avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ipoteca legala in favoarea
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ipoteca legala in favoarea

> Asociatia de proprietari a solicitat instituirea unei ipoteci asupra apartamanetului unui locatar(proprietar) cu restante la cheltuielile de intretinere, pe anul 2014, de 7 luni, in val.de 1400 lei.
> Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara a admis cererea Asociatiei de Proprietari si a intabulat dreptul de IPOTECA LEGALA, cu data de septembrie 2014, in favoarea Asociatiei de Proprietari.
> Apartamentul mai este intabulat in anul 2007,luna sept., cu un Contract de Ipoteca al unei Banci, pentru acordarea unui credit, credit care expira in anul 2032 si care, credit, este in curs de derulare, cu plata ratelor la zi.
INTREBARE :
1. Ce actiune ar trebui sa intreprinde proprietarul imobilului, pentru reexaminarea situatiei,deoarece Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara, prin COMUNICAREA adresata acestuia face precizarea\"cu drept de reexaminare in termen de 15 zile de la comunicare\" ? #-o
2. Ce actiune ,se presupune ,a urma sa intreprinda Asociatia de Proprietari, atita timp cit Banca(ca prim beneficiar al ipotecii) nu actioneaza in nici un fel deoarce creditorul este bun platnic si cu plata ratelor la zi ? #-o
Multumesc, anticipat, de colaborare si ajutor!
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Octombrie 2014
olarasu ileana, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 11:12, 6 Octombrie 2014
Drept de ipoteca
Dictionar juridic - Definitie juridica


(dr. civ.) - reprezinta un drept real imobiliar care are menirea sa garanteze o creanta si care confera creditorului ipotecar posibilitatea ca, la nevoie, sa isi satisfaca dreptul de creanta valorificand bunul ce formeaza obiectul ipotecii. Ipoteca mai confera titularului si dreptul de preferinta, adica creditorul ipotecar aflat in concurs cu alti creditori isi va satisface cu prioritate creanta sa, in raport cu ceilalti creditori. Asadar ipoteca are ca obiect bunuri imobile, care raman in patrimoniul debitorului.

Considerarea acestui privilegiu devine necesară în situaţia în care proprietarul unui apartament din condominiu nu şi-a îndeplinit obligaţiile de plată faţă de asociaţia de proprietari.

Ca sa intelegeti ,facem referire la dispoziţiile cu caracter general conţinute în art. 2.339 si urm. din Noul Cod civil, reglementari potrivit carora creantele privilegiate asupra anumitor bunuri mobile sunt urmatoarele:

- creanţa vânzătorului neplătit pentru preţul bunului mobil vândut unei persoane fizice este privilegiată cu privire la bunul vândut, cu excepţia cazului în care cumpărătorul dobândeşte bunul pentru serviciul sau exploatarea unei întreprinderi;

- creanţa celui care exercită un drept de retenţie este privilegiată cu privire la bunul asupra căruia se exercită dreptul de retenţie, atât timp cât acest drept subzistă.


In caz de concurs, privilegiile imobiliare se exercita în ordinea prevazuta la
alin. (1). Orice stipulaţie contrară se consideră nescrisă.

Dacă prin lege nu se prevede altfel, privilegiul special se stinge prin înstrăinarea, transformarea sau pieirea bunului.


In caz de concurs intre privilegii sau intre acestea si ipoteci, creantele se satisfac in ordinea urmatoare:

- creanţele privilegiate asupra unor bunuri mobile, prevazute la art. 2.339NCC

- creantele garantate cu ipoteca sau gaj.

- creditorul care beneficiaza de un privilegiu special este preferat titularului unei ipoteci mobiliare perfecte daca isi inscrie privilegiu la arhiva inainte ca ipoteca sa fi devenit perfecta.
Respectiv,asociatia de proprietari ,in temeiul isp L nr 230/2007 art 51 a institui privilegiul imobiliar la OCPI cu scopul de a-si asigura posibilitatea executari hotararii judecatoresti,respectiv a imobilului in cauza,adica proprietarul sa nu poata sa instraineze bunul imobil pentru a incerca sa invoce fictiv starea de insolvabilitate
Legea nr 230/2007
art 51 prevede ca asociatia de proprietari are un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentelor si altor spatii proprietati individuale ale proprietarilor din condominiu, precum şi un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de cotă de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, după cheltuielile de judecată datorate tuturor creditorilor în interesul cărora au fost făcute.

Privilegiul se înscrie în registrul de publicitate imobiliară al judecătoriei, la cererea preşedintelui asociaţiei de proprietari, pe baza extraselor de pe ultima listă lunară de plată a cotelor de contribuţie din care rezultă suma datorată cu titlu de restanţă. Privilegiul se radiază la cererea preşedintelui asociaţiei de proprietari sau a proprietarului, pe baza chitanţei ori a altui înscris prin care asociaţia confirmă plata sumei datorate.

