avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 537 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cheltuieli de zugravire- sarcina proprietarului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cheltuieli de zugravire- sarcina proprietarului

Am inteles, si as vrea doar sa mi se confirme, ca in ceea ce priveste cheltuielile de zugravire intr-un apartament, acestea cad in sarcina proprietarului.

Conform Codului civil, orice reparatii mari (cum ar fi ale zidurilor) trebuie sa fie efectuate de catre proprietar, cele mici, de intretinere fiind in sarcina chiriasului. Zugravitul nu este o reparatie de intretinere.
Cu atat mai mult cu cat un tavan se perimeaza cu timpul (de ex de la gatit) fara ca cel care sta in chirie sa fi cauzat vreo dauna, acesta din urma nu are responsabilitatea de a plati pentru zugravirea lui.

Corect?
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 15:38, 30 Noiembrie 2012
Buna ziua,

toate lucrarile care tin de folosinta de zi cu zi a apartamentului sunt in sarcina chiriasului daca partile nu au prevazut altfel in contractul de locatiune.

Proprietarul nu poate fi obligat sa efectueze zugraveala daca nu v-ati inteles in acest fel in contract. Zugraveala tine de intretinerea pentru folosirea de zi cu zi a apartamentului si este in sarcina chiriasului.

Avocat Boncu
Multumesc pentru raspuns. Interesant ce spuneti: zugravitul este cheltuiala de intretinere...

Mie mi se pare ca este o reparatie destul de mare, pe care proprietarul trebuie sa o faca periodic in apartamentul pe care il inchiriaza, atunci cand doreste, dar pe banii lui! Zugraveala este ceva care se perimeaza in timp, lucru care se va intampla oricum daca cineva sta in acel apartament. Deci proprietarul o face pe banii lui, probabil atunci cand schimba chiriasii, daca el considera ca este necesar.

Nu inteleg logica dvs: de ce ar constitui intretinere pentru folosirea de zi cu zi a apartamentului? Daca eu stau intr-un apartament doar o luna, zugraveala s-a perimat ceva, in limitele uzului de zi cu zi (clar nu mai este noua)- asta inseamna ca cine sta dupa mine nu va avea conditiile necesare pentru folosirea apartamentului? Din ceea ce-mi spuneti, proprietarul poate sa decida ca vrea si in acest caz sa zugraveasca pe banii mei (ca doar nu mai este nou). Deci totul ramane la aprecierea lui, cu alte cuvinte la bunul lui plac?

Si atunci ce reparatii ii revin proprietarului? (Daca nici cele care survin cu trecerea timpului nu sunt in sarcina lui)

Daca se rupe un furtun la baie (cu timpul mai pleznesc, mai ales daca nu-s de buna calitate- mi s-a intamplat) atunci tot eu repar, caci doar eu si toti cei care au dat drumul la apa inaintea mea au uzat acel furtun? Credeti-ma ca mi s-a intamplat asta, si am fost acuzat ca folosesc apa prea fierbinte!!! La fel cum acum sunt acuzat in legatura cu tavanul ca nu tin geamul deschis suficient pe timp de iarna!!!
Nu vad cum tine logica asta, nimeni nu poate sa-ti dicteze sa nu folosesti apa calda, sa tii fereastra deschisa cat considera ei, sa nu dai frigiderul la o temperatura mai joasa (si asta mi s-a intamplat!). Sunt lucruri care se uzeaza, fiind folosite corespunzator, iar proprietarul le inlocuieste/repara cand s-au uzat. Simplu.

