avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... plangere penala
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

plangere penala

Buna seara. As dori sa stiu care sunt pasii care se fac dupa ce a fost depusa o plangere penala?
Depinde de obiectul plingerii formulate. De obicei se cerceteaza, se administreaza probe si se da o solutie. Daca nu sunteti de accord cu aceasta solutie, aveti posibilitatea sa formulati si impotriva ei o alta plingere la organul ierarhic superior celui care solutioneaza.
Veti da o declaratie.Va fi citat si suspectul, care va da de asemenea o declaratie.Se vor administra si alte mijloace de proba.

La primirea sesizării, organul de urmărire penală procedează la verificarea competenţei sale, iar în cazul in care constată că nu este competent să efectueze urmărirea penală, trimite de îndată cauza procurorului care exercită supravegherea, în vederea sesizării organului competent.
Când actul de sesizare îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege şi se constată că nu există vreunul dintre cazurile care împiedică exercitarea acţiunii penale prevăzute la art. 16 alin. (1) c.p.p., organul de urmărire penală dispune începerea urmăririi penale cu privire la faptă.
Dupa inceperea urmaririi penale "in rem" organele de urmarire penala pot dispune si efectua orice acte procedurale, totusi ca exceptie, nu pot dispune si efectua acte procedurale care implica obligatoriu ca urmarirea penala sa fie inceputa "in personam".
Astfel, in scopul inceperii urmaririi penale "in personam" se pot efectua ca acte de urmarire penala: audierea persoanei vatamate, a partii civile si a partii responsabile civilmente, audierea martorilor.
Audierea persoanei banuite de a fi savarsit infractiunea se poate lua doar pe formular de martor in aceasta faza procesuala; când din datele şi probele existente în cauză rezultă indicii rezonabile că o anumită persoană a săvârşit fapta pentru care s-a început urmărirea penală, procurorul dispune ca urmărirea penală să se efectueze în continuare faţă de aceasta, care dobândeşte calitatea de suspect, cand poata fi audiata in aceasta calitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Audiere inainte de inceperea up in rem viorelv viorelv Va rog sa-mi răspundeți ce se întâmplă dacă polițistul ma audiaza ca suspect sau ca martor pe tipizat cu privire la comiterea unei fapte prevazute de ... (vezi toată discuția)
Inceperea urmaririi penale - durata Just-drept Just-drept De la data de cand se dispune inceperea urmaririi penale si pana la data cand se trimite dosarul in judecata, cat timp dureaza? Prin ce proceduri trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Care este diferenta dintre dosarul penal in rem si dosarul penal ... andreutzAaajsb andreutzAaajsb Care este diferenta dintre dosarul penal in rem si dosarul penal in personam. Imi poate explica cineva ce este dosarul penal in rem care nu va fi niciodata in ... (vezi toată discuția)