avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 393 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit Impozit pe profit
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

Impozit pe profit

SRL a optat din 2013 pentru plata anticipata a impozitului pe profit . In 2014 la incheierea trimestrului are pierdere dar plateste 1/4 din impozitul anului precedent. Ce ar trebui sa declare in D100 la rubrica impozit datorat , zero sau acea patrime aferenta anului anterior? . Aceiasi intrebare in cazul in care anul 2013 s-a incheiat cu pierdere dar in 2014 trimestrial realizeaza (si plateste) impozit ?
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 10:34, 2 Octombrie 2014

SRL a optat din 2013 pentru plata anticipata a impozitului pe profit . In 2014 la incheierea trimestrului are pierdere dar plateste 1/4 din impozitul anului precedent. Ce ar trebui sa declare in D100 la rubrica impozit datorat , zero sau acea patrime aferenta anului anterior?


In D100 se declara 1/4 aferent an anterior.

Cod fiscal art 34 (8) Contribuabilii care aplică sistemul de declarare şi plată a impozitului pe profit anual, cu plăţi anticipate efectuate trimestrial, determină plăţile anticipate trimestriale în sumă de o pătrime din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent, actualizat cu indicele preţurilor de consum, estimat cu ocazia elaborării bugetului iniţial al anului pentru care se efectuează plăţile anticipate, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului pentru care se efectuează plata. Impozitul pe profit pentru anul precedent, pe baza căruia se determină plăţile anticipate trimestriale, este impozitul pe profit datorat conform declaraţiei privind impozitul pe profit, fără a lua în calcul plăţile anticipate efectuate în acel an.


Aceiasi intrebare in cazul in care anul 2013 s-a incheiat cu pierdere dar in 2014 trimestrial realizeaza (si plateste) impozit ?


Cod fiscal art 34 (6) Contribuabilii, alţii decât cei prevăzuţi la alin. (4) şi (5), care, în anul precedent, se aflau în una dintre următoarele situaţii:
a) nou-înfiinţaţi;
b) înregistrează pierdere fiscală la sfârşitul anului fiscal precedent;
c) s-au aflat în inactivitate temporară sau au declarat pe propria răspundere că nu desfăşoară activităţi la sediul social/sediile secundare, situaţii înscrise, potrivit prevederilor legale, în registrul comerţului sau în registrul ţinut de instanţele judecătoreşti competente, după caz;
d) au fost plătitori de impozit pe veniturile microîntreprinderilor, în anul pentru care se datorează impozitul pe profit aplică sistemul de declarare şi plată prevăzut la alin. (1). În sensul prezentului alineat nu sunt consideraţi contribuabili nou-înfiinţaţi cei care se înregistrează ca efect al unor operaţiuni de reorganizare efectuate potrivit legii.


Calculati cf alin (1)

ART. 34 Declararea şi plata impozitului pe profit

(1) Declararea şi plata impozitului pe profit, cu excepţiile prevăzute de prezentul articol, se efectuează trimestrial, până la data de 25 inclusiv a primei luni următoare încheierii trimestrelor I - III. Definitivarea şi plata impozitului pe profit aferent anului fiscal respectiv se efectuează până la termenul de depunere a declaraţiei privind impozitul pe profit prevăzut la art. 35.
Ultima modificare: Joi, 2 Octombrie 2014
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declarare impozit pe profit trim iv, an 2014 Corina25121979 Corina25121979 Buna ziua, Impozitul pe profit aferent trimestrului IV al anului 2014 se declara in 100 pana la data de 25.01.2015 ca avand aceeasi valoare ca si impozitul ... (vezi toată discuția)
Plata anticipata impozit profit claudiusfarc claudiusfarc De anul acesta s-a introdus sistemul platilor anticipate si pt.PJ altele decat cele bancare,etc. In CF la art.34 specifica acest aspect. Intrebari: Ce plata ... (vezi toată discuția)
Firma suspendata 1.martie.2010 kajan.barna kajan.barna vreu sa suspendezi activitatea la un srl.pe 3 ani mai trebuie sa platesc taxa forfetara adica impozitul minim.#-o (vezi toată discuția)