avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 490 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... accident de munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

accident de munca

In cazul in care s-au făcut teste pe un utilaj de productie pentru avizarea unui proces tehnologic iar dupa plecarea acasa a individului ce a efectuat testarea un tehnician a pus un operator sa lucreze la acel utilaj explicandui-se un mod de lucru neconformă cu senzorii de protectie anulării,individului ce a efectuat testele poate fi tras la raspundere ?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 18:49, 8 Noiembrie 2014
In baza unei expertize in domeniu si a altor probe, poate fi atrasa raspunderea si a persoanei care a facut testarea. Se vor avea in vedere multe aspecte la stabilirea vinovasiei.
Prezentarea este sumara, raspundere pt ce, s-a produs un eveniment?
S-a accidentat muncitorul care lucra pe masina
Practic in cea mai nefericită situatie cum va fi sanctionat cel ce a facut testele ?
In urma testarii echipamentului respectiv, trebuia incheiat un document scris, cu referire la rezultatul activitatilor desfasurate in timpul testului si sa se stabileasca masuri, in scris (cu sarcini, termene si responsabilitati), referitoare la ce urmeaza a se efectua in continuare, in vederea punerii in functiune a echipamentului tehnic in noile conditii de lucru.
Respectivul echipament trebuie sa aiba carte tehnica, instructiuni de lucru, instructiuni ssm, psi, mediu, etc., certificat de calitate si declaratie de conformitate. Dupa caz, pot fi necesare obtinerea de avize si/ sau autorizatii de la institutii ale statului si/ sau de la producatorul echipamentului tehnic, pentru utilizarea echipamentului in alte conditii tehnice decat cele pentru care acesta a fost construit.
Trebuie intocmite instructiuni proprii de catre angajator.
Personalul care va deservi echipamentul respectiv (inainte de a fi pus, sa lucreze efectiv pe utilaj) trebuie instruit cu noile activitati, pericole/ riscuri de accidentare, etc., instruirea sa fie consemnata in fisa ssm, la instruire periodica suplimentara.
Fiind accident de munca, evenimentul va fi cercetat, dupa caz, de catre o comisie numita la nivelul firmei sau de catre ITM. Cel mai probabil, fiind vorba de un test, evenimentul poate fi cercetat de catre ITM (chiar daca este vorba de un AM cu incapacitate temporara).
In PV de cercetare a AM se vor stabili responsabilitatile fiecaruia dintre cei legati de eveniment, intr-un fel sau altul. Un cuvant de spus in privinta stabilirii responsabilitatilor va avea, cu siguranta, contractul de prestari servicii incheiat intre detinatorul echipamentului tehnic si persoana care a efectuat testul.
Poate fi necesara si o expertiza tehnica, efectuata de catre un expert/ specialist tehnic (de preferat judiciar), in specialitatea utilaje tehnologice si/ sau specialitatea legata de domeniul de testare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident de munca -raspundere ssm rev3enge rev3enge Buna ziua. Am rugamintea sa ne ajutati cu urmatoarea speta...angajat al societatii cu fise SSm , PSI la zi, cu autorizatii, cursuri ok..exercita atributiile ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, ce ar trebui sa contina tematica pentru instruirea ... Ionut.ion Ionut.ion Buna ziua, Ce ar trebui sa contina tematica pentru instruirea periodica suplimentara d.p.d.v. SSM? In special partea legata de: ... -la executarea unor ... (vezi toată discuția)
Cand si cat de des se face instructajul ssm si psi anicai_alin anicai_alin Sunt angajat la un S.A. incadrat ca tehnician electro-mecanic(sau tehnician mentenanta) Interventiile mele asupra utilajelor sunt atat la echipamentul ... (vezi toată discuția)