avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1304 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj dupa concediu crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj dupa concediu crestere copil

Buna ziua. As avea si eu nevoie de cateva lamuriri daca se poate. Pana la data de 21 octombrie 2014 eu sunt in concediu de crestere copil, iar apoi voi fi data in somaj de catre angajatorul meu din motive economice (firma nu poate sustine inca un salariu). Initial mi-au explicat ca, desi ma vor da in somaj, eu trebuie sa mai vin la munca o perioada de 20 de zile lucratoare sau (daca doresc) pot sta acasa si ei sa-mi plateasca doar darile la stat. Am fost de acord sa merg acele 20 de zile la munca pentru ca am nevoie de bani, dar se pare ca lor nu le convine varianta asta si acum vor ca eu sa vin doar 10 zile: in primele zile (ce-o fi insemnand "primele zile" nu stiu ca nu m-au lamurit) sa stau la program normal adica de la ora 08 pana la ora 17, urmand apoi sa vin doar 8 ore/zi pana la incheierea acelor 10 zile. Cat de normala este situatia asta? Cate zile ar trebui eu de fapt sa stau la munca pentru a putea apoi sa intru in somaj?
Si as mai avea 2 intrebari: una referitoare la salariu, alta la somaj.
1.Daca eram incadrata la 900 ron inainte de-a intra in CCC, iar acum minimul pe economie este 950 ron, cat ar trebui sa iau pe acele zile cat voi fi inapoi la munca? Sau depinde de angajator asta?
2.Am vazut ca pentru dosarul de somaj am nevoie de ultima diploma de studii. In cazul meu ar fi diploma de licenta pe care mi-am luat-o acum 5 ani, dar pe care nu am ridicat-o de la sediul facultatii din lipsa banilor. Cum se procedeaza in cazul in care eu nu am "acasa" aceasta ultima diploma de studii si nici cea de bac, care e inca atasata la dosarul de inscriere la facultate? Am copii xerox, dar niciuna legalizata.
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: adriana2012 , utilizator 19:31, 3 Octombrie 2014
Angajatorul nu va poate obliga sa incepeti munca inainte de terminarea CCC si nici sa semnati actul aditional.

Pentru a depune sesizarea la ITM nu trebuie sa va dea timp angajatorul.
1. - Dvs. trebuie sa intelegeti ca atat timp cat sunteti in CCC aveti CIM suspendat si in aceasta perioada sunt suspendate toate posibilitatile de modificare a CIM.
- Deci nici emiterea unui act aditional la CIM, in aceasta perioada, nu este posibila.
- Deci nu sunteti obligata sa va prezentati la locul de munca pana nu se termina CCC.

2. Din Codul muncii:

Art. 49
...
(6) In cazul suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.

3. Nesemnarea actului aditional inseamna ca nu sunteti de acord cu ce scrie in el, adica cu schimbarea locului de munca si asta nu este un motiv sa nu beneficiati de indemnizatie de somaj daca va concediaza cu art.65 din Codul muncii.

4. Daca vreti sa va prezentati luni la locul de munca inseamna sa renuntati la indemnizatia pentru CCC pana la 21.10.2014 si eu nu va recomand asa ceva.
Ultima modificare: Vineri, 3 Octombrie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Ei vor doar practic sa vin din 6 octombrie, dar in acte vor trece data de 21 octombrie cand de fapt va expira CCC. Eu inteleg ca nu pot formula acte aditionale atata vreme cat sunt in concediu si inteleg ca nu ma poate obliga sa semnez, dar acest act se va face doar ca urmare a refuzului meu de-a reveni luni si numai la data de 21 octombrie. Refuzul meu de-a semna actul aditional la data de 21 octombrie, prin care ma muta in alt oras, nu poate insemna refuzul unui loc de munca? Si ca urmare pierd somajul? Toate demersurile in acte se vor face dupa ce eu efectuez toata perioada de CCC.
Sau altfel spus, angajatorul are dreptul de a ma pune sa efectuez preavizul in alt oras decat cel in care am domiciliul si in care au si punctul de lucru unde am lucrat pana sa intru in CCC?
Ultima modificare: Vineri, 3 Octombrie 2014
adriana2012, utilizator
1. Daca veniti la munca in 6 octombrie inseamna ca veti munci degeaba pentru ca in acest timp veti in CCC (daca va convine asa este treaba dvs.).

2. Refuzul dvs. de a semna actul aditional inseamna ca refuzati locul de munca propus si asta nu e un motiv de a nu beneficia de indemnizatie de somaj.

3. - V-am mai spus ca preavizul face parte din CIM si daca in CIM este trecut un loc de munca apoi acolo trebuie sa efectuati perioada de preaviz.
- Nu inteleg de ce vor sa va schimbe locul de munca atata timp cat cel din care ati plecat in CCC exista inca.
- Angajatorul este obligat ca dupa CCC sa va reprimeasca la acelasi loc de munca prevazut in CIM, daca nu a fost desfiintat intre timp.
Va multumesc pentru lamuriri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Terminare cic olgutza_83 olgutza_83 Buna ziua, Pe data de 31 ianuarie se termina concediul de cresterea copilului, iar pe 1 feb tb sa incep lucrul. Am fost anuntata de cei de la firma la care am ... (vezi toată discuția)
Inceperea serviciului dupa concediu de crestere copil uaurelya uaurelya buna ziua, am si eu mai multe intrebari daca ma poate ajuta cineva va rog frumos: -sunt in concediu pt crestere copiltimp de 2 ani (din care mai am2 ... (vezi toată discuția)
Am dreptul la indemnizatie de somaj? dj_ane2001 dj_ane2001 Buna ziua.sunt in concediu crestere copil si tocmai m_au anuntat colegele de la servici ca postul meu s-a desfiintat si ca o sa-mi propuna un alt post cand o ... (vezi toată discuția)