avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 712 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu pre si post natal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu pre si post natal

Buna seara,

Am incercat sa deslusesc misterul singura, insa am gasit atatea variante pe atatea forumuri, incat nu mai stiu ce este de actualitate si ce informatie este corecta. Din acest motiv, apelez la dvs in dorinta de a gasi raspunsuri corecte si pe care sa ma pot baza 100%.

Astfel:

1. Inteleg ca perioada de concediu pre si post natal este de 126 de zile si se poate lua fie 63 + 63; fie mai putin pre si diferenta pana la 126 post. Am mai citit undeva cum ca obligatorii ar fi numai zilele de post-natal si anume minim 42 de zile (adica pot sa nu iau nicio zi pre si sa iau doar 42 de zile post natal?).

2. Chiar daca iau, de ex. 14 zile de pre-natal si raman 112 zile de post-natal, pot de pune Dosaul necesar pentru indemnizatie din ziua 43? (si asa am inteles ca dureaza 4 luni pana primesti indemnizatia pentru concediul de maternitate, dupa ce ai depus dosarul, asa macar as mai castiga 2 luni).

3. Aceste 126 de zile sunt platite de angajator. In ce cuantum? Salariul brut? sau sunt considerate gen CM si se platesc cu un procent (75%, 85%) - cat anume?

4. Cuantumul sumelor primite pe aceste 126 de zile (4 luni) intra in calculul indemnizatiei finale? Adica se vor lua in calcul 8 luni anterioare conform Stat de plata si restul de 4 luni conform sumelor primite in pre si post natal? Sau se iau in calcul ultimele 12 luni lucrate, pana sa intru in pre natal? Aici stiu ca se ia in calcul 85% din media ultimelor 12 luni, dar nu mai mult de 3400 de lei (optez pentru varianta de 1 an concediu de maternitate).

5. Daca mai am de luat zile de concediu de odihna, pot sa le iau imediat dupa zilele de post-natal si concediul de maternitate sa-l incep, efectiv, dupa zilele de CO? Si daca da, cat timp am voie sa stau in concediu de maternitate? 1 (un) an de la data la care intru in concediul de maternitate sau 1 an de la data la care se naste copilul?

6. Este obligatoriu sa ma intorc la munca in luna 11 de la data la care se naste copilul (am inteles ca o luna este data pentru tata fie ca vrei, fie ca nu vrei) sau ma pot intoarce cu o zi inainte de implinirea varstei de 1 an a copilului?

Multumesc anticipat pentru raspunsurile dvs.

Toate cele bune.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:18, 15 Decembrie 2015
Daca in timp ce sunteti in concediu de maternitate activitatea firmei inceteaza prin reorganizare judiciara sau faliment dvs. veti fi concediata cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului), situatie in care aveti doua posibilitati:

A) - Va depuneti certificatele medicale in continuare la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) care le va plati.
- Dupa terminarea concediului de maternitate veti putea beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC).
- Luati legatura cu CJAS sa va spuna ce acte sa duceti la prima depunere de certificat medical.

B) - Va inregistrati la Agentia de Somaj (chiar daca sunteti in concediu de maternitate).
- Certificatele medicale le duceti la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.
- Dupa terminarea concediului de maternitate cererea pentru CCC o faceti catre Agentia de Somaj iar actele le depuneti la Primaria de care apartineti cu domiciliul.
- Concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii.

tudorvaleriu a scris:

Daca in timp ce sunteti in concediu de maternitate activitatea firmei inceteaza prin reorganizare judiciara sau faliment dvs. veti fi concediata cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului), situatie in care aveti doua posibilitati:

A) - Va depuneti certificatele medicale in continuare la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) care le va plati.
- Dupa terminarea concediului de maternitate veti putea beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC).
- Luati legatura cu CJAS sa va spuna ce acte sa duceti la prima depunere de certificat medical.

