avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1031 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Lumea în care trăim Instigat sa-si ucida unicul fiu
Discuție deschisă în Lumea în care trăim

Instigat sa-si ucida unicul fiu

In cotidianul [editat] de acum doua saptamani am citit un articol socant:
Un tata om foarte credincios a incercat sa-si ucida fiul taindu-i gatul cu un cutit. Omul sustine ca vorbeste des cu Dumnezeu si ca a primit porunca de a-i taia gatul fiului sau cu un cutit de bucatarie urmand sa-i arda apoi trupul pe un rug de lemne pentru ca mirosul de carne de copil fripta sa bucure narile Domnului.
Tatal era pregatit sa filmeze totul si sa puna povestea pe facebook si filmul pe youtube pentru a da un exemplu tuturor tatilor credinciosi despre cum trebuie executate poruncile lui Dumnezeu. Din fericire pentru fiu, chiar in clipa in care incepuse sa-i taie gatul tatal a vazut un miel in apropiere si a auzit vocea lui Dumnezeu care-i poruncea sa schimbe planul si sa ucida mielul. Cam dezamagit pentru ca taierea unui miel la porunca lui Dumnezeu nu o sa-i aduca la fel de multe likeuri pe facebook ca taierea fiului sau, tatal a executat porunca.

Daca ziceti ca sunt mincinos si ca am inventat totul ... aveti partial dreptate. Povestea e luata din manualul de religie de clasa a doua a lui Horea. L-am intrebat ce crede despre poveste air el a inceput sa turuie ca un robotel: Avraam era un om foarte credincios ... etc. adica ceea ce fusese programat sa zica. L-am intrebat ce parere are el despre poveste si ... aceeasi turuiala.
A doua zi i-am zis ca am citit in ziar povestea de mai sus. A fost absolut indignat.
Cum sa se laude pe facebook ca a vrut sa-si ucida fiul?

La fel cum se lauda Avraam ca a vrut sa faca asta, i-am zis. Insa pe vremea lui Avraam nu era facebook si youtube asa ca publicitatea s-a facut prin Biblie.
Horea a concluziuonat ca Avraam era "trilu-lilu la cap".
As vrea sa-mi explice cineva ce sens are povestea aceasta intr-o carte pentru copiii de clasa a doua?

Maestre, tocmai ca sunt serioasa nu iau in serios argumentele Dvs ...... Nu doresc sa fac cateheza cu Dvs. Cum nici Dvs nu doriți sa Ascultați pe cei care nu va susțin argumentele.
Eu zic sa ardem Biblia! Ce părere aveti?
Daca Dvs nu va credeți a fi un nelinistit este foarte bine! Înseamnă ca nu știți cu adevărat ce e liniștea.....poate o sa o descoperiți insa nu postând asemenea probleme false ......
Ultima modificare: Miercuri, 29 Octombrie 2014
ContSters250994, utilizator
Spuneti ca:
"Dumnezeu (daca ar exista) ar fi vinovat de instigare la omor cu intentie indirecta iar Avraam este vinovat de tentativa de omor in forma agravata (asupra unei rude) chiar daca instigatorul a facut instigarea cu gandul de a incerca doar credinta instigatului (intentie indirecta)."

Corecta incadrare in ceea ce-L priveste pe Dumnezeu, daca ar exista, cum spuneti, si daca s-ar supune legilor omenesti, spun eu. E gresita incadrarea in ceea ce-l priveste pe Avraam. Violenta in familie se numeste infractiunea, art. 199 raportat eventual la 189, lit. h NCP, in forma tentata.
Despre existenta lui Dumnezeu (sau Domnul Culorilor şi Stapanul Sunetelor cum i-ar spune altii, ori Domnul Cântecului, Domnul Culorilor, Domnul Emoţiilor) nu vreau sa va conving. Este suficient efortul pe care dvs. il depuneti pentru a va justifica inexistenta Lui ca sa vad ca mai mult va doriti sa fiti ateu decat sunteti.
Despre "incadrarea" juridica a faptelor presupuse ale divinitatii... m-as feri sa cad in capcana "incadrarilor". Ratiunile divine nu le cunosc. Nu le pot patrunde sensul. Este mai presus de puterea rationamentului meu si prefer mysterium tremendum et fascinans :). De altfel, vad ca refuzati sa va "incadrati" intr-un sistem (religios, in speta), cum bunaoara a facut-o si Guy Fawkes. E de admirat, dar, in acelasi timp, este inexplicabil modul in care va repeziti sa faceti incadrari fortand realitatea.

