avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Taxe vamale pentru Asociatii
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Taxe vamale pentru Asociatii

Daca o Asociatie aduce scutere pentru persoane cu handicap din China, pentru a le dona membrilor sai , plateste taxe vamale, de import, sau alte taxe?
Recunoaşterea dreptului asociaţiilor şi fundaţiilor la facilităţi fiscale
Ministerul de Finanţe recunoaşte dreptul la facilităţi fiscale doar pentru asociaţiile obşteşti şi fundaţiile de utilitate publică. Comisia de Certificare de pe lîngă Ministerul de Justiţie se ocupă de certificarea organizaţiilor de utilitate publică şi le eliberează certificatul de stat.
Criteriile pentru recunoaşterea dreptului la scutire
Organizaţiile de utilitate publică care întrunesc următoarele cerinţe:
sînt înregistrate sau create în conformitate cu legislaţia, iar în statut, în regulament sau într-un alt document sînt indicate genurile de activitate concrete desfăşurate de către organizaţia necomercială şi statutul ei de organizaţie necomercială, precum şi interdicţia privind distribuirea venitului sau proprietăţii între membrii organizaţiei, între fondatori sau între persoane particulare, inclusiv în procesul reorganizării şi lichidării organizaţiei necomerciale;
întregul venit de la activitatea prevăzută de statut, de regulament sau de alt document să fie folosit în scopurile prevăzute de statut, de regulament sau de alt document;
nu folosesc vreo parte din proprietate sau din venit în interesele vreunui membru al organizaţiei, vreunui fondator sau vreunei persoane particulare;
nu susţin vreun partid politic, bloc electoral sau candidat la vreo funcţie în cadrul autorităţilor publice şi nu folosesc vreo parte din venit sau proprietate pentru finanţarea acestora.
sunt scutite de impozitul pe venit. Celelalte asociaţii obşteşti şi fundaţii nu se bucură de aceste scutiri.
Criteriile pentru obţinerea facilităţilor fiscale
Singurele criterii pentru a obţine statutul de utilitate publică (şi respectiv pentru obţinerea facilităţilor fiscale) sunt ca organizaţia să activeze de cel puţin şase luni şi să prezinte dovada (scrisoare de la Inspectoratul Fiscal) că nu are datorii la bugetul de stat. Trebuie de menţionat că a fost elaborat proiectul de lege cu privire la organizaţiile necomerciale care extinde procedura de certificare asupra tuturor organizaţiilor necomerciale şi prevede un număr mai mare de criterii şi cerinţe faţă de acestea.
Donaţii asociaţiilor - fundaţiilor
Articolul 36 din Codul Fiscal prevede că contribuabilul rezident are dreptul la deducerea oricăror donaţii făcute de el în scopuri filantropice pe parcursul anului fiscal, cu condiţia ca acestea să nu fie mai mari de 7% din venitul impozabil. Totodată, venitul impozabil al contribuabilului se determină fără a se lua în considerare scutirile care i se acordă conform prezentului capitol.
Donaţiile în scopuri filantropice reprezintă daruri şi donaţii în favoarea organizaţiilor incluse în lista organizaţiilor scutite de impozit.
Donaţiile în scopuri filantropice vor fi deduse numai în cazul în care ele pot fi confirmate în modul stabilit de Guvern.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

E vreo diferenta intre o asociatie non-profit si un ong??? adria_bd adria_bd as dori o lamurire... eu credeam ca prin denumirea de ONG (organizatie neguvernamentala) ne referim la orice asociatie sau fundatie. mai nou, mi s-a spus ... (vezi toată discuția)
Facilitati utilitate publica? mahatma4g mahatma4g Buna ziua. Intrebarea la care nu gasesc raspuns si pentru care va solicit ajutorul este: Dupa ce o organizatie nonguvernamentala a fost recunoscuta de ... (vezi toată discuția)
Membru fondator... papinni papinni In ceea ce priveste statul membrilor fondatori dintr-o asociatie non profit care sunt drepturile si obligatiile acestora in afara celor stabilite prin ... (vezi toată discuția)