avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Inspectie fiscala la persoana juridica
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Inspectie fiscala la persoana juridica

buna ziua.
as dori sa ma lamuresc sub urmatoarele aspecte:
am primit in data de 10 octombrie aviz de inspectie fiscala emis in data de 25.09 cu incepere a inspectiei pe data de 10 oct., data in care eu am primit avizul.
in aviz este specificat ca in termen de 5 zile sa ma prezint la fisa platitorului pentru reglarea erorilor materiale din aceasta. Astfel in data de 13 oct am depus declaratii rectificative si fiscale pentru reglarea fisei pe platitor. Controlul de fond a inceput efectiv in data de 20 oct, dar inspectorii nu vor sa tina cont de aceste declaratii care sunt validate si ajunse in fisa pe latitor pentru ca pe aviz scrie ca incepand cu data de 10 incepe controlul. eu nu am renuntat la dreptul meu de avizare. Va rog sa imi spuneti daca mi se pot da jos aceste declaratii care sunt depuse pe 13 oct in conditiile in care a inceput controlul efectiv pe dat de 20?
Cel mai recent răspuns: ContSters294670 , utilizator 21:50, 26 Octombrie 2014
Codul de procedura fiscala precizeaza ca:
Art. 101 Avizul de inspecţie fiscală

(1) Înaintea desfășurării inspecției fiscale, organul fiscal are obligația să înștiințeze contribuabilul în legătură cu acțiunea care urmează să se desfășoare, prin transmiterea unui aviz de inspecție fiscală.

(2) După primirea avizului de inspecție fiscală, contribuabilul poate solicita, o singură dată, pentru motive justificate, amânarea datei de începere a inspecției fiscale. Amânarea se aprobă sau se respinge de către organul fiscal prin decizie. În cazul în care organul fiscal a admis cererea de amânare a inspecției fiscale, comunică contribuabilului data la care a fost reprogramată inspecția fiscală.

(3) Avizul de inspecție fiscală cuprinde:

a) temeiul juridic al inspecției fiscale;

b) data de începere a inspecției fiscale;

c) obligațiile fiscale și perioadele ce urmează a fi supuse inspecției fiscale;

d) posibilitatea de a solicita amânarea datei de începere a inspecției fiscale.


Art. 102 Comunicarea avizului de inspecţie fiscală

(1) Avizul de inspecție fiscală se comunică contribuabilului, în scris, înainte de începerea inspecției fiscale, astfel:

a) cu 30 de zile pentru marii contribuabili;

b) cu 15 zile pentru ceilalți contribuabili.

(2) În situația în care data de începere a inspecției fiscale înscrisă în aviz este ulterioară împlinirii termenului prevăzut la alin. (1), inspecția fiscală nu poate începe înainte de data înscrisă în aviz.

(3) Avizul de inspecție fiscală se comunică la începerea inspecției fiscale în următoarele situații:

a) în cazul efectuării unei inspecții fiscale la un contribuabil aflat în procedura de insolvență;

b) în cazul în care, ca urmare a unui control inopinat sau încrucișat, se impune începerea imediată a inspecției fiscale;

c) pentru extinderea inspecției fiscale la perioade, impozite, taxe și contribuții, altele decât cele cuprinse în avizul de inspecție fiscală.

(4) Emiterea avizului de inspecție fiscală nu este necesară:

a) în cazul controlului inopinat și al controlului încrucișat;

b) în cazul unor acțiuni îndeplinite ca urmare a solicitării unor autorități, potrivit legii;

c) în cazul refacerii inspecției fiscale ca urmare a unei decizii de soluționare a contestației;

d) pentru soluționarea unor cereri ale contribuabilului.

(5) Contribuabilul poate renunța la beneficiul perioadei de comunicare a avizului de inspecție fiscală prevăzut la alin. (1).

(6) Data începerii inspecției fiscale este data menționată în registrul unic de control. În cazul contribuabililor care nu dețin sau nu prezintă organelor de inspecție fiscală registrul unic de control, această dată se înscrie într-un proces-verbal de constatare.

(7) Dacă inspecția fiscală nu începe la 15 zile de la data prevăzută în aviz, contribuabilul va fi înștiințat, în scris, asupra noii date de începere a inspecției fiscale.


Asa cum putem observa mai sus data inceperii inspectiei fiscale este data mentionata in registrul unic de control,ca urmare declaratiile nu pot fi modificate pe perioada desfasurarii inspectiei fiscale.Ca urmare trebuie sa vedeti ce data este trecuta in registrul unic de control.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inspectie fisc la pfa George_one George_one Buna ziua. Sunt PFA, in urma unui contract am lucrat cu o firma din UE pe un proiect in Romania. Am fost platit in 2 transe, dupa ce m-am inregistrat ca ... (vezi toată discuția)
Garda financiara  MYRA  CIMPEAN MYRA CIMPEAN Rog un raspuns de la un specialist in probleme de Garda financiara: azi, niste indivizi au intrat intr-un magazin, si au zis: suntem de la G.F si azi avem plan ... (vezi toată discuția)
Control pfa eugen_r2 eugen_r2 Bună ziua, Am un pfa cu domeniu de activitate \"realizare de software la comandă\". Sediul l-am stabilit într-un imobil din zona rurală pe unde nu trec ... (vezi toată discuția)