avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 606 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Inchidere contract de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Inchidere contract de munca


Buna ziua,
ca rog frumos,daca ma poate indruma cineva in urmatoarea problema.
Sunt administratorul unei firme de taxi,am doar o masina pe firma,am contract de munca,fiind angajat ca si conducator auto.As putea sa fac incetarea acestui contract de munca( si sa lucrez doar ca administrator-am voie,nu?).
In acest caz daca vrea sa platesc pentru vechime trebuie sa inchei un contract cu casa de pensii,somaj,sanatate?Cum trebuie sa procedez pentru asta?
Multunmesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:40, 9 Octombrie 2014
andreeaalexandra a scris:

..... As putea sa fac incetarea acestui contract de munca( si sa lucrez doar ca administrator-am voie,nu?).
In acest caz daca vrea sa platesc pentru vechime trebuie sa inchei un contract cu casa de pensii,somaj,sanatate?Cum trebuie sa procedez pentru asta?
Multunmesc!

1. Puteti sa va incetati raportul de munca.

2. Pentru vechime nu aveti cum sa incheiati contracte cu Casa de Pensii, Casa de Asigurari de sanatate sau cu AJOFM-ul, ci pentru a avea stagiu de cotizare la pensie, sanatate sau somaj. In acest sens:
a. Se pot asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, in conditiile Legii 263/2010 avocatii, personalul clerical si cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate in sistemul public, precum si orice persoana care doreste sa se asigure, respectiv sa isi completeze venitul asigurat.

Baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale o constituie venitul lunar asigurat, prevazut in contractul de asigurare, care nu poate fi mai mic decat suma reprezentand 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si mai mare decat valoarea corespunzatoare a de 5 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.

Termenul de plata a contributiei de asigurari sociale data de 25 ale lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza plata, in caz contrar datorandu-se dobanzi si penalitati de intarziere, pana la data achitarii sumei inclusiv.Plata contributiei de asigurari sociale se poate face si anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.

Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa, intre persoana interesata sau dupa caz tutorele, curatorul, mandatarul acesteia, desemnat prin procura speciala, si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa de pensii.

Venitul asigurat inscris in contract poate fi modificat prin depunerea unui act aditional, care produce efecte pentru viitor de la data inregistrarii.

Actele necesare inregistrarii contractului de asigurare sunt :
- 2 exemplare contract de asigurare (sunt puse la dispozitie de catre casa de pensii pe site la Formulare)
- copie si original act identitate
- dosar incopciat

Incepând cu data de 01 Ianuarie 2014, în conformitate cu prevederile Legii nr. 356/2013 a bugetului de asigurări sociale de stat pe anul 2014, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socialǎ este de 804,3 lei (35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale), iar nivelul maxim de 11.490 lei .
Contribuţia de asigurări sociale, în procent de 26,3%, se datorează de la data încheierii contractului de asigurare socială, contribuţia lunară aferentă nivelul minim al venitului lunar asigurat fiind în sumă de 211 lei.

b. Asa cum se dispune in Legea nr.76/2002 se poate asigura în sistemul asigurarilor pentru somaj orice persoana care realizeaza venituri din activitati desfasurate potrivit legii, si care nu sunt asigurate prin efectul legii.
Persoanele fizice pot incheia contract de asigurare pentru somaj cu agenţia pentru ocuparea fortei de munca in a carei raza teritoriala isi au domiciliul, daca au cel putin varsta de 18 ani si sunt asigurate in sistemul public de pensii si in sistemul asigurarilor sociale de sanatate.

Venitul lunar pentru care se face asigurarea nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, stabilit potrivit legii (in prezent, 900 lei), si mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut, stabilit potrivit legii, in vigoare in luna pentru care se plateste contributia de asigurare pentru somaj.
Contributia lunara este de 0,5% din venitul asigurat, deci minimum este 4,5 lei.

c. Potrivit dispozitiilor Legii nr.95/2006, pentru a beneficia de serviciile medicale oferite de stat o persoana trebuie sa se asigure in sistemul de sanatate daca nu are nici un venit se poate asigura prin incheierea unui contract de asigurare cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.

Venitul minim asigurat este salariul minim pe economie (900 lei), iar contributia lunara de plata este de 5,5% din venitul asigurat.

Daca venitul asigurat este egal cu salariul minim pe economie, atunci se va plati o contributie este de 49,5 lei pe luna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributii pentru pensie, somaj si sanatate magdalena1957 magdalena1957 As dori sa stiu cum as putea plati asigurarile la sanatate,somaj si pensie daca nu am carte de munca la nici o firma.Se pot plati toate intr-un singur loc si ... (vezi toată discuția)
Plata datoriilor catre stat ca angajat mirelam_d mirelam_d Buna ziua, As dori sa stiu daca in conditiile in care nu lucrez, imi pot plati datoriile catre stat ca si cum le-ar plati un angajat normal ? Unde ma pot ... (vezi toată discuția)
Asigurari de pensie, sanatate? mari_vio mari_vio Buna ziua.Am si eu urmatoarea intrebare: o persoana are un pfa - serv.contabilitate din 2010.Nu a avut activitate.Intrebare: ce trebuie sa faca pentru a ... (vezi toată discuția)