avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 384 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Moștenire între fratele supraviețuitor nepoata și ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Moștenire între fratele supraviețuitor nepoata și cumnata

Trei frați, Mare, Mijlociu, Mic.
Cel Mic, necăsătorit și fără copii ("singur") moare și rămâne apartamentul lui după el.
La scurt timp moare și cel Mijlociu, rămânând în viață soția sa și fiica.

Cum se împarte (ca și cote) moștenirea apartamentului între fratele cel Mare (supraviețuitor, văduv), nepoata sa și cumnata (fiica și soția fratelui Mijlociu decedat și el ulterior).

Mulțumesc.

O săptămână bună!
Cel mai recent răspuns: MagdalenaMariaGrosu , utilizator 00:17, 18 Ianuarie 2015
1.Se dezbate succesiunea dupa fratele "Mic", si daca nu mai sunt in viata parintii, mostenirea se imparte intre cei doi frati ramasi in viata.
2.Dupa decesul fratelui " Mijlociu" se dezbate scuccesiunea, si partea acestuia se imparte astfel: 1/2 revine sotiei supravietiutoare si 3/4 revine fiicei.
Mulțumesc adolfinapop.
Scuze, poate nu m-am exprimat eu bine.
La acest moment există în viață doar fratele cel Mare (dintre cei trei) cumnata acestuia (soția fratelui mijlociu decedat) și nepoata (fiica fratelui mijlociu decedat).

Nu înțeleg cum vine "1/2 revine sotiei supravietiutoare si 3/4 revine fiicei." Nu face mai mult de un întreg?

Practic, fratele cel Mare are dreptul la 1/2 din apartamentul fratelui cel Mic, sau la mai mult, respectiv 1/2 + 1/2 din partea de mostenire ce se cuvenea fratelui cel Mijlociu, respectiv, în final, 3/4 din apartamentul fratelui cel Mic.

Dacă are vreo relevanță, fratele Mijlociu a murit la diferență de o lună jumate față de cel Mic. Juridic totul se dezbate doar acum, cu fratele cel Mare supraviețuitor cumnata acestuia (soția fratelui mijlociu decedat) și nepoata (fiica fratelui mijlociu decedat).
Totusi nu imi este clar.
Reiau mai nuantat!
:-)


Trei frați, Mare, Mijlociu, Mic.
Cel Mic, necăsătorit și fără copii ("singur") moare și rămâne apartamentul lui după el.
La scurt timp moare și cel Mijlociu, fara a se fi dezbatut intre timp mostenirea dupa fratele cel Mic, rămânând în viață , după cel Mijlociu, soția sa și fiica acestuia.

Cum se împarte (ca și cote) moștenirea apartamentului între fratele cel Mare (văduv, singura ruda de gradul I ramasa in viata la momentul dezbaterii mostenirii fratelui cel Mic), nepoata după fratele cel Mare supravietuitor (fiica fratelui cel Mare), nepoata după fratele Mijlociu decedat ( fiica fratelui Mijlociu decedat) și cumnata (soția fratelui Mijlociu decedat).

Tot mai cautând prin diverse surse am gasit urmatorul paragraf:


Colateralii privilegiati sunt fratii si surorile defunctului si descendentii acestora pana la gradul IV inclusiv (nepoti si stranepoti de frate-sora). Daca acestia vin singuri la mostenire, atunci vor imparti bunurile in mod egal. Daca vor veni in concurs cu sotul supravietuitor, mai intai se va stabili cota acestuia de 1/2 si apoi se va imparti restul de mostenire in functie de numarul lor.

Deci as intelege că totusi cumnata decedatului (fratele cel Mic) nu ar avea dreptul la mostenire, iar împărtirea s-ar face, în acest caz, in mod egal câte o treime între cei tei "colaterali privilegiati", respectiv: fratele cel Mare (văduv, singura ruda de gradul I ramasa in viata la momentul dezbaterii mostenirii fratelui cel Mic), nepoata după fratele cel Mare supravietuitor (fiica fratelui cel Mare), nepoata după fratele Mijlociu decedat ( fiica fratelui Mijlociu decedat)
Fratele cel mare primeste 1/2 dupa fratele cel mic, 1/2 ii revin mostenitoarelor fratelui mijlociu deci : sotia 1/4 si fiica 3/4 din 1/2 cat i-ar reveni fratelui mijlociu. Nu puteti sa o scoateti de la mostenire pe cumnata , nici sa luati cate o treime. O zi buna!
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Ianuarie 2015
pusa2mimi, utilizator
Mulțumesc frumos!

Dar fratele cel Mare are și o fiică, (adică față de decedat, nepoata după fratele cel Mare supravietuitor), așa cum am adăugat în mesajul anterior. Are și ea drept la moștenire la această dezbatere? Dacă da, care este cota parte a ei?
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Ianuarie 2015
MagdalenaMariaGrosu, utilizator

Alte discuții în legătură

Mostenire verginica73 verginica73 in curtea parinteasca a ramas ocumnata deoarece fratele meu a murit si parintii sant morti demult, , cumnata nu are copii si nici acte asa ca avem toti fratii ... (vezi toată discuția)
Mostenire, succesiune buni271 buni271 multumesc anticipat tuturor celor care vor avea rabdarea si amabilitatea sa-mi raspunda la urmatoarea speta: un unchi(fratele tatalui) a decedat acum 2 ... (vezi toată discuția)
Certificat de mostenitor, situatie complicata sionroxana63 sionroxana63 Buna ziua. As vrea sami spuneti daca este legal sa se emita un certificat de mostenitor sotiei unui mostenitor decedat in cazul in care nu au copii. Avem un ... (vezi toată discuția)