avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... inmatriculare auto persoana cu handicap
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

inmatriculare auto persoana cu handicap

intrebarea mea este cum as putea inmatricula masina in romania, avand in vedere ca fiul meu minar are handicap grav. daca ar putea cineva sa ma sfatuiasca in ce fel as putea evita taxa de mediu si care ar fi pasii pe care ar trebui sa-i parcurg. handicapul fiului meu nu este motoriu pentru a necesita vreun dispozitiv special.
va multumesc
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 14:48, 29 Septembrie 2014
din cate stiu, doar persoanele care au un handicap locomotor sunt scutite de taxa de prima inmatriculare sau taxa de mediu cum s-o mai numi si mplicit e scutit si de impozit daca masina este adaptata handicapului respectiv
Scutiri de taxa auto, impozit, rovinieta...

Legea 9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, publicata in Monitorul Oficial nr. 17 din 10 ianuarie 2012

Art. 3 (1) Taxa se aplica pentru autovehiculele din categoriile M1, M2, M3 şi N1, N2, N3, astfel cum sunt acestea definite in RNTR 2, cu exceptia:

b) autovehiculelor special modificate in scopul conducerii de catre persoanele cu handicap, precum si in scopul preluarii si transportarii persoanelor cu handicap grav sau accentuat, astfel cum aceste persoane sunt definite in Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;

......

(2) Exceptia prevazuta la alin. (1) lit. b) se aplica numai pentru un singur autovehicul achizitionat in decurs de 5 ani si atunci cand autovehiculul este in proprietatea persoanei cu handicap.
(3) Modificarile speciale aduse autovehiculelor se inscriu de catre Regia Autonoma "Registrul Auto Roman" in cartea de identitate a vehiculului.
(4) Lista modificarilor speciale aduse autovehiculelor este cea prevazuta in RNTR 7.
(5) Autovehiculele dotate cu cutie de viteze care poate functiona in regim automat, detinute de catre persoanele cu handicap, conform alin. (1) lit. b), intra in categoria celor exceptate de la plata taxei, cu conditia respectarii prevederilor alin. (3).

Conform Legii 9/2012, persoanele cu gradul grav si accentuat, pot inmatricula masini adaptate, pe numele acestora, o data la 5 ani, chiar daca nu detin carnet de conducere.

Conform codului fiscal, art.262, alin (1) scutire la plata impozitului pe mijlocul de transport se acorda persoanelor cu handicap locomotor pentru un singur mijloc de transport adaptat handicapului:

"Taxa asupra mijloacelor de transport nu se aplica pentru:
a)autoturismele, motocicletele cu atas si mototriciclurile care apartin persoanelor cu handicap locomotor si care sunt adaptate handicapului acestora;"


Persoane scutite sa plateasca rovinieta:

- persoanele cu handicap detinatoare de autovehicule adaptate, care au inscris in cartea de identitate sau certificatul de inmatriculare al autovehiculului modul de adaptare a autoturismului;
- asistentii personali ai persoanelor cu handicap grav, pentru autovehiculul proprietate personala neadaptat;
- insotitorii persoanelor adulte cu handicap grav, pentru autovehiculul proprietate personala neadaptat;
- persoanele cu handicap grav, care au si calitatea de pensionari de invaliditate si care beneficiaza de plata pentru insotitor de la Casa Judeteana de Pensii;
- asistentii maternali care au in ingrijire copii cu handicap, pentru autovehiculul proprietate personala al asistentului maternal;
- parintii copiiilor cu handicap, pentru autovehiculul proprietate personala neadaptat;


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua am un copil minor cu grad de handicap 2( accentuat) ... farcasalin farcasalin Buna ziua Am un copil minor cu grad de handicap 2( accentuat) si vreau sa stiu daca conform art.28 din L 448/2006,eu si sotia fiind reprezentanti legali,eu ... (vezi toată discuția)
Inmatriculare auto pentru persoane cu handicap ContSters261618 ContSters261618 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns cat mai concret la problema mea. Doresc sa inmatriculez o masina pe numele meu, eu fiind persoana cu handicap ... (vezi toată discuția)
Nelamuriri legate de o lege Adymist Adymist \"Persoanele cu handicap accentuat au urmatoarele drepturi: -scutire de la taxa asupra autoturismelor, motocicletelor cu ataş şi motociclurilor adaptate ... (vezi toată discuția)