avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Drept de vizita
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Drept de vizita

Buna ziua
Sunt divortata si am 2 copii in custodie comuna cu fostul sot. A fost stabilit prin sentinta ca dreptul lui de vizita este in primul si al treilea weekend din luna si cateva zile in vacante, dar el nu respecta niciodata acest program. De ex. ultima data i-a luat in luna august, dupa care nu a mai venit decat in acest weekend cu pretentii sa ii ia. Nu i-am dat copiii, in primul rand pentru ca nu e nici 1 nici al treilea weekend din luna, in al doilea rand pt ca ai mei copiii nu prea se trag la el, si in al treilea rand pentru ca eu cred ca am si eu dreptul meu sa imi organizez weekendurile cum vreau si nu dupa comoditatea lui. el are o plangere penala pt abandon, pentru ca nu mi-a platit pensia alimentara de 3 ani....intrebarea mea este.....daca nu-i dau copiii nici weekendul viitor, e posibil sa am vreo problema legala? multumesc
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 14:34, 9 Noiembrie 2014
Buna ziua, in ceea ce priveste copiii parintii sunt obligati, daca nu au fost in stare sa se inteleaga amiabil asupra programului de vizita, sa respecte programul hotarat de instanta si plata pensiei alimentare. In speta de fata dvs trebuie sa ii dati fostului sot copiii doar in programul stabilit deja, nu doar atunci cand doreste dumnealui. Daca weekend-ul viitor are program de vizita trebuie sa ii dati copiii.
Parintii trebuie sa cada de acord cu privire la contributia lor la cheltuielile pentru cresterea, educarea si pregatirea profesionala a copiilor. Daca nu ati putut sa va intelegeti, ati ajuns in fata instantei si a hotatat ea ptr dvs. Tot ce faceti, trebuie sa fie in interesul copiilor. Dvs trebuie sa respectati programul stabilit de instanta, nu sa asteptati sa vina la fiecare sfirsit de saptamina. Nu stiu nici de ce ati asteptat 3 ani sa va plateasca, daca aveati aceasta hotarare. Daca este saptamina in care trebuie sa ii ia, puteti fi acuzata de nerespectarea unei hotarari judecatoresti. Cred ca de cele mai multe ori, din razbunarile astea intre noi parintii, cei mai afectati sunt copii. Va inteleg supararea, dar trebuie sa existe o relatie si cu celalalt parinte, daca se poate. Incercati sa faceti pe cat posibil ca cei mici sa nu ramina marcati pentru esecul casatoriei, pentru ca ei chiar nu au vina.
Nu prea se trag la el imi suna ca si cum ar ca,m vrea, dar nu se manifesta... poate pentru ca stiu ca dv. nu sunteti incantata? Va intreb pentru ca este cel mai des raspuns al copiilor in cazuri similare...
In loc sa va ganditi la comoditatea lui, poate va ganditi ce bine le-ar fi copiilor sa nu se simta asa abandonati si fara tata... indiferent ca se simt mai bine in saptamana 2 sau 3 sau 7 din luna, sunt copiii dv. si vreti dsa se simta iubiti ca si ceilalti copii, nu?
Astea de mai sus ca o completare la chestiunile legale aratate de colegii mei.
Buna seara. Doamnele avocat au dreptate: copiii cu parinti divortati au nevoie sa se simta in siguranta in cealalta casa si cu celalalt parinte (adica cel nerezident). In cazul dvs probabil ca legatura de atasament este mai puternica intre dvs si copii, decat intre tata si copii. Si atunci atitudinea dvs fata de tata le influenteaza atitudinea lor fata de tatal lor. Ca sa aiba incredere in tatal lor este nevoie ca dvs sa aveti incredere in el si in abilitatile lui parentale, sa il sustineti, sa ii incurajati sa dezvolte o relatie independenta cu el, parintii sa nu se vorbeasca reciproc de rau in fata copiilor, si asa mai departe. Sunt cateva reguli pe care parintii sa le respecte pentru ca ei, copiii sa fie echilibrati emotional. Probabil vi se pare ca vorbesc literatura sf. V-as da mai multe informatii daca ne-ati spune ce anume a dus la divort, cati ani au copiii
Sfaturile stimate doamne sunt minunate, dar vine practica si ne da cu realitatea in cap! Devine minim caraghios, ca sa folosesc un termen soft, sa-i propuneti mamei sa aiba incredere, sa sprijine sa incurajeze relatia cu...............marele absent!!! Daca tu, parinte, nu esti preocupat de relatia cu propriul tau copil si o transformi intr-o activitate sezoniera cum sa sprijin eu intalniri ocazionale ce nu au (in aceasta frecventa) niciodata sansa de a deveni cu adevarat o relatie?
Dar sa citam:L 257/2013, art. 5, alin (2): Raspunderea pentru cresterea si asigurarea dezvoltarii copilului revine in primul rand parintilor, acestia avand obligatia de a-si exercita drepturile (inclusiv cel referitor la programul de vizitare n.a) si de a-si indeplini obligatiile fata de copil tinand seama cu prioritate de interesul superior al acestuia
Ca atare, programul de vizitare nu ar trebui lasat la cheremul "toanelor"!
Cereti-i doamna tatalui sa va anunte cand vine, macar cu o zi inainte iar daca nu anunta dvs vedeti-va de programul copiiilor, caci parca era vorba despre ei, intai de toate, adica de interesul superior al copilului nu al parintelui nerezident.

Alte discuții în legătură

Program de vizita pentru mama in cazul schimbarii domiciliului minorului la tata againstPAS againstPAS Daca soliciti modificarea domiciliului de la mama la tata si nu vrei sa ingradesti dreptul mamei de a-si vedea copilul, ce solutie de program de vizita ai ... (vezi toată discuția)
Program de vizitare minor giuliat giuliat Buna ziua , Am nevoie de un sfat din partea dvs va rog! Conform hotararii judecatoresti ,tatal minorului meu in varsta de 8 ani ,are program de vizitare ... (vezi toată discuția)
Ce pot sa fac? - probleme cu programul de vizita Betty88 Betty88 Buna ziua, Sunt divortata si am 2 copil de 6 ani si de 3ani. La divort nu a fost hotarat un program de vizita ptr tata. Cuncubinajul meu a invitat sa vina sa ... (vezi toată discuția)