avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... lndemnizatie pentru cresterea copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

lndemnizatie pentru cresterea copilului

Buna ziua
As dori sa aflu daca este posibil ca prietena mea, fiind cetatean strain(ucraina) sa primeasca indemnizatia de crestere a copilului...e insarcinata in 34 saptamani,
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:53, 27 Septembrie 2014
1. Pentru a beneficia de concediu crestere copil (CCC) si indemnizatia aferenta trebuie a in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aiba venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (e;eva sau studenta la zi, somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).

2. Veniturile din aceste 12 luni pot fi obtinute fie in Romania fie in tarile din UE.

3. Alte conditii pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC sunt prevazute in OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 12
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta se acorda in situatia in care solicitantul indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:

a) este cetatean roman, cetatean strain sau apatrid;

b) are, conform legii, domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei;

c) locuieste in Romania impreuna cu copilul/copiii pentru care solicita drepturile si se ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia/acestora.
...

4. Spuneti care este data prezumata a nasterii copilului si ce statut are mama in fiecare din cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC.
Conditiile pentru a se beneficia de indemnizatia pentru CCC sunt :

1.Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit in ultimul an anterior dtaei nasterii copilului timp de 12 luni, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

2. OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.

(1.1) Limitele minima si maxima ale indemnizatiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinta, denumit in continuare ISR.

(2) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. a) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 1,2 ISR si nici mai mare de 6,8 ISR.

(3) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. b) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 1,2 ISR si nici mai mare de 2,4 ISR.
...

2. art.12 din OUG 111/2010:
(1)Drepturile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă se acordă în situaţia în care solicitantul îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
a) este cetăţean român, cetăţean străin sau apatrid;
b) are, conform legii, domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul României;
c) locuieşte în România împreună cu copilul/copiii pentru care solicită drepturile şi se ocupă de creşterea şi îngrijirea acestuia/acestora.

data ar fi 5 noiembrie, locuim in romania de aproximativ 2 si 6 luni, mai avem u copil impreuna de 2 si 4 luni, si nu am avut nici un venit (supuse impozitului) in aceasta perioada(doar alocatia copilului-200lei).. ca statut este membru de familie al unui cetatean roman(fiica noastra)
In aceste conditii nu puteti beneficia decat de alocatia de stat pentru copil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preluarea de catre tata al celui de al doilea concediu de ingrijire copil sandruelena sandruelena Am avut un concediu de ingrijire copil in perioada 2013-2015.Apoi am intreat direct in al doilea concediu de ingrijire din 2015 pana in prezent.As vrea sa ... (vezi toată discuția)
Rugaminte - concediu pentru ingrijire copil lucian1973 lucian1973 Ma adresez dvs, cu rugamintea de a-mi raspunde la urmatoarea intrebare: Ce conditii trebuie sa indeplineasa o viitoare mamica pentru a putea beneficia de ... (vezi toată discuția)
Drepturi pt mama nou nascut. codrutdancau codrutdancau Buna ziua. Sunt din Serbia,rezidenta in Romania,prin casatorie,cu domiciliul in Romania(coproprietar).Sunt angajata de mai mult de un an,cu un sfert de ... (vezi toată discuția)