avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Termenul de prescriere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Termenul de prescriere

Buna ziua

Va rog sa ma lamuriti daca termenul de prescriere a dreptului de solicitare returnare inprumut banesc intre 2 persoane fizice incepe la data acordarii imprumutului sau la data la care trebuia restituit imprumutul?
Concret, la data de 14 oct. 2011 am imprumutat un prieten cu o suma de bani pentru care a semnat o declaratie ca a primit suma si se obliga ca sa mi-o restituie dupa 5 lunirespectiv pana la adata de 14 mai 2012. Nu a facut-o, amanandu-ma mereu. Vreau sa-l notific inauntrul termenului de prescriptie, si vreau sa stiu daca termenul este 14 octombrie 2014 sau 14 mai 2015.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: beegees , utilizator 10:51, 8 Octombrie 2014
Buna ziua ! In data de 14 mai 2015 se implineste terenul de prescriptie intrucat ultimul termen la care debitorul putea sa-si indeplineasca obligatia era 14 mai 2012! Eu insa va sfatuiesc sa demarati procedura cat mai repede sa nu va treziti pe parcurs cu surprize. Daca aveti contract de imprumut notarial sau declaratie notariala treceti direct la executarea debitorului.Daca actul este sub semnatura privata va trebuii sa-l puneti in intarziere printr-o notificare trimisa cu confirmare de primire(avocat sau executor judecatoresc) si apoi sa treceti la judecata.
O zi buna!
Multumesc pentru raspuns.Notificarea de punere in intarziere trebuie facuta neaparat prin avocat sau executor? Daca-i trimit somatie de plata prin scrisoare recomandata cu continut declarat?
Daca nu am prevazut nici o dobanda, tinand cont de faptul ca a fost neserios si m-a amanat innestire, pot sa-i solicit daune cominatorii?
Buna ziua! Si aspectul cu scrisoarea recomandata cu continut declarat reprezinta o varianta, insa daca pana acum nu v-a luat in serios de ce v-ar lua de acum inainte? Din punctul meu de vedere cand trimiti o asemenea somatie(punere in intarziere conform art 2540 din noul cod civil) printr-un avocat sau executor punctati si la nivel psihologic in sensul ca cel caruia i-ati dat banii o sa stie ca nu mai este de joaca si nici cale de intors!
Deasemenea va sfatuiesc ca pana la demararea procedurii de chemare in judecata sa va interesati ce bunuri are debitorul pentru a nu va trezii ca acesta le vinde si nu o sa mai aveti de unde recupera debitul.
Bafta multa!
Multumesc pentru raspuns. Notificarea are rolul de a intrerupe termenul de prescripti in primul rand . Apoi , neavand decat un act sub semnatura privata, trebuie sa ajung in instanta. Pentru asta am la dispozitie somatiade plata sau cererea de valoare redusa, suma fiind sub 10.000 lei.Sau propuneti o alta solutie?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somatia de plata kult21 kult21 Buna ziua, Daca catre un debitor s-a emis somatie de plata pentru un debit restant iar la 4-5 luni distanta s-a decis trimiterea acestuia pe calea ... (vezi toată discuția)
Ordonanta de plata Parintele_75 Parintele_75 Buna ziua, avand speta prin care o firma de distributie vinde marfa catre un client ( persoana juridica ) si aceasta nu-si achita debitul mai bine de un an ... (vezi toată discuția)