Operaţiunile de publicitate imobiliară privitoare la privilegiul arătat sunt scutite de taxă de timbru.


Norma de aplicare a Legii nr. 230/2007, respectiv HG nr 1588/2007 publicată în Monitorul Oficial nr. 88/2008 precizeaza ca privilegiul imobiliar se inscrie in partea a III-a a Cartii funciare, conform procedurii publicitatii imobiliare prevazute in titlul II din Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare nr. 7/1996, republicata, si in Regulamentul de organizare si functionare a birourilor de cadastru si publicitate imobiliara - aprobat prin Ordinul directorului general al Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliară nr. 633/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.

Privilegiul imobiliar se înscrie la cererea preşedintelui asociaţiei de proprietari. Cererea se adresează biroului de cadastru şi publicitate imobiliară în a cărui circumscripţie este situat imobilul şi va cuprinde numele, prenumele/denumirea şi domiciliul/sediul solicitantului, actul de identitate, codul numeric personal, obiectul înscrierii, indicarea actului sau a actelor în măsură să justifice cererea, localitatea în care este situat imobilul, numărul cadastral al imobilului şi numărul de carte funciară, după caz.

În cazul în care nu există deschisă carte funciară pentru imobilul asupra căruia se solicită înscrierea privilegiului, se va face menţiune despre aceasta în cerere, urmând ca privilegiul să fie înscris în vechile registre de publicitate imobiliară, în conformitate cu art. 58 alin. (2) din Legea nr. 7/1996, republicată.

La cerere se va anexa un exemplar original sau o copie legalizată a extrasului de pe listele lunare de plată a cotelor de contribuţie, din care rezultă suma datorată.

Cererea şi extrasele de pe listele de plată vor purta ştampila asociaţiei de proprietari şi, după caz, semnătura administratorului, a unui membru al comisiei de cenzori, respectiv a preşedintelui asociaţiei, cu precizarea numelui şi prenumelui acestora.


Privilegiul imobiliar este opozabil celorlalti creditori numai de la data indeplinirii formalitatilor de publicitate imobiliara.

Privilegiul imobiliar se radiază la cererea preşedintelui asociaţiei de proprietari sau a proprietarului, pe baza chitanţei ori a altui înscris prin care asociaţia confirmă plata sumei datorate.


Mai aveti alte neclaritati ?
olarasu ileana a scris:

1. Ce actiune ar trebui sa intreprinde proprietarul imobilului, pentru reexaminarea situatiei,deoarece Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara, prin COMUNICAREA adresata acestuia face precizarea"cu drept de reexaminare in termen de 15 zile de la comunicare" ?

Proprietarul imobillului poate sa se prezinte la OCPI cu dovada achitarii sumei de 1400 lei catre asociatia de proprietari.
In orice asemenea inscris incheiat de OCPI se prevede un termen in interiorul caruia se poate solicit reexaminarea, se poate contesta...
2. Ce actiune ,se presupune ,a urma sa intreprinda Asociatia de Proprietari, atita timp cit Banca(ca prim beneficiar al ipotecii) nu actioneaza in nici un fel deoarce creditorul este bun platnic si cu plata ratelor la zi ?

Daca nici dupa aceasta actiune proprietarul nu-si achita debitele catre asociatie, presedintele asociatiei trebuie sa-l actioneze in judecata. In urma procesului, judecatorul poate obligarea proprietarului la suma restanta, penalizari, cheltuieli de judecata...
Daca nici dupa aceasta hotarare proprietarul nu chita, asocitia va apela la executorul judecatoresc care poate trece la recuperarea sumelor datorate plus cheltuielile de executare prin mai multe metode: retinerea din orice venituri (salarii, pensii...), vanzarea la licitatie a bunurilor mobile sau imobile detinute de proprietar...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ipoteca pe casa de la cadastru? bogdanA2012 bogdanA2012 Buna ziua! In urma unei ne plati a unei persoane la intretinere care a fost administrator de bloc si care a sustras o suma de bani care se afla inca in ... (vezi toată discuția)
Privilegiu imobiliar marinmaria marinmaria Puteti sa-mi spuneti ce inseamna \'\'Privilegiu imobiliar\'\' pentru o asociatie si care sunt pasii de urmat pentru un apartament cu multe datorii. (vezi toată discuția)
Radierea privilegiului imobiliar de către președintele asociației de proprietari DaniSarah DaniSarah Bună ziua! Mă puteți ajuta cu neclaritățile întâlnite la OCPI Dolj? Sunt președintele unei asociații de proprietari. Am cerut privilegiul ... (vezi toată discuția)