avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Regimul armelor si munitiilor
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Regimul armelor si munitiilor

Detin o arma neletala, cu aer comprimat. Am uitat sa-mi shimb permisul de arma in termenul legal de 5 ani. Mi-a fost intocmit dosar penal in temeiul art. 346 al 6 C.p. pentru ca nu am depus arma si munitia la un armurier autorizat in termen de 10 zile de la expirarea perioadei de valabilitate a permisului de arma .
Parchetul a dat solutie de renuntare la urmarire penala in temeiul art. 318 al.1,2 CPP si 314 al. 1 lit b CPP si a inaintat cauza judecatoriei pentru a se pronunta asupra confiscarii armei.
Am depus plangere impotriva solutiei, am motivat ca:
- art 346 al 6 C.p. incrimineaza fapta in legatura cu armele letale asa cum am regasit si pe saitul Ministerului de Justitie www.just.ro unde specialisti ministerului explica Noul Cod Penal, dar procurorul sef a mentinut-o ca temenica si legala.
Am depus plangere la judecatorie in care am motivat ca solutia parchetului este ilegala .
considerente :
- art. 2 al 5 din Legea 295?2004 defineste munitia : " ansamblul format din tub cartus, incarcatura de azvarlire, capsa de aprindere si dupa caz , proiectil". rezulta fara dubii caracteristicile munitiei aferente armelor letale, nu si armelor cu aer comprimat, neletale. Deci art.342 al 6 C.p. se refera la munitie aferenta armelor letale.
- infractiunea prev. de art.342 al 6 C.p. "nedepunerea armei si munitiei la un armurier autorizat in termen de 10 zile de la expirarea perioadei de valabilitate a permisului de arma "se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani, pe cand
- infractiunea prev. de art. 342 al 2 C.p. "detinerea sau portul fara drept de arme neletale din categoria celor supuse autorizarii se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda"
- Se vede ca legiuitorul a dispus pedepse mai usoare pentru fapte penale in legatura cu categoria armelor neletale, categorie la care nu face vorbire de munitie. De alt fel daca ar fi vorba de arme neletale, nu vad cum o fapta mai grava cum este "detinerea ilegala" a unei arme poate fi sanctionata cu o pedepsa mai usoara decat pedeapsa mai grea prevazuta pentru nepredarea armei la un armurier .
In opinia mea solutia corecta era de NUP in temeiul art.16 al1 lit.b C.p.p.
Va rog sa ma ajutati cu argumentatie in sensul celor prezentate de mine.
multumesc. #-o
Cel mai recent răspuns: florindr , utilizator 09:09, 19 Noiembrie 2014
chiar nu are nimeni nici-o opinie ????

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Arme si munitii art. 342 al 6 din ncp florindr florindr Buna ziua . Va supun atentiei o speta cel putin interesanta !!! DESI Expunerea de Motive pentru adoptarea Noului Cod Penal, elaborată de Ministerul ... (vezi toată discuția)
Prins cu 3 cartuse de kalashnikov... acuma ce? Liliiy Liliiy Fratele meu a fost prins cu 3 cartuse de Kalajnikov in club. Le avea cu el doar sa faca pe smecherul... nu s-au gasit alte arme in casa,etc. Cam ce pedeapsa ... (vezi toată discuția)
Martor proces penal gabriel769 gabriel769 Pe scurt. Sint posesor de pistol cu gaze și am permis de port-arma.Nu posed munitie pentru el.Am fost la sediul unei firme și agentul de pază a observat ... (vezi toată discuția)