Slautare!
Am nevoie de sfaturi in ceea ce priveste pensionarea unei persoane de gen masculin nascuta in 1958 (adica are 56 de ani) cu stagiu de cotizare la momentul actual de 41 de ani si grupa 2 de munca in perioada 1974 - 2001. Cand ar putea sa se pensioneze fara a i se diminua pensia?
Pe timpul lui Ceusescu a avut ore suplimentare, muncind pe luna si o norma jumatate. Are vreo importanta in ceea ce priveste pensia?
Este vorba de tatal meu. Mi-as dori sa il vad pensionar pentru ca zic eu ca ii ajunge cat a muncit!
1. Pentru un barbat nascut in 1958 varsta standard de pensionare este de 65 de ani, satgiul complet de cotizare este de 35 de ani iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.
2. Pentru 27 de ani lucrati in gr. a II-a de munca (in procent de 100%):
- se reduce varsta standard de pensionare cu 6 ani (65 -6 = 59 de ani);
- se adauga la stagiul de cotizare 6 ani si 9 luni (41/0 + 6/9 = 47 de ani si 9 luni).
3. Poate solicita pensie pentru limita de varsta, la 59 de ani, in 2017.
4. Pensia anticipata (fara diminuare) se poate solicita cu 5 ani inainte de varsta standard de pensionare, adica la varsta de 60 de ani, dar la acea data este deja pensionat pentru limita de varsta deci nu mai este cazul.
Pensionare la 59 de ani
Moca
As dori sa stiu daca se poate iesi la pensie avand 59 de ani, 41 de ani de munca pe data de 10 aprilie 2014, si 17 ani si 9 luni in grupa a-II-a. Va multumesc! (vezi toată discuția)
Pensie
camybya
Tatal meu, nascut in 1958, are o vechime in munca de 35 de ani, stagiul militar de 2 ani, si in plus are grupa a doua pentru o perioada de 5 ani. As dori sa ... (vezi toată discuția)
Pensionare
Apostoaemihai
Sant nascut la 01.11.1955,am un stagiul de cotizare de 38 ani 9 luni si 16 zile din care 10 ani la gr.I de munca si 4 ani la gr II,restul in conditii normale ... (vezi toată discuția)