avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Continuitate CCC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Continuitate CCC

Buna ziua,sunt in concediu cc pana la varsta de 2ani,am avut contract determinat care a expirat dupa ce am intrat in prenatal si am fost preluata de casa de asig,problema este daca tatl trebuie sa isi ia ultima luna din cei doi ani atunci eu ce fac deoarece firma s-a inchis pe deasupra voi naste bebe 2in octmbrie sau noiembrie,mai pot beneficia de cc2?sau de indemnizatie?tatal trebe sa isi mai ia aceea ultima luna>?multumesc tare mult,o zi buna
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:17, 7 Februarie 2015
1. Tatal copilului nu este obligat sa intre cel putin o luna in CCC1 dar daca indeplineste conditiile pentru a beneficia de CCC atunci se reduce CCC1 al dvs. cu o luna de zile indiferent daca tatal intra sau nu o luna in CCC.1

2. - Daca veti naste al doilea copil inainte de a se termina CCC1 atunci veti intra direct din CCC1 in CCC2.
- In acest caz pentru tatal copilului sunt rezervate doua luni de CCC pe care le poate lua (sau nu) in ultimele doua luni de CCC (care vi se scad dvs. din CCC2).

3. Daca al doilea copil se naste dupa ce se termina CCC1 atunci va trebui sa va gasiti un loc de munca (chiar si cu timp partial) pentru a putea intra in concediu de maternitate si apoi in CCC2.

4. Spuneti data nasterii primului copil.

5. - Era bine daca la data incetarii contractului individual de munca v-ati fi inregistrat la Agentia de Somaj (chiar daca erati in concediu de maternitate).
- Dupa terminarea CCC1 ati fi primit indemnizatie de somaj pana ati fi intrat in concediu de maternitate si apoi in CCC2.
- Dupa terminarea CCC2 se continua plata indemnizatiei de somaj pana la expirarea perioadei de somaj care vi se cuvenea.

6. - Era bine sa ne cereti parerea cand ati intrat in CCC1.
- V-am mai raspuns si in 29 iulie 2014 dar nu ati continuat acolo cu data preconizata a nasterii celui de al doilea copil.
Ultima modificare: Miercuri, 4 Februarie 2015
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Va multumesc tare mult,asta ar fi problema mea fetita implineste 2ani,in 12decembrie,bebe se naste la sfarsitul lui octombrie-noiembrie 15 asta ar fii termenul,cum e cu ultima luna atunci al tatalui el mai trebuie sa isi ia concediu ultima luna daca eu voi fii in luna in care se naste bebe??multumesc frumos
1. Se pare ca veti naste al doilea copil inainte de a se termina CCC1 (inainte de a implini primul copil 2 ani).

2. In acest caz se procedeaza cum am spus in raspunsul meu:
2. - Daca veti naste al doilea copil inainte de a se termina CCC1 atunci veti intra direct din CCC1 in CCC2.
- In acest caz pentru tatal copilului sunt rezervate doua luni de CCC pe care le poate lua (sau nu) in ultimele doua luni de CCC (care vi se scad dvs. din CCC2).


3. Nu veti mai beneficia de concediu de maternitate ci veti intra direct din CCC1 in CCC2 si veti primi aceeasi indemnizatie.

4. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 4.1.
(1) In aplicarea prevederilor art. 11 lit. a) din ordonanta de urgenta, celalalt parinte sau cealalta persoana prevazuta la art. 8 alin. (2) din ordonanta de urgenta care nu a solicitat dreptul la indemnizatie poate solicita acest drept, daca indeplineste conditiile de acordare, oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap. Daca acest drept nu se solicita, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se reduc cu o luna.
...

(9) In situatia suprapunerii drepturilor de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului in conditiile art. 8, drepturile prevazute in prezentul articol pot fi solicitate de celalalt parinte care indeplineste conditiile de acordare la finalizarea concediului si a indemnizatiei pentru cresterea celui din urma copil, drepturile respective fiind netransferabile pentru o perioada de cel putin doua luni, cuprinsa in perioada totala a concediilor suprapuse si cumulate.

Art. 8.
(1) În cazul în care persoana îndreptãţitã, beneficiarã a concediului şi a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului sau, dupã caz, a stimulentului de inserţie, pânã la împlinirea de cãtre copil a vârstei de un an sau 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, naşte în aceastã perioadã unul sau mai mulţi copii ori se produce o nouã situaţie dintre cele prevãzute la art. 8 alin. (2) din ordonanţa de urgenţã, aceasta, la finalizarea concediului sau, dupã caz, a dreptului la stimulentul de inserţie, acordat pentru copilul anterior, opteazã, pe baza unei noi cereri, pentru unul dintre drepturile prevãzute la art. 2 alin. (1), respectiv art. 7 din ordonanţa de urgenţã. Pentru continuitatea acordãrii drepturilor, cererea trebuie sã fie depusã cu 60 de zile înaintea împlinirii de cãtre copilul anterior a vârstei de 1, 2 sau 3 ani, în cazul copilului cu handicap, sau în termen de maximum 30 de zile de la aceastã datã. În cazul în care se depãşeşte acest termen, drepturile vor fi acordate de la data depunerii cererii.
...

5. - Anuntati in scris AJPIS, cu 60 de zile inainte de a se termina CCC1, ca veti intra in CCC2 imediat ce veti naste al doilea copil (atasati o adeverinta de la medicul de familie ca sunteti gravida in luna... ) si solicitati sa primiti indemnizatie pana implineste primul copil 2 ani iar tatal copilului sa beneficieze de cele doua luni de CCC cand va implini al doilea copil 1 an si 10 luni.
- Daca tatal copilului indeplineste conditiile pentru a intra in CCC atunci dvs. oricum nu veti primi indemnizatie decat pana va implini al doilea copil 1 an si 10 luni.
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Februarie 2015
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu tata cand mama se afla in cc1 si este insarcinata din nou. mamica_monica mamica_monica Buna ziua, In decembrie 2014 am nascut si am ales concediul de crestere al copilului cu durata de 2 ani, urmand ca eu sa stau acasa 1 an si 11 luni, iar sotul ... (vezi toată discuția)
Suprapunere concedii de crestere copil mia_livia mia_livia Buna seara.Vreau sa ma ajutati in urmatoarea situatie:momentan ma aflu in concediu de crestere copil.Am nascut pe 11 iunie 2013 si am concediu pana pe 11 mai ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil pentru al doilea copil dutcaandrea dutcaandrea Buna ziua as dori daca se poate raspuns la o intrebare din data de 23 mai 2015 sant in concediu de maternitate pe perioada de 2 ani cu toate formele legale ... (vezi toată discuția)