avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 181 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Delapidare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Delapidare

Conform noului Cod Penal delapidarea este înfăptuite de un funcționar public asa cum este definit în lege. De ce sau cum poate fi acuzat de delapidare (deci asimilat funcționarului public) administratorul unei societăți care a avut contract comercial de prestări servicii cu o asociație de proprietari? Pe scurt, asociația de proprietari a făcut plângere pentru delapidare administratorului societății cu care a avut contract de prestări-servicii.
Va mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 10:24, 1 August 2020
ADMINISTRATORUL asociatiei de proprietari nu e functionar public, deci nu poate fi subiect activ al infractiunii de delapidare.
Acesta poate fi acuzat eventual de gestiune frauduloasa, depinde ce fapte a savarsit, ca nu ati spus.
Administratorul asociatiei de proprietari sau de locatari poate fi subiect activ nemijlocit al infractiunii de delapidare.
Art. 308
Infracţiuni de corupţie şi de serviciu comise de alte persoane
(1) Dispoziţiile art. 289-292, 295, 297-301 şi 304 privitoare la funcţionarii publici se aplică în mod corespunzător şi faptelor săvârşite de către sau în legătură cu persoanele care exercită, permanent ori temporar, cu sau fără o remuneraţie, o însărcinare de orice natură în serviciul unei persoane fizice dintre cele prevăzute la art. 175 alin. (2) ori în cadrul oricărei persoane juridice.
(2) În acest caz, limitele speciale ale pedepsei se reduc cu o treime




cristina chiva a scris:

ADMINISTRATORUL asociatiei de proprietari nu e functionar public, deci nu poate fi subiect activ al infractiunii de delapidare.
Acesta poate fi acuzat eventual de gestiune frauduloasa, depinde ce fapte a savarsit, ca nu ati spus.


Buna ziua,
Am reclamat Politiei faptul ca Administratorul a refuzat prezentarea documentelor cenzorilor mai multi ani (nu nu este o gresala!, mai multi ani!). Politia a inceput cercetarile pt fapta de delapidare. Pe perioada cercetarilor Administrator / Presedinte pot fi suspendati?....
Cazul.dvs. necesita o analiza aprofundata, ceea ce presupune ca avocatul.sa studieze cazul asa cum o face politia și parchetul pe baza de probe.
Pentru o condamnare penala este suficient sa comita o infracțiune, daca doriti o abordare scurta și generica.
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 August 2020
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

De la evaziune la delapidare toaderoana toaderoana Va rog sa-mi ziceti si mie daca o persoana poate fi trecut de la evaziune la delapidare desi nu e functionar public. (vezi toată discuția)
Functionar public, sau nu - administratorii de asociatii de proprietari elenamarta elenamarta In Codul penal, la art.175 (c), este prevazut, citez: (2) - De asemenea, este considerată funcționar public, în sensul legii penale, persoana care ... (vezi toată discuția)
Furt sau gestiune frauduloasa? vldstf vldstf Un sofer de tir, angajat la o societate comerciala privata, scoate o cantitate de motorina din rezervorul autovehiculului pe care il are in primire si o da cu ... (vezi toată discuția)