avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 810 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Responsabilitate balcon pe exterior
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Responsabilitate balcon pe exterior

Buna ziua,

Am cumparat un apartament de curand si am observat ca balconul este cam deteriorat pe partea exterioara cu bucati care cam stau sa cada. Mentionez ca blocul este inscris in programul de reabilitare, dar mai dureaza. As dori sa stiu in conditiile acestea cine este responsabil de reamenajarea balcoanelor pe exterior? Este cumva asociatia? Este un bloc de 10 etaje, cu parterul inchiriat pentru spatii comerciale. M-ar interesa daca as putea gasi specificat undeva in lege referiri la acest aspect. Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 22:23, 29 Decembrie 2014
Fatadele, inclusiv partea aferenta balcoanelor este proprietate comuna si intra in responsabilitatea asociatiei de proprietari sa faca reparatiile necesare, in conformitate cu HG 1588/2007 cu normele de aplicare a Legii 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari:
Art. 44. - (1) Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire la proprietatea comuna, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrari de intretinere, service, reparatii si, dupa caz, de consolidare, reabilitare, eficienta energetica, modernizare la partile de constructii si instalatii aflate in si pe proprietatea comuna, astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere: subsolul; conductele de distributie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, incalzire, energie electrica; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalatie de pe proprietatea comuna; centrala termica proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deseurilor menajere; structura de rezistenta; fatadele; acoperisul si altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociatiei: salarii sau remuneratii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curatenie etc.; indemnizatii acordate membrilor asociatiei de proprietari ori persoanelor alese: presedintele, membrii comitetului executiv si ai comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau polite de asigurari; alte servicii administrative catre proprietatea comuna.

Solicitati in scris (doua exemplare, inregistrate, unul ramane la dv.) conducerii asociatiei sa repare zona respectiva, altfel va raspunde in fata legii pentru consecinte.
Buna,

Va multumesc pentru raspuns. Am procedat cum m-ati sfatuit, evident ca pana in momentul acesta nu s-a rezolvat nimic. As dori sa va intreb daca as putea sesiza aceasta problema si in alta parte (daca exista vreun departament in cadrul primariei unde as putea prezenta sesizarea facuta asociatiei) si eventual daca ar trebui facute trimiteri si la alte legi.

Multumesc!
Da, in cadrul primariei exista un compartiment de Relatii cu asociatiile de proprietari unde puteti sesiza aceasta problema. Chiar e bine s-o faceti astfel incat acesti functionari sa intervina la conducerea asociatiei pana nu se intampla vreo nenorocire.... N-ar fi prima oara!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme infiltratii balcon iulia_ iulia_ buna ziua. am urmatoarea problema s locuiesc la penultimul etaj al unui bloc de 10 etaje. balconul de deasupra nu este inchis sau acoperit. de aceea cu timpul ... (vezi toată discuția)
Culoarea balconului margareta_1980 margareta_1980 Doresc o alta culoare pentru interiorul balconului decat cea aleasa de locatarii blocului in care locuiesc.Insa administratorul se opune.Va rog sa ma sfatuiti ... (vezi toată discuția)
Obligația de a participa financiar la repararea balcoanelor celorlalti proprietari aleahimmih aleahimmih Având în vedere ca locuiesc la parter și nu am balcon sunt obligată să particip financiar la repararea balcoanelor celorlalți proprietari? Asociația ... (vezi toată discuția)