B) - Va inregistrati la Agentia de Somaj (chiar daca sunteti in concediu de maternitate).
- Certificatele medicale le duceti la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.
- Dupa terminarea concediului de maternitate cererea pentru CCC o faceti catre Agentia de Somaj iar actele le depuneti la Primaria de care apartineti cu domiciliul.
- Concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii.

Am notat, multumesc;
eu am inteles ca pana la desfiintarea posturilor, se numeste un Administrator Judiciar in perioada de reorganizare si ca prioritari sunt salariatii si darile catre stat, insa nu stiu exact care e procedura, cum aflu cine va fi acest administrator, etc...

Si inca o ultima intrebare:
daca firma are conturile blocate (BO-uri neacoperite) si nu mi se mai plateste salariul pe luna Martie, ce varianta am sa-l incasez si de unde?

Multumesc,
Gillda

1. - Lichidatorul (administratorul) judiciar este numit prin hotarare judecatoreasca.
- Veti afla de la colegi sau, poate, direct de la lichidator cine este acesta.
- Lichidatorul judiciar este cel care trebuie sa se ocupe de problemele firmei, inclusiv de cele ale salariatilor, el va plati si indemniaatiile de concediu medical.

2. Pentru a doua problema trebuie sa luati legatura cu CJAS sa va spuna cum se procedeaza.

3. Daca aflati cine este lichidatorul judiciar puteti sa-l abordati si sa va inceteze CIm cum am spus mai sus si sa va inregistrati la Agentia de Somaj.
tudorvaleriu a scris:

......

Buna seara,

Se apropie terminarea CCC in Februarie 2016.

Intrebari:

1. Avand in vedere ca fetita mea a venit pe lume in 17 martie 2016, imi puteti spune, va rog, care este ultima data din Februarie la care trebuie eu sa ma intorc la munca astfel incat sa primesc indemnizatia de insertie lunara de 500 lei?

2. Daca firma la care am lucrat a intrat in faliment in acest timp (eu nu am primit nicio adresa in acest sens, insa tuturor fostilor mei colegi li s-a inchis cartea de munca in Aprilie ac), trebuie sa mai iau legatura cu fostul administrator? Mai am vreo legatura cu ei sau ma pot angaja oriunde vreau eu in Februarie?

3. Am nevoie de anumite documente la noua angajare / reluare a activitatii avand in vedere ca vin din CCC?

Multumesc mult pentru raspunsul dvs.

Toate cele bune,
Gillda Popescu
1. - Cred ca fetita s-a nascut pe 17 martie 2015.
- Daca ati optat pentru CCC pana la varsta de 1 an veti putea beneficia de stimulentul de insertie daca veti relua activitatea si veti avea venituri din salarii inainte de a implini copilul 11 luni (adica cel mai tarziu pe 16 februarie).

2. - Daca angajatorul este in faliment declarat prin hotarare judecatoreasca atunci veti fi concediata si va puteti inregistra la Agentia de Somaj.
- Pe perioada d somaj indemnizat nu puteti benficia de stimulentul de insertie.
- Incercati sa va angajati in alta parte fie si cu part-time si veti beneficia de stimulentul de insertie.

Alte discuții în legătură

Revenire din cic - firma in faliment catalunia catalunia Buna ziua, situatia mea este urmatoarea: sunt insarcinata cu al doilea copil si la finalul concediului pentru ingrijirea copilului pana la 2 ani pentru primul ... (vezi toată discuția)
Gravida cu contract determinat beredenisa beredenisa Buna ziua, am o problema sunt gravida in luna a VI a si sunt angajata la o firma pe perioada determinata. In 30.06 imi expira contractul de munca si am fost ... (vezi toată discuția)
Gravida fara concediu de maternitate beredenisa beredenisa Buna ziua sunt gravida si sunt salariata dar imi expira contractul de munca. Doresc sa ma angajez la o firma sa am continuitate urmez ca in septembrie sa nasc ... (vezi toată discuția)