Nu cred ca trebuie sa platesc in vreunul din cazurile de mai sus
In plus, din articole pe net: "acomodarea unui nou chiriaş ar putea presupune cheltuieli extra pentru proprietar: igienizarea spaţiului (zugravire, înlocuire diverse), mobilier suplimentar etc."
[ link extern ]
Printre obligatiile locatarului se regaseste si aceea de a de a intrebuinta lucrul conform destinatiei sale.
Din aceasta obligatie decurge si aceea de a intretine lucrul asa cum a fost preluat,de a face mici reparatii locative,si de a efectua reparatii mari daca necesitatea acestora se datoreaza culpei sale.
Referitor la articolul citat eu asa inteleg:este criza si chiriasii solvabili sunt putini. Cel care inchiriaza poate avea cheltuieli suplimentare daca doreste ca spatiul sa fie inchiriat.Cel care inchiriaza este interesat de conditii bune si fiecare se adapteaza functie de necesitati sau posibilitati.

Pana la urma,si un asemenea contract poate fi negociat.
si dupa parerea mea anumite categorii de uzura a peretior pot fi luat in calcul ca si uzura de zi cu zi. De exemplu daca scaunul se freaca de perete si ramane urma este vina chiriasului, deoarece daca nu ar fi locuit nimeni acolo nu -sar fi produs acea uzura. Daca tavanul este cu igrasie ... si aceasta s-ar fi produs si daca nu ar fi stat nimeni acolo atunci e de reparat in contul proprietarului.
Oricum modul in care este administrat bunul poate afecat gradul de uzura pe care il sufera in timp, iar daca tot se rezuma la cine cat a stat asa sa plateasca: daca ati clarificat de cand este uzura respectiva, adica ati preluat-o asa ... stabiliti de cand e acolo, de ex. 5 luni. In cinci luni au fost 2 chiriasi, de exemplu, ... carora li se poate imputa cauzarea uzurii, impartim cheltuielile de reparatii in 2 sau ca sa fie totul OK in 3 (2 chir
DanGeorgescu a scris:

Proprietarul plateste pentru instalatiile comune sau pentru zugravirea scarii blocului, repara gardul, terasa etc.


Buna ziua
Am tot citit si rascitit articole si subpuncte din Codul Civil si raspunsurile de pe acest site si parca cu cat citesc cu atat sunt mai nelamurita.
In cateva articole citesc ca proprietarul este obligat sa intretina spatile si instalatile comune iar chiriasul cele locative (Art 29,28 si Art 1788 NCC) apoi nu mai inteleg nimic cand citesc Art. 1421 NCC si Art. 1448 NCC "Nici una din reparatiile reputate locative nu cad in sarcina locatarului cind stricaciunile au fost cauzate prin vechime sau forta majora."
si mai ales prima parte a acestui articol: [ link extern ]
Si nu se pupa de loc cu ce scrieti d-voastra mai sus. In plus ce chirias ar recunoste ca e din vina sa si nu ar spune ca e din cauza uzurii normale sau vechimii.exceptand exemplul de mai sus in care peretele se vede clar ca are urma scaunului chiriasului. Eu ma refer de exemplu la instalatia sanitara acolo nu se vede nimic clar (banuiesc ca aproape nici un proprietar nu schimba tevile aferente tevilor comune sau racorduri sau baterie ghiuveta atat de des) Orice chirias ar spune ca ceva s-a stricat pt ca a fost vechi. Deci pana in final cine plateste instalatia sanitara si zugraveala?
Imi puteti explica mai exact ce reprezinta si in ce conditii se aplica Art. 1448 NCC , daca mi-ati da un exemplu as fi tare recunoscatoare.

Multumesc.

Alte discuții în legătură

Speta privind relatia locator/locatar Gaby811 Gaby811 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta: A ii inchiriaza lui B un imobil. Dupa o luna, datorita vechimii, se defecteaza bateria de la ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli locative mccurta mccurta Buna ziua Am citit discutia aceasta si este mai veche. Am inteles ca s-ar fi shimbat legea (de la data acestor discutii)? Din cate citesc aici sunt si ... (vezi toată discuția)
Care sunt reparatiile pe care chiriasul e obligat sa le plateasca? EAgache EAgache Buna ziua, as dori sa aflu care sunt reparatiile pe care chiriasul unui apartament e obligat sa le plateasca, pt ca textul legii nu mi se pare deloc clar. ... (vezi toată discuția)