avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1007 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu paternitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu paternitate

Sotia unui salariat este insarcinata ... aproape sa nasca dar nu a muncit nicaieri, deci nu a cotizat , poate el sa ia concediu de paternitate si daca da.... cand tre' sa anunte firma ?
Mentionez ca respectivului ii este frica sa anunte patronul deoarece banuieste ca l-ar da afara .
Ma intereseaza care este procedura legala sa-l pot sfatui bine .

Multumesc
Cel mai recent răspuns: orca , utilizator 10:19, 4 Iulie 2007
este corect, concediu paternal si concediu de ingrijire copil sunt doua notiuni distincte, dar tatal poate sa-si ia concediu de ingrijire copil, daca indeplineste conditia celor 10 luni de cotizare.
cererea de suspendare a contractului de munca va trebui sa o inregistreze pentru ca patronul sa nu faca abuz de functie si sa incerce sa-l dea afara.
Astept si eu un copil. mama e frantuzoaica. As putea primi concediu de ingrijire a copilului de la statul roman- avind in vedere ca copilul se va naste in Franta si va fi cetatean francez si ca eu voi sta in Franta?

Da, am lucrat mai mult de 10 luni cu contract de munca in Romania.

Daca doriti sa raspundeti, un raspuns cit mai amanuntit mi-ar prinde foarte bine.

O zi buna tuturor! Si multumesc!

Cristi

Ultima modificare: Marți, 12 Iunie 2007
slatinicus, utilizator

Astept si eu un copil. mama e frantuzoaica. As putea primi concediu de ingrijire a copilului de la statul roman- avind in vedere ca copilul se va naste in Franta si va fi cetatean francez si ca eu voi sta in Franta?

Da, am lucrat mai mult de 10 luni cu contract de munca in Romania.

Daca doriti sa raspundeti, un raspuns cit mai amanuntit mi-ar prinde foarte bine.

O zi buna tuturor! Si multumesc!

Cristi

Nu , nu puteti beneficia de concediul ingrijire copil:((
Pentru ca acest copil nu se va naste in Romania si nu va fi cetatean roman.
Si pentru ca nu aveti mai mult de 12 luni lucrate (platit asigurari) in ultimele 24 in Romania.
Ultima modificare: Marți, 12 Iunie 2007
Romică Stoica, Consilier juridic
Partea cu cetatenia se poate sa fie asa. Cit despre lunile lucrate in Romania, am mai mult de 24 de luni la activ, fara intreruperi si cu carte de munca.

Complicat... Multumesc de raspuns!
Pentru concediu de ingrijire a copilului pina la implinirea varstei de 2 ani e nevoie de un stagiu de cotizare de 12 luni realizate inaintea nasterii copilului. In practica am intilnit situatii, in care se acceptau 11 luni si intrarea in cea de a 12 a luna.

Alte discuții în legătură

Concediu tata dupa nasterea copilului GabriellaS GabriellaS Buna ziua, La cate zile de concediu are dreptul tatal, dupa nasterea copilului? Are acest drept si daca firma nu are un Contract Colectiv de Munca? Cererea ... (vezi toată discuția)
Zile libere la nasterea copilului brebanmarius brebanmarius Buna ziua, Sunt salariat si vreau sa stiu daca la nasterea celui de al doilea copil beneficiez sau nu de cele 10 zile libere,in urma cursului de ... (vezi toată discuția)
Zile libere pentru tatici la nasterea copilului bikebike bikebike la cate zile libere are dreptul un tatic dupa nasterea copilului?sunt platite? mentionez ca este angajat la buget,si anume in MAI (vezi toată discuția)