avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 199 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Recuperare bani pensie (amnistie fiscala pensionari)
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Recuperare bani pensie (amnistie fiscala pensionari)

Buna ziua!Mama mea a iesit la pensie anticipata in 2003(sector agricol).In 10.07.2012 primeste decizie pt limita de varsta.Acestei decizii ii este atasat si un buletin de calcul.Este instiintata ca are de primit si suma de 1000 lei,drepturi restante.In urmatoarea luna,august,este instiintata ca a fost un calcul eronat.Adica trebuie sa restituie cei 1000 de lei si,culmea inca 700 lei ,drepturi calculate gresit din urma.
Poate sa ceara acesti bani dela casa de pensie,in baza aceste amnistii fiscale date de guvern?Daca da,cum se procedeaza?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:28, 29 Septembrie 2014
1. Din Legea 125/2014 privind scutirea de la plata a unor debite provenite din pensii:

Art. 1
(1) Prin derogare de la prevederile Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, debitele constituite sau care urmeaza a fi constituite in sarcina pensionarilor aflati in evidenta sistemului public de pensii la data intrarii in vigoare a prezentei lei, reprezentand sume incasate necuvenit cu titlu de pensie, indemnizatie sociala pentru pensionari si indemnizatie pentru insotitor, nu se recupereaza.

(2) Sumele cu titlu de pensie, indemnizatie sociala pentru pensionari si indemnizatie pentru insotitor provenite din debite si recuperate de la pensionari incepand cu data de 1 ianuarie 2011 si pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi se restituie esalonat, pe o perioada de 5 ani calendaristici, incepand de la data de 1 ianuarie 2015, prin plati anuale egale.

(3) Restituirea se realizeaza pe baza cererilor depuse de catre pensionari la casele judetene de pensii, Casa de Pensii a Municipiului Bucuresti, respectiv casele de pensii sectoriale.

(4) Nedepunerea cererii prevazute la alin (3) atrage nerestituirea sumelor.

(5) Sumele ce urmeaza a fi restituite pensionarilor in conditiile alin (2) nu se actualizeaza cu indicele de inflatie si nu sunt purtatoare de dobanzi, penalitati de intarziere sau majorari de intrarziere, dupa caz.

(6) Procedura de efectuare a restituirilor prevazute la alin. (2) va fi stabilita prin ordin comun al ministrului muncii, familiei , protectiei sociale si persoanelor varstnice si al ministrului finantelor publice.
...

2. Sa asteptam sa apara procedura de efectuare a restituirilor si apoi faceti cerere de restituire.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recupere bani pensie(amnistie fiscala pensionari) mamon mamon Buna ziua! Am prezentat cazul mamei mele,pensionara ,careia i s-au calculat si oprit bani din pensie. Am citit acum articolele pe aceasta tema si vreau sa va ... (vezi toată discuția)
Pensie bechesancacristina bechesancacristina amnistia fiscala pentru pensionari nu se aplica si pentru pensia de urmas? (vezi toată discuția)
Incasari necuvenite in timpul pensiei anticipate MarcuCelcuArcu MarcuCelcuArcu Buna ziua, In 2012, mama a fost pensionata anticipat, primind decizia de pensionare cu suma de bani pe care trebuie sa o incaseze lunar, dupa scaderea celor ... (vezi toată discuția)