avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 720 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Cine poate urma cursul de EVALUATOR DE RISC IN ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Cine poate urma cursul de EVALUATOR DE RISC IN SECURITATE SI SANATATE IN MUNCA

Buna ziua, am terminat Facultatea de Fizica, pe diploma de licenta am titulatura de fizician si liceul teoretic matematica - fizica.
Daca urmez cursul de EVALUATOR DE RISC IN SECURITATE SI SANATATE IN MUNCA de 180 ore, ulterior in calitate de ce pot activa in acest domeniu?
Pot sa-mi infiintez o firma cu acest obiect de activitate sau nu?
Sau ca si persoana fizica pot sa lucrez pentru mai multe firme in acelasi timp, sau doar pentru o singura firma?
Ca si salariat pe aceasta specialitate in cadrul unei alte firme cam ce salariu se poate obtine.
Multumesc mult, celor care au amabilitatea de a-mi raspunde, dar tinand cont ca este un curs scump as dori sa am inainte de a-l incepe cat mai multe informatii despre acest domeniu.
Ultima modificare: Marți, 14 Octombrie 2014
imobiliare, utilizator
Cel mai recent răspuns: imobiliare , utilizator 23:12, 15 Octombrie 2014
Cursul de evaluator poate sa-l faca oricine. Doar ca, pentru a activa ca Serviciu extern de prevenire si protectie (adica sa puteti presta servicii in domeniul SSM ca activitate independenta), trebuie sa aveti pregatire de nivel duperior in domeniul SSM, ceea ce presupune, conform Normelor metodologice de aplicare a legii 319 a securitatii si sanatatii in munca:
Art. 50. - (1) Cerinţele minime de pregătire în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă corespunzătoare nivelului superior, care trebuie îndeplinite în mod cumulativ, sunt următoarele:
a) absolvirea, în domeniile fundamentale: ştiinţe inginereşti, ştiinţe agricole şi silvice, cu diplomă de licenţă sau echivalentă, a ciclului I de studii universitare, studii universitare de licenţă, ori a studiilor universitare de lungă durată sau absolvirea cu diplomă de absolvire a studiilor universitare de scurtă durată;
b) curs în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, cu conţinut minim conform celui prevăzut în anexa nr. 6 lit. B, cu o durată de cel puţin 80 de ore;
c) absolvirea cu diplomă sau certificat de absolvire, după caz, a unui program de învăţământ postuniversitar în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, cu o durată de cel puţin 180 de ore.
(2) Îndeplinirea cerinţelor prevăzute la alin. (1) se atestă prin diploma de studii şi certificatele de absolvire a cursurilor prevăzute la alin. (1) lit. b) şi c).
(3) Cerinţa minimă prevăzută la alin. (1) lit. b) şi c) este considerată îndeplinită şi în situaţia în care persoana a obţinut o diplomă de master sau doctorat în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.
La aceste cerinte se adauga si dovada vechimii de min. 5 ani in domeniul SSM.
Nu stiu daca Fizica poate fi asimilata stiintelor ingineresti.In caz ca nu, puteti activa doar ca salariat intr-o firma, cu norma intreaga, in calitate lucrator desemnat cu activitatea de prevenire si protectie sau membru in cadrul Serviciului intern de prevenire si protectie.
Salariul pe care il puteti obtine in aceasta calitate este in jur de 2000-2500 lei, in functie de profilul si marimea firmei.
HG nr.1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art. 21 Pentru a putea să desfăşoare activităţile de prevenire şi protecţie, lucrătorul desemnat trebuie să îndeplinească cel puţin cerinţele minime de pregătire în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, potrivit prevederilor art. 49.
-art. 49 al. (1) Cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca corespunzatoare nivelului mediu sunt:
a) studii in invatamantul liceal filiera teoretica in profil real sau filiera tehnologica in profil tehnic;
b) curs in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu continut minim conform celui prevazut in anexa nr. 6 lit. B, cu o durata de cel putin 80 de ore.
al.(2) Nivelul mediu prevazut la alin. (1) se atesta prin diploma de studii si certificatul de absolvire a cursului prevazut la alin. (1) lit. b).
Liceul teoretic matematica si fizica are sectie in profil real si sectie in profil uman sau numai real ? Daca ati absolvit sectia real este in regula.
Pentru a putea fi desemnat lucrator cu activitati de prevenire si protectie in cadrul unei firme/ in cadrul unui serviciu intern de prevenire si protectie trebuie sa aveti inclusiv cursul de 80 de ore, curs care poate fi urmat dupa cursul de 40 de ore.
Sa aveti in vedere ca in cadrul unei firmei, noul angajat are de obicei salariul minim pe economie. Depinde si de profilul firmei, de marimea acesteia si in special de interesul acordat de catre angajator activitatii de prevenire si protectie din cadrul firmei.
gigipopa a scris:

trebuie sa aveti inclusiv cursul de 80 de ore, curs care poate fi urmat dupa cursul de 40 de ore.

De unde ati scos asta ?

Dar asta: " noul angajat are de obicei salariul minim pe economie". Un nou angajat poate fi pe o pozitie de sef dep/comp./birou. Credeti ca vine cineva pe salariu minim ? Salariul minim se acorra in general celor necalificati. Functia de lucrator desemnat presupune totusi o pregatire si o responsabilitate peste nivelul unui calificat.

Va multumesc f. mult tuturor. In concluzie, Facultatea de Fizica nu este asimilata stiintelor ingineresti, deci nu are sens sa urmez cursul de 180 de ore. O sa ma inscriu la cel de 80 de ore, din pacate ptr. studii medii.
Stiti cum priveste un angajator, din punct de vedere salarial un inspector de SSM ( cu studii medii pe profil real) fata de un specialist de SSM ( cu studii superioare ingineresti), in situatia in care in ambele cazuri se urmeaza un curs de 80 de ore?
O zi placuta!
Ultima modificare: Miercuri, 15 Octombrie 2014
imobiliare, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ssm si psi ALEXANDRU - ADRIAN MIU ALEXANDRU - ADRIAN MIU Buna ziua, As dori sa fac un curs de perfectionare pentru a activa in domeniul securitatii si sanatatii in munca si psi dar nu stiu ce tip de curs e cel mai ... (vezi toată discuția)
Ce tip de studii superioare pentru ssm katana62 katana62 Buna ziua! Daca am absolvit un liceu cu profil tehnic (industrial), dar o facultate cu profil umanist (filologie), pot urma un curs de inspector/specialist ... (vezi toată discuția)
Conditii angajare expert sanatate si securitate in munca Ioana_mba Ioana_mba Buna dimineata. Care sunt conditiile pentru ca o persoana sa poata fi angajat Expert SSM? Poate fi angajat part time? Este vorba de o societate cu mai ... (vezi toată discuția)