avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 934 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Declarare faliment firma inactiva
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Declarare faliment firma inactiva

Buna ziua. Problema este urmatoarea: Firma la care sunt administratori sotul si socrul meu nu mai are activitate din octombrie 2012. Teoretic, la incetarea activitatii au avut grija sa achite toate facturile si in acesti ani nu a fost nicio problema. Dar acum in septembrie 2014 au primit o instiintare despre 3 facturi neplatite, facturi din septembrie, octombrie si noiembrie 2011 la care deja firma respectiva a calculat penalitati si se ajunge la o suma de 10 ori mai mare decat debitul initial. Sotul meu crede ca falimentul este singura solutie. La ce ne-am putea astepta daca declara falimentul firmei? Ca posesiuni sotul meu are pe numele lui masina, iar socrul - casa, fara conturi bancare. Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: CABINET INDIVIDUAL DE INSOLVENÞÃ SÃVOIU IULIAN , Practician in insolventa 21:18, 7 Noiembrie 2014
Poate ar trebui sa cititi cu atentie contractul. La ce se refera raspunderea solidara -- la plata bunurilor sau serviciilor, a oricaror facturi sau doar facturile de bunuri si servici? Pentru penalitati nu exista obligativitatea de a emite facturi.
Citez din contract:
"Administratorul beneficiarului raspunde solidar, cu bunurile personale, in cazul neplatii la scadenta a contravalorii facturilor emise pentru bunurile livrate"

Penalitatile nu sunt bunuri livrate in consecinta nu v-ati asumat obligatia unei plati solidare.

Plata debitelor ati spus deja ca ati efectuat-o asa ca raman in discutie doar penalitatile.

Daca societatea nu are de unde plati aceste debite, creditorul poate cere insolventa societatii. Demonstrati ca nu au fost venituri pt a nu fi atrasa raspunderea administratorului si in principiu nu ar trebui sa se intample nimic cu sotul si socrul dvs.

Desigur acestea sunt considerente teoretice. Ati vazut si dvs ca in prima faza ati taiat clauza exact unde era mai important (acolo unde se vedea pentru ce facturi v-ati asumat obligatia solidara). La fel se poate intampla si cu plata efectuata. Daca ati facut plata catre furnizor dar nu ati scris exact ce platiti poate ca ei au stins din penalitati --- e doar o speculatie, nu o luati de buna. Sper sa fi scris in documentul platii exact ce facturi ati achitat!

Inca ceva .... am presupus ca ati avut SRL pt ca majoritatea firmelor sunt SRL-uri
Multumesc pentru raspuns.

Da, este vorba despre un SRL fara activitate in ultimii 2 ani, deci fara venituri.

Pe chitanta eliberata de reprezentantul firmei scrie ca suma reprezinta contravaloarea facturilor nr. ...1, ...2, ...3
Deci ... nu mai aveti debite decat din penalitati pentru care nu v-ati angajat solidar sa le platiti.
Raspunderea la SRL este limitata .... ati putea sa ii lasati sa va ceara insolventa.

Alte discuții în legătură

Firma cu datorii la stat si data in judecata de catre persoana fizica iulia2407 iulia2407 Buna seara, Parintii mei au o firma (SRL) infiintata in 2007. Acum au ajuns sa fie datori la stat 30.000 lei, din care 23.000 sunt numai penalizari deoarece ... (vezi toată discuția)
Imposibilitate de plata mardaghe mardaghe Buna ziua, Am cateva facturi neachitate la ROMTELECOM, ( contractele sunt pe firma ) Momentan firma este in imposibilitate de plata nemai fiind activitate ... (vezi toată discuția)
Executare silita pe firma desfiintata in insolventa krisztina882 krisztina882 In anul 2011 am desfiintat o firma srl in insolventa. Intre timp am fost plecata in strainatate, m-am casatorit si acum ne-am intors cu sotul in casa mea cu ... (vezi toată discuția)