avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 766 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incompatibilități
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incompatibilități

Profesia de avocat este incompatibilă cu poziția de agent de asigurări/intermediar în asigurări? Subliniez că agentul în asigurări primește comisioane, nu un salariu propriu-zis, dar contribuie la CASS și CAS. Mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:24, 10 Octombrie 2014
art. 29 din Statutul profesiei de avocat
(1) Sunt incompatibile cu exercitarea profesiei de avocat, daca legi speciale nu prevad altfel:
a)faptele personale de comert exercitate cu sau fara autorizatie;
b)calitatea de asociat intr-o societate comerciala in nume colectiv, de comanditar intr-o societate comerciala in comandita simpla sau in comandita pe actiuni;
c)calitatea de administrator intr-o societate comerciala in comandita pe actiuni;
d)calitatea de administrator unic sau, in cazul unei pluralitati de administratori, aceea de administrator cu puteri depline de reprezentare si administrare, de presedinte al consiliului de administratie ori de membru in comitetul de directie al unei societati comerciale cu raspundere limitata;
e)calitatea de presedinte al consiliului de administratie sau al consiliului de supraveghere ori de membru in comitetul de directie sau in directoratul unei societati comerciale pe actiuni.
(2) Avocatul poate fi asociat sau actionar la societatile comerciale cu raspundere limitata sau la cele pe actiuni.
(3) Avocatul poate indeplini functia de membru in consiliul de administratie sau in consiliul de supraveghere al unei societati comerciale pe actiuni ori de membru al consiliului de administratie al unei societati comerciale cu raspundere limitata, cu obligatia de a aduce acest fapt la cunostinta decanului baroului in care isi exercita profesia. Avocatul va furniza toate explicatiile asupra conditiilor in care exercita functia de membru al consiliului de administratie sau al consiliului de supraveghere si va prezenta toate documentele doveditoare in acest sens, cu respectarea regulilor confidentialitatii.
(4) Daca consiliul baroului apreciaza ca exercitarea functiei de membru al consiliului de administratie sau al consiliului de supraveghere este ori devine incompatibila cu demnitatea si cu regulile de conduita impuse avocatilor, poate, in orice moment, sa solicite celui interesat sa paraseasca functia pe care o ocupa. Decizia consiliului baroului va fi comunicata de indata avocatului in cauza. Dispozitiile art. 26 alin. (6) si (7) se aplica in mod corespunzator.
(5) Incalcarea de catre avocat a prevederilor alin. (4) constituie abatere disciplinara grava.
Puteți detalia ce se înțelege prin fapte personale de comerț? Mulțumesc!
Fapta de comerţ = act, fapt juridic ori operaţiune economică realizat în scopul obţinerii de profit, prin diferite modalităţi, precum interpunerea în schimbul mărfurilor, realizarea de produse, executarea de lucrări ori prestarea de servicii.
Și ar intra la prestări servicii... chiar dacă sunt cu convenție civilă, și nu cu CIM? și nu există un plafon? indiferent de valoarea comisioanelor efectiv încasate?
Intra la prestari servicii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Avocat administrator V-as ruga daca se poate sa va exprimati opinia fata de urmatoarele dispozitii ale noului statut al U.B.A.R., referitoare la dreptul avocatului de a fi ... (vezi toată discuția)
Asociat unic irina2011 irina2011 Buna ziua,ma poate lamuri cineva cu privire la o problema? Conform legii de exercitare a profesiei de avocat stiu ca pot fi actionar sau asociat la o societate ... (vezi toată discuția)
Incompatibilitati avocat PAS22 PAS22 Sunt asociat unic intr-un SRL si intentionez sa cesionez 90% din partile sociale, sotului meu, iar administrator sa fim amandoi. Sunt in caz de ... (vezi toată discuția)