avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 819 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie invaliditate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie invaliditate

Zilele trecute am stat la discutie cu o cunostinta care deja isi facuse dosarul pentru pensie de invaliditate, pensie de 350 lei. Din discutia purtata, mi-a zis ca persoanele care au sub 15 ani vechime in munca, primesc pensie de 350 lei, iar cei care au peste 15 ani vechime in munca, primesc 700 lei/luna.
Este adevarat?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 16:12, 8 Octombrie 2014
Am inteles ca e vorba si de venituri lunare obtinute, insa eu am intrebat daca anii din somaj, concediul crestere copil (2 ani) intra in categoria vechimei de peste 15 ani?
De exemplu: 10 ani in campul muncii + 2 ani concediu copil + 3, 1/2 somaj = stagiu cotizare peste 15 ani?
Sau se considera ca vechime doar cei 10 ani?
~ Conținut șters la cerere ~
Nu mai inteleg nimic......

Din mesajele de mai sus, am inteles ca atat stagiile de somaj si stagiul de concediu crestere copil se ia in considerare ca stagii cotizare pentru vechime, cea ce rezulta ca impreuna la un loc rezultand 5,1/2 ani fiind necesari la stagiu vechime.

In trecut, am primit alt raspuns:

danaa1:

1. Numai perioada de somaj indemnizat este stagiu de cotizare la pensie (Agentia de Somaj a platit contributia pentru pensie).

2. Restul sunt perioade asimilate stagiului de cotizare la pensie si se valorifica numai in cazul pensiei pentru limita de varsta.

www.avocatnet.ro/content/for...

Ultima modificare: Marți, 7 Octombrie 2014
danaa1, utilizator
1. Nu stiu de ce nu intelegeti! Poate pentru ca vi se pare ceva ciudat dar nu este asa.

2. Raspunsul primit este cel corect si legal:
- perioada de somaj indemnizat este stagiu de cotizare la pensie, contributia fiind platita de Agentia de Somaj;
- perioadele asimilate stagiului de cotizare sunt perioade necontributive (pentru care nu se plateste contributia la pensie) dar se iau in calcul numai la pensia pentru limita de varsta.
danaa1 a scris:
Zilele trecute am stat la discutie cu o cunostinta care deja isi facuse dosarul pentru pensie de invaliditate, pensie de 350 lei. Din discutia purtata, mi-a zis ca persoanele care au sub 15 ani vechime in munca, primesc pensie de 350 lei, iar cei care au peste 15 ani vechime in munca, primesc 700 lei/luna.
Este adevarat?

Nu este adevărat. Totul este numai folclor, fără corespondent în prevederile legale în vigoare.

O pensie (adică punctajul mediu anual) se stabilește în funcție de veniturile realizate de beneficiarul acesteia. În situația în care rezultă un cuantum al pensiei mai mic de 350 de lei, i se va plăti lunar suma de 350 de lei. Dacă rezultă un cuantum al pensiei mai mare de 350 de lei, atunci persoanei i se va plăti lunar acel cuantum. Nu 700 de lei și nici alte sume fixe, în funcție de stagiul de cotizare.

Perioadele asimilate stagiului de cotizare despre care ați scris în acest topic sunt avute în vedere la stabilirea punctajului mediu anual pentru acordarea unei pensii de invaliditate.
Ultima modificare: Miercuri, 8 Octombrie 2014
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul pensie de invaliditate nesica nesica Buna ziua, As dori sa aflu cum se calculeaza pensia de invaliditate gradul II avand in vedere ca sunt nascut in septembrie 1954 si lucrez din octombrie ... (vezi toată discuția)
Calculul punctajului mediu anual fergus fergus Buna ziua. 1. Cum se calculeaza punctajul in perioada de somaj din martie1998 pana in decembrie 1998? 2. Dar punctajul pentru perioada pensiei de ... (vezi toată discuția)
Vechime ccc mirela 20 mirela 20 Buna ziua, Am vb. le tel. cu o doamna de la informatii (casa de pensi) pt o pensie pe caz de boala. In urma discutiei am aflat ce ma interesa : Daca se ia in ... (vezi toată discuția)