avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 670 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Calculul concediului medical cu 4 luni in care nu am ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Calculul concediului medical cu 4 luni in care nu am avut nici un venit, din cele 6

buna ziua!

Am tot citit ca pentru baza calculului concediului medical se iau 6 luni anterior intrarii in concediu dar cum se calculeaza atunci cand nu ai avut nici un venit un anumit numar de luni.
Mai concret: in martie a.c. am terminat CCC dar apoi am aflat ca firma unde lucrasem a intrat in insolventa. Din cauza faptului ca mi-au trebuit luni bune ca sa dau de lichidator si de tot <arsenalul> de acte pentru a intra in somaj intr-un final am intrat in somaj in august iar in octombrie in CM. Cei de la somaj au spus ca la calculul CM-ului se iau in consideratie lunile august si septembrie si inca 4 luni anterioare adica aprilie, mai, iunie si iulie dar eu in aceste luni nu figurez cu nici un venit pentru ca nu am reusit sa imi fac actele cu fostul angajator ca sa ma bage in somaj. Dar mi s-a spus ca se calculeaza zero pe aceste luni si ca se face media celor 2 luni din somaj plus zero si se imparte la 6, ceea ce este oricum de tot rasul :((

Are dreptate d-na de la somaj, cele 4 luni se considera zero si totusi se iau in calcul la impartirea la 6? :O

Va multumesc frumos!
ps. sper sa se fi inselat dansa!!!!!
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 12:00, 14 Octombrie 2014
1. - Nu au dreptate cei de la Agentia de Somaj.
- Spuneti-le sa citeasca Normele de aplicare a OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate, art.73(2), Exemplul nr.1.


2. - În cazul în care persoana asiguratã a realizat venituri pe o perioadã mai micã de 6 luni, baza de calcul a indemnizaţiilor o constituie media veniturilor realizate pe baza cãrora s-a achitat contribuţia.
- Media zilnicã a bazei de calcul a indemnizaţiilor de asigurãri sociale de sãnãtate se determinã ca raport între suma veniturilor realizate în lunile in care a realizat venituri, pe baza cãrora s-a achitat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, şi numãrul total de zile pentru care s-a achitat contribuţia în aceastã perioadã.
Si in acest caz cui ar trebui sa ma adresez? Tot la AJOFM sau la alta institutie?
Doamna de la somaj nu mi-a oprit statele de plata de la AJPIS din perioada de CCC, asa cum imi ceruse initial ci doar restul actelor punand verdictul de ZERO pe cele 4 luni anterioare in care nu figuram cu absolut nimic si spunandu-mi ca mare lucru nu voi lua. CM-ul il am pentru perioada 1-15 oct -- daca are vreo relevanta.

Va multumesc frumos pentru timpul dvs.!
O zi frumoasa!
1. Va adresati mai intai la AJOFM si aratati textele de lege pe care vi le-am trimis.

2. Daca tot persista in varianta lor va adresati Casei Judetene de Asigurari Sociale de Sanatate (CJAS) cu o sesizare asupta AJOFM care nu calculeaza legal indemnizatia pentru concediu medical.
Am inteles. Asa voi face pentru ca chiar o crezusem initial, apoi mi-am spus ca parca ceva e aiurea in calculele dansei.

***Si...ca sa inteleg eu mai bine: ar trebui sa se ia ca baza de calcul venitul din indemnizatia de crestere copil in care am fost sau salariul de dinainte de CCC in care s-au platit cotizatiile catre institutiile aferente? Adica ma gandesc ca in perioada cresterii copilului nu s-au putut plati concedii si indemnizatii atata timp cat eu practic beneficiam de acestea adica de concediu crestere copil si implicit de indemnizatia de crestere copil? sau si acestea se iau in considerare?
1. Pe perioada cat ati fost in CCC ati fost asigurata la sanatate, plata contributiilor fiind facuta de AJPIS.

2. Daca in cele 6 luni anterioare lunii in care intrati in concediu medical itra si luni in care ati fost in CCC atunci se iau in calcul si aceste luni, cu indemnizatia de CCC aferenta lor.

3. Daca aveti concediu medical incepand cu 1 octombrie 2014, cele 6 luni anterioare, luate ca baza de calcul sunt aprilie - septembrie 2014.

Alte discuții în legătură

Calcul concediu medical dupa ccc1 Dana-Ion Dana-Ion Buna seara! As dori sa stiu cum se calculeaza concediul medical dupa CCC1. Sunt in urmatoarea situatie.: pe 28.08.2013 a incetat CCC1, iar dupa reluarea ... (vezi toată discuția)
Concediu medical dupa somaj (sarcina 7 luni) Dana_Saigiu Dana_Saigiu Buna ziua,am si eu o intrebare,am depus azi concediul medical dupa somaj,dar nu mi-au zis cand vine,decat ca vine tot prin posta! Intrebarea mea este: vine ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. sunt angajata cu contract de munca pe perioada determinata ... cami_vox cami_vox Buna ziua. Sunt angajata cu contract de munca pe perioada determinata de 2 ani, pana in luna august 2024. Daca intre timp raman insarcinata, ce se intampla in ... (vezi toată discuția)