avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare cu grupa I/II
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare cu grupa I/II

Buna ziua,mama mea a lucrat in perioada oct.1977-1990 in mediul toxic,la o firma de stat care acum este radiata ( din anul 2012).Ce ar trebui sa facem pt a afla daca s -a dat grupa si care sunt pasii?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ralu8128 , utilizator 10:05, 3 Noiembrie 2014
Trebuie sa obtineti o adeverinta din care sa rezulte perioadele lucrate in grupa de munca, procentul (%) din programul zilnic, lucrat in grupa de munca, baza legala pentru acordarea grupei de munca, copie dupa decizia de nominalizare a lucratorului in grupa de munca.
Toate datele ar trebui sa se gaseasca in arhiva firmei respective, predata la Arhivele nationale judetene, inainte de radierea firmei. Trebuie facuta o cerere la AN pentru emiterea unei adeverinte care sa respecte modelul din anexa 14 la Normele de aplicare a Legii pensiilor publice nr. 263/ 2010, aprobate prin HG nr. 257/ 2011 cu modificarile si completarile ulterioare.
1. - Mediu toxic nu inseamna neaparat si grupa superioara de munca.
- Pentru lucrul in mediul toxic a primit un spor de tpxicitate.

2. Daca ar fi lucrat in grupe superioare de munca ar fi avut inregstrate perioadele aferente in carnetul de munca.
Mama inca nu are varsta de pensionare si am auzit ca au mai fost cazuri in care doar cand au dat firma in judecata s-a oferit si grupa,deci chiar daca au lucrat in conditii grele sau mediu toxic acest lucru nu era specificat in cartea de munca.
Pentru cazul cand nu exista mentiuni in carnetul de munca si viitorii pensionari au fost totusi, incadrati in grupa de munca, legea pensiilor mentioneaza posibilitatea prezentarii de adeverinte care sa ateste acest lucru. Este motivul pentru care v-am sugerat sa solicitati aceasta adeverinta, chiar daca mama dvs. nu indeplineste in prezent conditii de pensionare.
Daca aceste adeverinte nu sunt acceptate de catre Casa de pensii, din motive pe care le vor mentiona in scris, atunci puteti apela la instanta de judecata.
Adeverinte se emit numai in conditiile in care lucratorul a beneficiat de grupa de munca si exista documente in acest sens la firma.
Va multumesc! :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Grupa de munca Cristina Craciunescu Cristina Craciunescu Buna ziua! Ma numesc Cristina Craciunescu si as vrea sa stiu cum sa calculez oportunitatea iesirii la pensie. Mentionez ca am la ora actuala 35 de ani vechime ... (vezi toată discuția)
Cum trebuie sa procedez daca o parte din colectiv a obtinut grupa ii de munca iar eu nu? cituranilie cituranilie Am 59 ( 9 VI 1953) si 39 ani si 10 luni , as dori sa ies la pensie anticipat si stiu ca grupa II ma poate ajuta . O parte dintre colegi mei au beneficiaza de ... (vezi toată discuția)
Dragan-mediu toxic reli.dragan@yahoo.com reli.dragan@yahoo.com Buna ziua, Sunt pensionat la limita de varsta de 3 ani. Am lucrat 15 ani si 4 luni ( martie 1982- iulie 1997) ca acumulatorist (am fost trecut de la ... (vezi toată discuția)