Buna ziua. V-as ruga daca puteti sa ma lamuriti cu privire la urmatoarele:
Un fost angajat (care a fost concediat in timp ce se afla in incapacitate temporara de munca) s-a intors la munca dupa ce angajatorul a revocat decizia de concediere(acesta a fost concediat pe motiv ca postul sau a desfiintat). Angajatul a fost reincadrat pe acelasi post in cadrul aceleasi sectii, doar punctul de lucru difera.
INTREBARE: In noua procedura de concediere pe care angajatorul doreste sa o initieze, respectiv sa emita un nou preaviz de concediere poate fi prevazut faptul ca postul sau a fost desfiintat? Va rog mult sa ma sfatuiti cum trebuie sa procedeze angajatorul pentru a fi legala concedierea.
Se poate concedia numai daca se va desfiinta postul ocupat in prezent. Uitati ca s-a intamplat cu prima concediere, acele motive nu se mai pot folosi acum din moment ce ati revocat vechea decizie.
Veti face (daca aveti motive) o noua concediere, de la zero, cum ar veni.
Imi cer scuze ca insist...dar, daca era integrat pe acelasi post (in cazul in care conducerea reinfiinta postul) nu trebuia apoi, ptr. o noua concediere, o noua hotarare de desfiintare a postului? Adica, nu eram in aceeasi situatie? Care era diferenta?
Nu era nicio diferenta , trebuia doar reluata procedura de concediere, si anume :
- desfiintarea postului
- instiintarea salariatului
- emiterea deciziei de concediere laterminarea preavizului.
Desfiintarea locului de munca, in temeiul art. 65 C. muncii, trebuie sa aiba un caracter real, efectiv si serios. Aceaste aprecieri presupun urmatoarele:
– locul de munca in cauza trebuie sa fie suprimat din structura angajatorului;
– trebuie sa existe dificultati reale de mentinere a postului din punct de vedere economic ori sa fi fost atins scopul pentru care a fost creata functia in cauza;
– sa fie imposibila mentinerea postului fara pagube pentru angajator.
(Curtea de Apel Bucuresti, sectia a VII-a civila si pentru cauze privind conflicte de munca si asigurari sociale, decizia civila nr. 5961/R din 5 octombrie 2011, Selectie si prelucrare de Petrica Arbanas, in Revista romana de dreptul muncii nr. 1/2012)
Concediere
car-men
Buna ziua,
Am si eu urmatoarea problema:
Un salariat este concediat deoarece firma nu prea mai are de lucru iar el este unul dintre cei mai slabi. I se face ... (vezi toată discuția)