avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 695 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Asistent personal pentru parinte in varsta
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Asistent personal pentru parinte in varsta

Buna seara!
Exista vreo lege in Romania prin care oamenii in varsta(parinti) sunt ingrijiti la domiciliu de catre copii(e cazul meu, sunt fiu),iar fiul respectiv sa primeasca(ca asistent personal, ceva de genul) de la stat o indemnizatie oarecare?(Mama mea-pensionara- merge pe 91 de ani, o ajut sa mearga prin casa, eu fac mancare, eu spal rufe(ca fiu, macar nu sunt fata!),ii dau medicamente.A primit de la medic Lucetam si Cavinton forte pentru functiile cognitive.Intr-o zi a lasat gazele deschise la bucatarie si mi-e frica rau.)Exista vreo lege in acest sens?! Este Legea nr. 17 din 6 martie 2000 privind asistenţa socială a persoanelor vârstnice? care zice printe altele:
“Art. 3
(…)persoana varstnica:
d) nu se poate gospodări singură sau necesită îngrijire specializată;
e) se află în imposibilitatea de a-şi asigura nevoile sociomedicale, datorită bolii ori stării fizice sau psihice.

Art. 13
(2) Soţul şi rudele(de ex. eu, ca fiu,n.m.) care au în îngrijire o persoană vârstnică dependentă pot beneficia de program lunar redus de lucru, de o jumătate de normă, cu suportarea drepturilor salariale pentru cealaltă jumătate de normă din bugetul local, corespunzător salariului brut lunar al asistentului social debutant cu pregătire medie. Timpul cât soţul şi rudele au fost încadrate în aceste condiţii se consideră, la calculul vechimii în muncă, timp lucrat cu normă întreagă.”

Oare ce acte trebuie sa depun la dosar pentru asistent personal al mamei mele(in Ploiesti)?
Va multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: CYBORG , utilizator 23:06, 7 Octombrie 2014
Actele necesare le puteti gasi pe site-ul DGASPC judetean. Cum pe site-ul DGASPC Prahova nu gasiti aceste informatii le puteti lua din alte judete.

Majoritatea solicita urmatoarele documente:
1. Cerere Anexa 4 (Xerox)
2. Certificat handicap gradul I cu insotitor (3 fotocopii)
3. Fotocopii acte stare civila pentru bolnav si insotitor ( B.I. / C.I., certificat de
nastere si casatorie – 1 exemplar)
4. Adeverinta medicala de la medicul de familie in care sa se precizeze faptul ca
solicitantul este apt de munca
5. Cazier judiciar pentru asistentul personal
6. Fotocopii acte studii asistent personal
7. Copie carte de munca si original a asistentului personal
8. Curriculum vitae asistent personal
9. Dosar incopciat plastic
10. Ancheta sociala

[ link extern ]

Puteti contacta si DGASPC PH on-line
[ link extern ]

sau la

Telefon: 0244-586.100; 0244-511.400; 0244-514.790
[ link extern ]
Multumesc pentru raspuns.
Pai, in legea postata de mine-Legea nr. 17 din 6 martie 2000, nu alta lege-nu se spune nimic despre vreun "handicap"-legiuitorul considerand ca varsta inaintata in sine este un handicap(probleme de memorie, de degenerescenta generala etc.etc).Este obligatoriu ca mama sa se afle in carucior, sau cum?Ministrul Rovana Plumb stiu ca a modificat fosta lege.Repet, mi-a lasat gazele deschise la bucatarie!Problemele de memorie etc. pot fi mai periculoase decat altele.In plus, medicul de familie stie ca mama e foarte bolnava, chiar daca nu merge in "carucior"!
Deci eu vreau ca mama sa fie incadrata in Legea nr. 17 din 6 martie 2000, nu in Legea aceea "cu handicap"(am uitat cum ii zice, parca 448(?))
Va multumesc mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 17/2000 se aplica?ingrijire batrani CYBORG CYBORG Buna ziua! Legea 17/2000 privind ingrijirea persoanelor in varsta este in vigoare si se aplica? Mama mea are 92 de ani, a lasat gazele aprinse-noroc ca am ... (vezi toată discuția)
Ingrijire la domiciliu anitaovidiu anitaovidiu Buna ziua. daca doresc sa infiintez o societate pentru ingrijire batrani la domiciliu trebuie sa am studii medicale? sau este suficient sa am persoane cu ... (vezi toată discuția)
Legea 17/2000 mona m mona m Buna ziua daca sunt administrator la firma mea angajata cu jumatate de norma din 2015 pot sa cer ca cealalta jumatate sa fie platita din bugetul primariei pt ... (vezi toată discuția)