avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 717 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Lipsa Rovinieta
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Lipsa Rovinieta

Buna ziua!
Intrebarea mea este, daca am circulat cu masina fara rovinieta #-o #-o in cat timp imi emite procesul de contraventie? Din cate am mai auzit sunt pareri si pareri, adica unii spun ca in termen de 30 de zile, altii in termen de 6 luni, dupa cine sa ma iau??? Si o a doua intrebare daca am trecut de mai multe ori cate procese verbale imi vor veni acasa?
Va multumesc!
Alina
Cel mai recent răspuns: cristi111us , utilizator 15:44, 16 Octombrie 2014
alinauim a scris:
Si o a doua intrebare daca am trecut de mai multe ori cate procese verbale imi vor veni acasa?

Un PV la 30 de zile. (adica daca ati trecut intr-o zi de 3 ori prin fata camerei de supraveghere, nu o sa primiti 3 PV), ..desi, atentie, au facut abuzuri si au intocmit si trimis toate PV, iar cei care nu au stiut sa se apere ..le-au platit sau au fost executati silit, caci nu au contestat in termen.

Ultima modificare: Duminică, 12 Octombrie 2014
Gabriela Pintea, Consilier juridic
[ link extern ]

Cele mai usturătoare amenzi sunt pentru lipsa rovinietei. Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale face bani grei de pe urma șoferilor care nu cunosc legea. Spre exemplu, dacă azi sunteți filmat că circulați fără rovinietă și se emite procesul verbal de constatare a contravenției, agenții constatatori au obligația să vă trimită procesul verbal în maxim 30 de zile. Ei bine, în intervalul de la constatare și până la primirea sancțiunii nu mai pot fi emise alte sancțiuni pentru aceeași faptă. Acest lucru este stipulat în Legea 144/2012 la articolul 3 care modifică Ordonanța de Urgență 15/2002 - "Procesul-verbal se întocmește și se comunică contravenientului în termen de 30 de zile de la data constatării contravenției, interval în care nu se pot încheia alte procese-verbale de constatare a contravenției". Sancțiunea pentru lipsa rovinietei pentru conducătorii de autoturisme este de 500 de lei, cu posibilitatea plății a jumătate din aceasta, în termen de 48 de ore. Această valoare este mult peste echivalentul unei roviniete pentru 12 luni.

Legea 144/2012 pentru modificarea OG 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare si a tarifului de trecere pe reteaua de drumuri nationale din Romania - rovinieta. Lege nr. 144/2012
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 509 din 24 iulie 2012

3. La articolul 9, alineatul (3) va avea urmatorul cuprins:
"(3) In cazurile prevazute la alin. (2), procesul-verbal de constatare a contraventiei se poate incheia si in lipsa contravenientului, dupa identificarea acestuia pe baza datelor furnizate de Ministerul Administratiei si Internelor – Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor sau a conducatorului auto, in cazul utilizatorilor straini. Procesul-verbal se intocmeste si se comunica contravenientului in termen de 30 de zile de la data constatarii contraventiei, interval in care nu se pot incheia alte procese-verbale de constatare a contraventiei pentru incalcarea prevederilor art. 8 alin. 91)."

~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenzi intarziate rovinete iuliansarariu iuliansarariu buna ziua ma numesc iulian si am o problema referitor la amenzi roviniete ,eu lucrez in strainatate la intoarcere in romania dupa o perioada mai lunga miau ... (vezi toată discuția)
Contraventie rovinieta volar volar In 07.04.2014 am circulat fara rovinieta. In 22.09.2014 s-a constatat contraventia si s-a intocmit PVC. In 08.09.2014 mi s-a comunicat PVC. Sunt mai mult ... (vezi toată discuția)
Amenzi pentru lipsa rovinietei livia1603 livia1603 Buna ziua, Daca circuli, neavand intentie, fara rovinieta 2 luni ce amenda este posibil sa platesti? Se poate contesta vreo amenda..sau de cate ori am ... (vezi toată discuția)