avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 602 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Recupere bani pensie(amnistie fiscala pensionari)
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Recupere bani pensie(amnistie fiscala pensionari)

Buna ziua!
Am prezentat cazul mamei mele,pensionara ,careia i s-au calculat si oprit bani din pensie.
Am citit acum articolele pe aceasta tema si vreau sa va intreb:Statul mai restituie sumele din debitele deja recuperate?
Mama a terminat deja de achitat,prin opriri lunare din pensie,aceste debite,inainte de emiterea acestei legi.Mai poate depune cerere ?
Va multumesc?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:50, 14 Octombrie 2014
Legea nr. 125/2014 privind scutirea de la plata a unor debite provenite din pensii :
art.1
...
2) Sumele cu titlu de pensie, indemnizatie sociala pentru pensionari si indemnizatie pentru insotitor provenite din debite si recuperate de la pensionari incepand cu data de 1 ianuarie 2011 si pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi se restituie esalonat, pe o perioada de 5 ani calendaristici, incepand de la data de 1 ianuarie 2015, prin plati anuale egale
(3) Restituirea se realizeaza pe baza cererilor depuse de catre pensionari la casele judetene de pensii, Casa de Pensii a Municipiului Bucuresti, respectiv casele de pensii sectoriale
(4) Nedepunerea cererii prevazute la alin. (3) atrage nerestituirea sumelor

(5) Sumele ce urmeaza a fi restituite pensionarilor in conditiile alin. (2) nu se actualizeaza cu indicele de inflatie si nu sunt purtatoare de dobanzi, penalitati de intarziere sau majorari de intarziere, dupa caz
(6) Procedura de efectuare a restituirilor prevazute la alin. (2) va fi stabilita prin ordin comun al ministrului muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice si al ministrului finantelor publice
....

Art. 5. - In termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi se emit normele metodologice de aplicare, care se aproba prin ordin comun al ministrului muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice si al ministrului finantelor publice.

Asadar, trebuie asteptata aparitia Normelor metodologice de aplicare a legii pentru a vedea exact procedura de urmat de mama dvs.
1. In raspunsul anterior va spuneam:
2. Sa asteptam sa apara procedura de efectuare a restituirilor si apoi faceti cerere de restituire.


2. Inca nu a aparut procedura de efectuare a restituirilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare bani pensie (amnistie fiscala pensionari) mamon mamon Buna ziua!Mama mea a iesit la pensie anticipata in 2003(sector agricol).In 10.07.2012 primeste decizie pt limita de varsta.Acestei decizii ii este atasat si un ... (vezi toată discuția)
Amnistie pensii matileank matileank Buna ziua! Tatalui meu i se opreste 30% din pensia conform legii 8 pentru ca din csuza unui calcul gresit de ei a primit cu 1800 lei mai mult timp de un an. ... (vezi toată discuția)
Pensie bechesancacristina bechesancacristina amnistia fiscala pentru pensionari nu se aplica si pentru pensia de urmas? (vezi toată discuția)