avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 663 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Despagubire RCA, calcul dauna
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Despagubire RCA, calcul dauna

Am fost implicat intr-un accident rutier fara victime am facut o amiabila cu vinovatul . Am fost la firma dansului de RCA unde am iesit culpa comuna am accepta si incadrarea asta . M-am dus la evaluatorul de daune a facut evaloarea la prima vedere si a spus ca reparatia costa 4600lei si pe jumatate 2300lei fara TVA. Mam dus la un coleg al dansului de la service auto sa imi faca si el un deviz verba sa nu duc masina in service si sa nu o mai scot ca nu mai am bani ca devizul este fabulos. Acesta a facut un deviz la prima vedere fara sa mai ia calcul ce mai poate fii si pe dedesuptul masini si a spus undeva peste 9000 lei . M-am dus inapoi la inspector spunandui ca ce imi ofera dansul nu este conform cu realitatea . Dansul m-ia raspus ca:
El - Suma asta de 2300 fara tva este pentru reparatie in regie proprie .
Eu - Buna daca este reparatia peste 9000lei fara tva , cum va da suma de 2300.
El - Dute la un service autorizat fati reparatia iar firma de asigurari plateste jumate iar tu jumate chiar daca reparatia costa 10.000lei .
Eu - Buna dar eu nu am atatia bani sa platesc reparatia si va trebui sa o repar in regie proprie . Dar cu suma de 2300 care o oferiti dumneavoastra nu imi acopar nici costul la vopsea.
Stie cineva cum se calculeaza paguba unde pot face o evaluare corecta da inspectoru nu ascris totul in hartia acea de la asigurare pe care m-ia dato.
Ce pot face sa obtin o suma corecta in regie proprie .
Cel mai recent răspuns: Istvan Mihaly , Consultant asigurari 09:28, 29 Octombrie 2014
pai , daca este culpa comuna , cam asa se intampla. nu uitati ca asiguratorul dumneavoastra plateste dauna celuilalt. deci logic ca nu mai poate acoperi si dauna dumneavoastra.
Ca idee, cand vorbim de reparatie in regie proprie trebuie sa stiti ca inspectorul de daune face calculul in felul urmator:
- evalueaza piesele avariate, pune un pret pentru fiecare in parte (inclusiv TVA)
- evalueaza orele de manopera necesare reparatiei si ia un pret mediu spre mic din ofertele pe care le are. Aceasta valoare este calculata fara TVA pt ca se presupune ca il reparati Dvs
Din cele doua componente (daca nu intervine si altceva, de ex o verificare a unghiului de fuga dupa reparatie, etc) reiese suma despagubirii propuse.
Fiind vorba de culpa comuna, aveti dreptul la 50% din aceasta suma.
Trebuie sa verificati amanuntit calculul inspectorului de daune pentru ca au obiceiul:
- sa uite o piesa, doua, mai ales daca lista este lunga ...
- trec piesele cu pret fara TVA si pierdeti din start 24% desi aveti dreptul la acesta pt ca si Dvs la fel care oricare altul trebuie sa platiti TVA la achizitia acelor piese
- la reparatii se mai folosesc diverse materiale/consumabile, care se regasesc pe un deviz antecalcul si care de obicei se uita din propunerea despagubirii in regie proprie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despagubire partiala luoana luoana In urma unor negocieri firma de asigurari a acceptat o suma la plata in conditiile unei reparatii in regie proprie...dupa doua saptamani m-am trezit ca mi-au ... (vezi toată discuția)
Despagubire rca vbdiro vbdiro Va prezint urmatoarea speta: -26 dec 2010 orele 2.40 am avut accident de circulatie in care eu (X) am fot lovit in intersectie de o masina condusa de Y ce a ... (vezi toată discuția)
Stabilire dauna :inlocuire sau reparatie mitrofanmarian mitrofanmarian Am un dosar de dauna la carpatica cu umatoarele daune pe partea dreapta: aripa fata pocnita (este din plastic), portiera fata infundata peste 70% din ... (vezi toată discuția)