De asemenea, mai aratati ca:
"Povestea aceasta poate fi interpretata ca sa-i apara si o morala? Desigur. Si o poveste (adevarata) despre John Wayne Gacy care facea pe clownul la petrecerile pentru copii si isi facea poze cu sotia lui Jimmy Carter in timp ce viola si ucidea (si invers) 35 de copii si a fost prins, judecat si prajit pe scaunul electric poate primi o morala. Orice poveste poate fi interpretata in multe feluri. Insa dincolo de povesti si interpretari raman faptele."

Da, raman faptele. Nu inteleg la care fapte va referiti dvs. La fapta lui Dumnezeu sau la cea a lui Avraam ? Sunteti sigur ca acestea sunt "fapte", ca au existat in realitate ? Sau e doar o presupunere ? Va intemeiati argumentul pe Scriptura (ar fi inexplicabil, daca stau de vorba cu un ateu) ? Care sunt dovezile dvs. ? De ce alegeti sa "incadrati" aceasta istorisire biblica in realitate ? Nu e doar o simpla "poveste"? Nu cumva va contraziceti flagrant ? Citind Biblia "ca atare", s-au "nascut" bigoti si atei, deopotriva. Biblia are un teren fertil in aceasta privinta. Nu ati fi nici primul si nici ultimul.

Ultima modificare: Miercuri, 29 Octombrie 2014
Lucian Cojocar, Avocat
Joha a scris:

Înseamnă ca nu știți cu adevărat ce e liniștea.....poate o sa o descoperiți insa nu postând asemenea probleme false ......

Nu e o falsa problema, e cat se poate de reala. Am mai vorbit noi pe-aici pe undeva de manualul de religie si de cat e de aiuristic facut. Scopul pare sa fie pregatirea copiilor pentru inghitirea nedigerata a oricaror povesti sau povestiri tiparite cu litere mici pe hartie subtire or la scoala nu asta ar trebui sa faca, ci sa invete sa gandeasca. Cand pui astfel de povesti in manual mi se pare clar ca scopul autorilor nu a fost dezvoltarea gandirii ci prezentarea lor ca fapte. Si asa ajungem la intrebarile de mai sus:
Care sunt dovezile dvs. ? De ce alegeti sa "incadrati" aceasta istorisire biblica in realitate ? Nu e doar o simpla "poveste"?

Incadrarea in realitate au facut-o autorii manualului, eu asa cred. Spui manual unui scolar de a II-a, spui Constitutie unui avocat. Asta e problema, in opinia mea. Daca tot s-a introdus religia in scoli ar fi trebuit sa fie prezentata ca o poveste frumoasa, urmand ca mai tarziu copilul care a dobandit discernamant sa citeasca Biblia si sa aleaga ce devine: ateu, sceptic, persoana religioasa ori bigot.

Manu eu nu ma refeream la ceea ce spui tu deși e adevărat si ceea ce zici eu ma refeream la cu totul altceva insa numai Maestrul știe la ce.....
u.b.i.k. a scris:
As vrea sa-mi explice cineva ce sens are povestea aceasta intr-o carte pentru copiii de clasa a doua?

Ati uitat de asta si pac! cu rosiile de pe prima pagina :) Haideti sa dezbatem si ce s-a propus nu doar asumatele-i convingeri despre religie.
Multumesc.
Ultima modificare: Joi, 30 Octombrie 2014
Ares-3, moderator

Alte discuții în legătură

Despre biblie handsu handsu Bibilia contine interdictii si recomandari , care nu mai pot fi valabile pentru omul zilelor noastre ? (vezi toată discuția)
Diferenta intre "a avea" o religie si "a nu avea" trope_doi trope_doi M-am gandit la acest subiect citind status-ul utilizatoarei [b]gi_jane2[/b] (pentru care am tot respectul) din 23 Septembrie a.c.: [i]Daca oamenii sunt atat de ... (vezi toată discuția)
Ce nu inteleg eu Adalbert Gabriel Gazdovici Adalbert Gabriel Gazdovici Trebuie sa incep cu o afirmatie dureroasa dar adevarata: [b]am un intelect deficitar[/b]. Nu, nu sunt autist, nu sufar nici de sindromul Down si nici nu sunt ... (vezi toată discuția)