avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie al doilea copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie al doilea copil

Buna seara!
Ma aflu in urmatoarea situatie: la anul voi naste al doilea copil aproximativ la aceeasi data cand primul va implini 2 ani. Eu am luat indemnizatia de 600 de lei, fiindca eram inca in perioada studentiei.
Intrebarea este, ma incadrez in timp pentru a lua indemnizatia in continuare? la cat timp dupa ce implineste primul copil doi ani as fi in termen, din acest punct de vedere, sa nasc?
Si as mai avea o intrebare: din ce am auzit, ultima luna de indemnizatie o iau doar daca sotul isi ia concediu de la munca. In acest caz, ce procent ia sotul din salariu?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:50, 5 Noiembrie 2014
1. - Daca al doilea copil se va naste inainte de a se termina CCC1 veti intra direct din CCC1 in CCC2.
- Veti depune la Primarie certificatul de nastere a celui de al doilea copil si veti completa cererea pentru indemnziatie pentru CCC2 (nu aveti nevoie de alte acte).

2. - Daca al doilea copil se naste dupa ce se termina CCC1 dar in aceeasi luna in care se termina CCC1 se aplica ce am zis mai sus.
- Daca al doilea copil se va naste dupa luna in care se termina CCC1 atunci nu mai indepliniti conditiile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC2.

3. - Daca tatal copilului indeplineste conditiile pentru a beneficia de CCC atunci el poate intra cel putin o luna in CCC.
- Fie ca intra sau nu cel putin o luna in CCC dvs. vi se reduce CCC cu o luna de zile.
- Indemnizatia pentru CCC este de 85% din media veniturilor nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).

4. Ar fi bine sa spuneti cand implineste primul copil 2 ani si care este data prezumata a nasterii celui de al doilea copil.
Va multumesc pentru raspuns!
Primul copil implineste 2 ani pe 17 iunie, iar al doilea ar avea data probabila a nasterii pe 20 iunie.
Insa, din ce stiu, primesc indemnizatia pana ce copilul implineste 2 ani fara o luna, adica 23 de luni in total, nu? In acest caz se considera ca CCC1 se termina in mai?
1. Nu ati spus daca tatal copilului indeplineste conditiile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC.

2. Adica daca in cele 12 luni premegatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) a avut venituri din salarii, a fost student la zi etc.
Tatal este angajat de cativa ani, indeplineste conditiile, dar nu am vrea sa intre el in concediu iar eu sa nu mai beneficiez de aceasta.
As vrea sa stiu daca am vreo sansa sa continui eu cu CCC iar el sa lucreze in continuare.
1. Deoarece tatal indeplineste conditiile pentru a intra in CCC1 dvs. nu puteti sa beneficiati in continuare de CCC1 in locul tatalui copilului.

2. Conform OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
- pe perioada de o luna de zile (a 24-a luna de la nasterea copilului) se suspenda plata indemnizatiei pentru CCC pentru dvs. (acaesta luna fiind rezervata tatalui copilului);
- plata indemnizatiei pentru CCC1 inceteaza in ziua urmatoare aceleia in care copilul implineste 2 ani.

3. Ca urmare aceasta a 24-a luna ar trebui sa fie luata in calcul pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC2.

4. Pentru un raspuns oficial ar fi bine sa intrebati la Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala (ACPIS), pe e-mail, la: anps@prestatiisociale.ro

Alte discuții în legătură

Sarcina din timpul concediului de crestere a copilului irinagrecu irinagrecu Buna ziua, Am nascut in data de 10.07.2015. Acum fetita mea are 6 luni. As vrea sa raman iar insarcunata si sa beneficiez in continuare de concediu pt. ... (vezi toată discuția)
Continuitate ccc adrycary adrycary Buna ziua,sunt in concediu cc pana la varsta de 2ani,am avut contract determinat care a expirat dupa ce am intrat in prenatal si am fost preluata de casa de ... (vezi toată discuția)
Concediu de crestere copii Criscriss Criscriss Buna ziua Sunt in concediu crestere copil din 1 aprilie 2016. Sunt insarcinata in luna a 6/7. Ar trebui sa nasc la sfarsitul lunii martie. Pot intra direct in ... (vezi toată discuția)