avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 437 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Procedura medierii
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Procedura medierii

Buna seara
Mai exista spete pt care medierea este obligatorie? Ma intereseaza in particular in cazul raspunderii civile delictuale/daune morale.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Ramona24 , utilizator 21:00, 18 Ianuarie 2015
Ramona24 - informarea face parte integranta din procedura medierii, astfel ca trebuie mentionata in invitatia trimisa partii.

nechifor76 - medierea nu este obligatorie nici inainte de un proces si nici in timpul acestuia. Fiind o procedura voluntara (partile decid daca doresc sa beneficieze de aceasta alternativa la instanta) nu putem discuta de obligatie.
Din experienta, va pot spune ca in relatia cu bancile, justitiabilul a avut castig de cauza in instanta.
Multumesc , Birou de mediator
Va rog sa ma lamuriti
Curtea Constitutionala a hotarat , asa cum ati afirmat , ca medierea nu e oobligatorie
Avocatul Coltuc (specialist in procese pe clauze abuzive) zice ca procedura medierii e obligatorie , contrar , instanta hotaraste ca actiunea e inadmisibila
Am mai gasit urmatoarele informatii
Obligatia legala pentru parti ca, anterior declansarii unei actiuni in instanta, sa se prezinte la mediator in vederea informarii cu privire la posibilitatea solutionarii diferendelor pe calea medierii este prevazuta de Legea nr. 115/2012, care stabileste ca sedinta este obligatorie de la 1 august 2013 in urmatoarele materii:

•in domeniul protectiei consumatorilor, cand consumatorul invoca existenta unui prejudiciu ca urmare a achizitionarii unui produs sau unui serviciu defectuos, a nerespectarii clauzelor contractuale ori garantiilor acordate, a existentei unor clauze abuzive cuprinse in contractele incheiate intre consumatori si operatorii economici ori a incalcarii altor drepturi prevazute in legislatia nationala sau a Uniunii Europene in domeniul protectiei consumatorilor;
•in materia dreptului familiei (neintelegerile care tin de continuarea casatoriei, partajul de bunuri comune, exercitiul drepturilor parintesti, stabilirea domiciliului copiilor, contributia parintilor la intretinerea copiilor sau orice alte neintelegeri care apar in raporturile dintre soti cu privire la drepturi de care ei pot dispune potrivit legii);
•in domeniul litigiilor privind posesia, granituirea, stramutarea de hotare, precum si in orice alte litigii care privesc raporturile de vecinatate;
•in domeniul raspunderii profesionale in care poate fi angajata raspunderea profesionala, respectiv cauzele de malpraxis, in masura in care prin legi speciale nu este prevazuta o alta procedura;
•in litigiile de munca izvorate din incheierea, executarea si incetarea contractelor individuale de munca;
MA PUTETI LAMURI ; VA ROG sau INFORMAREA PRIVIND MEDIEREA E obligatorie in procedura prealabila daca vreau sa dau banca in judecata
Ultima modificare: Joi, 15 Ianuarie 2015
ContSters340976, utilizator
Ca sa intelegeti mai usor, trebuie ca discutam in aceeasi termeni.
In mediere se parcurg 2 pasi. Primul pas consta in informarea partilor privind beneficiile medierii (aceasta etapa a fost obligatorie pana la publicarea in Monitorul Oficial a deciziei Curtii Constitutionale) si etapa medierii propriu-zise care niciodata nu a fost obligatorie.

In etapa informarii, partile beneficiaza de consultanta gratuita pe speta. Daca accepta medierea, de abia atunci se intra in negocierea asistata a partilor, fireste dupa ce se incheie contractul de mediere si se achita onorariul agreat cu partile.

Ca sa concluzionam, nu aveti obligatia de a parcurge etapa informarii privind beneficiile medierii, pentru a da in judecata banca.
Multumesc Birou de Mediator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

De la data de 1 august informarea asupra avantajelor medierii devine obligatorie Ana Cristina Margu Birou de mediator Ana Cristina Margu Birou de mediator În vederea înţelegerii cu claritate de către justiţiabili a aspectelot ce privesc procedura de informare, respectiv momentul în care trebuie să ... (vezi toată discuția)
Este obligatorie medierea in orice proces civil? ela76 ela76 Am aflat ca de la 1 octombrie 2012 medierea va fi obligatorie, ca procedura prealabila, in orice proces civil. Este adevarat? Daca da, unde este prevazut acest ... (vezi toată discuția)
Medierea se face si pentru procesele civile deja incepute ? deosebit ? ContSters241026 ContSters241026 In data de : 12.06.2012 Am depus la tribunal cerere de chemare in judecata a fostului angajator,pentru neplata salriilor-neplata concediilor de ... (vezi toată discuția)