avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 698 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... evacuare fost proprietar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

evacuare fost proprietar

Bună ziua.
Am cumpărat un apartament și la semnarea actelor la notar nu am stipulat in contract data la care sa elibereze fostul proprietar locația. Eu fiind om cu bun simt verbal i-am zis ca as vrea în 11.11 sa mă apuc de renovat.In data de 24.10 am semnat actele la notar iar in 31.10 i-au intrat in cont și restul de bani proveniți din credit. Însă când am mers împreună cu un meșter la apartament sa evalueze lucrarea ex-proprietarul a invocat ca el nu pleacă la data cerută de mine ca exista o lege care zice ca el are termen 30 de zile legal sa părăsească locația și ca va pleca peste 3 săptămâni iar cheile mi le lasă la vecini.
Ca sa rezum eun dințate de 31.10 sunt proprietar, iar el sta abuziv la mine-noi casa și tot singur decide fără sa înțeleagă ca mai are de plătit cheltuieli dacă locuiește acolo la lumina, gaz, apa și întreținere, facturi care se emit în decembrie pentru luna noiembrie.

ÎNTREBAREA ESTE:
Exista acea lege pe care o invoca fostul proprietar ca are dreptul prin lege sa rămână încă 30 de zile în imobil după ce a vândut?
Dacă nu exista ce pot face ca sa plece de acolo?

Mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 15:13, 8 Noiembrie 2014
Nu exista clar stipulat acest termen, in practica se uziteaza un termen "rezonabil" care este de 15 sau 30 zile pentru eliberarea imobilului vandut, iar de la caz la caz poate fi eliberat si de "a 2-a zi". Curios este cum de nu v-ati gandit inainte si cum de notarul nu v-a intrebat si nu a scris in act ... :O
Momentul predarii Art. 1.693 din Codul civil
In lipsa unui termen, cumparatorul poate cere predarea bunului de indata ce pretul este platit. Daca insa, ca urmare a unor imprejurari cunoscute cumparatorului la momentul vanzarii, predarea bunului nu se poate face decat dupa trecerea unui termen, partile sunt prezumate ca au convenit ca predarea sa aiba loc la expirarea acelui termen.


Mai sus v-am citat sediul materiei in ceea ce priveste momentul predarii bunului imobil ce face obiectul contractului de vanzare-cumparare.
Nu exista, asadar, un termen legal privind predarea bunului, opinie impartasita si de un consultant anterior.
Aveti posibilitatea, totusi, de a uza de procedura evacuarii ocupantului prevazuta de art. 1033 si urm. Codul de procedura civila.
Vedeti ca scrie in contract ca se preda fara nicio formalitate bla-bla... sau ca data predarii e data incheierii contractului sau ceva similar.
E cu credit bancar, sunt 99% sanse ca draftul de contract bancar sa fi cuprins predarea in aceeasi zi a imobilului.
Notificati-l pe dl. in cauza sa plece si sa va plateasca in termen de... zile de la afisare intretinerea, in termen de ... zile de la comunicare facturile etc. pentru perioada locuita acolo, in caz contrar ii veti cere o despagubire pentru lipsa de folosinta de ... euro pe zi de intarziere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cand trebuie vanzatorul sa elibereze un imobil de bunuri? seldom seldom Buna ziua, Sunt in procesul de a-mi cumpara o casa si am incheiat deja o Promisiune bilaterala de vanzare-cumparare cu promitentii-vanzatori. In ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare - cumparare GMPa GMPa Sunt in proces sa cumpar un apartament prin intermediul unei Agentii. In apartament mai sunt lucruri ale fostului proprietar. Se pare ca Agentia s-a angajat ... (vezi toată discuția)
Buna seara! in situatia in care cumperi un imobil, cat are dreptul ... mariaadam58 mariaadam58 Buna seara! In situatia in care cumperi un imobil, cat are dreptul sa mai ramana vechiul proprietar in imobil? (vezi toată discuția)