avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Bunuri de capital
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Bunuri de capital

Este considerat bun de capital (cf art. 149), autoturismul care are o valoare de inventar 50.000 lei si amortizarea fiscala stabilita este de 4 ani ?
(desi in catalog durata este intre 4-6)
Cel mai recent răspuns: ContSters294670 , utilizator 12:17, 10 Octombrie 2014
ART. 149 Ajustarea taxei deductibile în cazul bunurilor de capital
(1) În sensul prezentului articol:
a) bunurile de capital reprezintă toate activele corporale fixe, definite la art. 125^1 alin. (1) pct. 3, precum și operațiunile de construcție, transformare sau modernizare a bunurilor imobile, exclusiv reparațiile ori lucrările de întreținere a acestor active, chiar în condițiile în care astfel de operațiuni sunt realizate de beneficiarul unui contract de închiriere, leasing sau al oricărui alt contract prin care activele fixe corporale se pun la dispoziția unei alte persoane; nu sunt considerate bunuri de capital activele corporale fixe amortizabile a căror durată normală de utilizare stabilită pentru amortizarea fiscală este mai mică de 5 ani

ANEXA
CATALOGUL privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe
I. Dispozitii generale
4. În prezentul catalog pentru fiecare mijloc fix nou achizitionat se utilizeaza sistemul unor plaje de ani cuprinse între o valoare minima si una maxima, existând astfel posibilitatea alegerii duratei normale de functionare cuprinsa între aceste limite. Astfel stabilita, durata normala de functionare a mijlocului fix ramâne neschimbata pana la recuperarea integrala a valorii de intrare a acestuia sau scoaterea sa din functiune.
Ultima modificare: Vineri, 10 Octombrie 2014
ContSters256771, utilizator
Codul Fiscal
ART. 149 Ajustarea taxei deductibile în cazul bunurilor de capital

(1) În sensul prezentului articol:

a) bunurile de capital reprezintă toate activele corporale fixe, definite la art. 125^1 alin. (1) pct. 3, precum și operațiunile de construcție, transformare sau modernizare a bunurilor imobile, exclusiv reparațiile ori lucrările de întreținere a acestor active, chiar în condițiile în care astfel de operațiuni sunt realizate de beneficiarul unui contract de închiriere, leasing sau al oricărui alt contract prin care activele fixe corporale se pun la dispoziția unei alte persoane; nu sunt considerate bunuri de capital activele corporale fixe amortizabile a căror durată normală de utilizare stabilită pentru amortizarea fiscală este mai mică de 5 ani; activele corporale fixe de natura mijloacelor fixe amortizabile care fac obiectul leasingului sunt considerate bunuri de capital la locator/finanțator dacă limita minimă a duratei normale de utilizare este egală sau mai mare de 5 ani;

b) bunurile care fac obiectul închirierii, leasingului, concesionării sau oricărei alte metode de punere a acestora la dispoziţia unei persoane sunt considerate bunuri de capital aparţinând persoanei care le închiriază, le dă în leasing sau le pune la dispoziţia altei persoane;

c) ambalajele care se pot utiliza de mai multe ori nu sunt considerate bunuri de capital;

d) taxa deductibilă aferentă bunurilor de capital reprezintă taxa achitată sau datorată, aferentă oricărei operaţiuni legate de achiziţia, fabricarea, construcţia, transformarea sau modernizarea acestor bunuri, exclusiv taxa achitată sau datorată, aferentă reparării ori întreţinerii acestor bunuri sau cea aferentă achiziţiei pieselor de schimb destinate reparării ori întreţinerii bunurilor de capital.

(2) Taxa deductibilă aferentă bunurilor de capital, în condiţiile în care nu se aplică regulile privind livrarea către sine sau prestarea către sine, se ajustează, în situaţiile prevăzute la alin. (4) lit. a) - d):

a) pe o perioadă de 5 ani, pentru bunurile de capital achiziţionate sau fabricate, altele decât cele prevăzute la lit. b);

b) pe o perioadă de 20 de ani, pentru construcţia sau achiziţia unui bun imobil, precum şi pentru transformarea sau modernizarea unui bun imobil, dacă valoarea fiecărei transformări sau modernizări este de cel puţin 20% din valoarea totală a bunului imobil astfel transformat sau modernizat.


Ca urmare a celor mentionate mai sus daca dvs ati ales din catalog durata de 4 ani(minimul dintre 4-6 ani )pentru calculul amortizarii atunci nu sunt bunuri de capital

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bunuri de capital beinaz a beinaz a La achizitia unui autoturism ML, l-am amortizat in 4 ani de zile. In cazul in care acest ML se vinde este incadrat in categoria bunurilor de capital la ... (vezi toată discuția)
Prorata shinnygaby shinnygaby buna ziua. Sunt societate cu regim mixt.; calculez prorata. intrebarea mea este: am vandut o masina, venitul din vanzarea acesteia se include in calcul ... (vezi toată discuția)
Tva-contr. comodat kerekesmargo kerekesmargo firma platitor de tva , a platit tva aferent aparatului dat in comodat , dupa o perioada de timp -reziliaza contractul de comodat si aduce inapoi aparatul si ... (vezi toată discuția)