avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 682 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Calculul concediului medical cu 4 luni in care nu am ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Calculul concediului medical cu 4 luni in care nu am avut nici un venit, din cele 6

buna ziua!

Am tot citit ca pentru baza calculului concediului medical se iau 6 luni anterior intrarii in concediu dar cum se calculeaza atunci cand nu ai avut nici un venit un anumit numar de luni.
Mai concret: in martie a.c. am terminat CCC dar apoi am aflat ca firma unde lucrasem a intrat in insolventa. Din cauza faptului ca mi-au trebuit luni bune ca sa dau de lichidator si de tot <arsenalul> de acte pentru a intra in somaj intr-un final am intrat in somaj in august iar in octombrie in CM. Cei de la somaj au spus ca la calculul CM-ului se iau in consideratie lunile august si septembrie si inca 4 luni anterioare adica aprilie, mai, iunie si iulie dar eu in aceste luni nu figurez cu nici un venit pentru ca nu am reusit sa imi fac actele cu fostul angajator ca sa ma bage in somaj. Dar mi s-a spus ca se calculeaza zero pe aceste luni si ca se face media celor 2 luni din somaj plus zero si se imparte la 6, ceea ce este oricum de tot rasul :((

Are dreptate d-na de la somaj, cele 4 luni se considera zero si totusi se iau in calcul la impartirea la 6? :O

Va multumesc frumos!
ps. sper sa se fi inselat dansa!!!!!
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 12:00, 14 Octombrie 2014
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 36 - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
...
b) instituţia care administreazã bugetul asigurãrilor pentru şomaj, pânã la data de 10 a lunii urmãtoare celei pentru care s-a acordat concediul medical;


Art. 47
...
(2) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, sãvârşite prin încãlcarea obligaţiilor prevãzute la art. 36 alin.(3):
a) refuzul nejustificat de platã a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronatã a indemnizaţiilor;
...

Art. 48 - (1) Contravenţiile prevãzute la art. 47 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la alin. (1) şi (2), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei;
...

Art. 49. - Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzãtoare se fac de cãtre organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurãri de sãnãtate.


2. Asadar sesizati urgent, in scris, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate pentru ca Agentia de Somaj a calculat eronat indemnziati pentru concediu medical, aceasta va aplica legea, va sanctiona Agentia de Somaj si in felul acesta poate se hotaraste si Agentia sa va calculeze corect si sa va plateasca indemnizatiile de concediu medical.

3. - Daca va este frica de "doamna de la somaj" nu ne mai intrebati pe noi si faceti cum spune ea si ramaneti in pierdere.
- Insistati la ea sa va calculeze indemnizatia conform prevederilor legale si spuneti-i ca, in caz contrar o veti actiona in judecata si va plati mai mult.
Ultima modificare: Luni, 13 Octombrie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Total venituri realizate = 280 + 417 = 697
total zile aferente somaj = TZ = X zile lucratoare aug + 20 zile lucratoare sept ,
unde X este numarul de zile lucratoare din august de cand ati intrat in somaj
media zilnica CM = 697 : TZ
indemnizatia CM = media zilnica x 75% x numar zile lucratoare incluse in perioada de CM

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul concediu medical dupa ccc1 Dana-Ion Dana-Ion Buna seara! As dori sa stiu cum se calculeaza concediul medical dupa CCC1. Sunt in urmatoarea situatie.: pe 28.08.2013 a incetat CCC1, iar dupa reluarea ... (vezi toată discuția)
Concediu medical dupa somaj (sarcina 7 luni) Dana_Saigiu Dana_Saigiu Buna ziua,am si eu o intrebare,am depus azi concediul medical dupa somaj,dar nu mi-au zis cand vine,decat ca vine tot prin posta! Intrebarea mea este: vine ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. sunt angajata cu contract de munca pe perioada determinata ... cami_vox cami_vox Buna ziua. Sunt angajata cu contract de munca pe perioada determinata de 2 ani, pana in luna august 2024. Daca intre timp raman insarcinata, ce se intampla in ... (vezi toată discuția)