avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 154 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Obligativitate semnare act aditional dupa terminarea ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Obligativitate semnare act aditional dupa terminarea cursurilor de formare

Buna seara!
In luna iulie 2014, am participat la un curs (5zile) platit de societatea pentru care lucrez. Dupa terminarea cursului mi s-a inaintat spre semnare un act aditional care ma obliga sa raman in societate 3 ani sau, in cazul in care demisionez, sa restitui suma corespunzatoare perioadei ramase din cei 3 ani. Mentionez ca actul aditional ARE TIPARITA O DATA ANTERIOARA INCEPERII CURSULUI, SI REPET MI S-A DAT SA-L SEMNEZ ULTERIOR CURSULUI. Mai mult, acum cateva zile am primit o notificare in care mi se aduce la cunostinta obligativitatea de a semna actul aditional. Important!! am refuzat sa semnez actul aditional, ba chiar am trimis un punct de vedere scris in care am spus ca nu am fost informata anterior despre obligatiile ce mi-ar reveni. Am tot cautat in codul muncii un articol care sa imi spuna clar ca actele aditionale se semneaza anterior formarilor...cat despre data scrisa pe actul aditional total falsa nu am gasit nimic! Presupun ca este o ilegalitate sa antedatezi un act! M-ar ajuta foarte mult un raspuns avizat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:42, 29 Octombrie 2014
Nu este o ilegalitatea antedatarea unui act juridic. Un act juridic isi produce efectele de la data stabilita de catre parti.

art.196 C.mun.
...
(2) Modalitatea concretă de formare profesională, drepturile şi obligaţiile părţilor, durata formării profesionale, precum şi orice alte aspecte legate de formarea profesională, inclusiv obligaţiile contractuale ale salariatului în raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesională, se stabilesc prin acordul părţilor şi fac obiectul unor acte adiţionale la contractele individuale de muncă.

Art. 198 C.mun.
(1) Salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala, in conditiile art. 197 alin. (1), nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca pentru o perioada stabilita prin act aditional.
(2) Durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca.
.....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisia - motiv imputabil conform contractului de munca mariusmures83 mariusmures83 Buna ziua, As avea o intrebare, legat de un contract individual de munca in care se stipuleaza \\\\" Salariatului ii revin in principal urmatoarele ... (vezi toată discuția)
Clauza contractuala in urma unui curs CiobanuAlexandru01 CiobanuAlexandru01 Buna ziua, In urma cu 2 luni m-am angajat la o firma ca si Ing. CNC, in urma discutiilor la interviu mi s-a spus ca o sa beneficiez de formare profesionala ... (vezi toată discuția)
Cheltuielile cu scolarizarea se pot imputa salariatului daca pleaca din firma? florin561205 florin561205 organizam in mod obisnuit scolarizari pentru salariati in tara si strainatate si se intampla din ce in ce mai des ca unii salariati dupa o scurta perioada sa ... (vezi toată discuția)