avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1051 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Asiguratorul refuza plata daunelor desi am Casco
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Asiguratorul refuza plata daunelor desi am Casco

Buna. Lucrez intr-o multinationala si in febr.2014 am facut un accident (fara victime) cu alta masina din compania noastra. Masina din fata a oprit brusc pe marginea drumului si eu din cauza ghetii am patinat pana l-am lovit in spate.Acum, dupa 9 luni am primit acasa o scrisoare de la asigurator din care rezulta ca eu trebuie sa platesc dauna autovehicolului pe care l-am lovit(5000 ron). Precizez ca avem Casco ambele masini.
Ce trebuie sa fac in acest caz?
Cel mai recent răspuns: andrei2005 , utilizator 10:14, 25 Noiembrie 2014
Este necesar ca mai multi useri sa se lamureasca privind normele:
"Art. 27. Asiguratorul nu acorda despagubiri pentru:
......
3. prejudiciile produse bunurilor apartinand persoanelor fizice sau persoanelor juridice, daca au fost provocate de un vehicul asigurat RCA, aflat in proprietatea sau utilizat de aceeasi persoana fizica sau juridica si care este condus de un prepus al aceleiasi persoane juridice ori de o alta persoana pentru care raspunde persoana fizica sau persoana juridica;"

Concluzia: masina lovita nu se dezdauneaza pe polita RCA fiind acelasi proprietar

Cum se procedeaza cu polita CASCO:
Asiguratorul CASCO va despagubi reparatia si se va intoarce printr-o actiune in regres impotriva Asiguratorului RCA al soferului vinovat de producerea accidentului, in solidar cu vinovatul.Asiguratorul RCA invoca articolul de mai sus si vinovatul ramane sa plateasca dauna(+ chelt. judecata), in plus proprietarul va avea la reinnoirea CASCO, o prima majorata in loc sa beneficieze de o reducere pentru anii de asigurare cu lipsa daune.
Ce solutie este mai "avantajoasa" - este usor de inteles.
Procedural asa este. Se repara pe CASCO dupa care se recupereaza de la asiguratorul RCA (iar daca asta nu se poate realiza atunci direct de la raspunzator). Insa in aceasta situatie risca asiguratorul sa piarda tot parcul de masini asigurate CASCO si RCA. Ptr o astfel de situatie angajatul ar putea sa plece de la firma, iar firma sa ia atitudine fata de asigurator.
deci , compania unde aveti si RCA si CASCO , nu se poate indrepta impotriva sa insasi , pentru recuperarea prejudiciului.
de ce nu spuneti mai pe intelesul tuturor , ca aici mai citeste si alta lume .
separatistul a scris:

deci , compania unde aveti si RCA si CASCO , nu se poate indrepta impotriva sa insasi , pentru recuperarea prejudiciului.
de ce nu spuneti mai pe intelesul tuturor , ca aici mai citeste si alta lume .

Pe intelesul dv.: nu aceasta este cauza ci faptul ca ambii participanti au condus autovehicule ale aceluiasi proprietar si oricare ar fi fost asiguratorul (unul singur sau doi diferiti) asa cum prevede legea, dauna nu se plateste.(recititi art. citat anterior)
In cazul in care exista un singul asigurator CASCO + RCA, orice dauna din culpa asiguratului se plateste (avarie proprie+ tert)

ok , am inteles .
dar eu , ca si beneficiar al politei CASCO , vreau o reparatie generala a exteriorului(zgarieturi, retusuri , revopsire) , in acest caz , catre cine se indrepta asiguratorul meu ? sau reparatiile acestea nu au statut de dauna . dauna cred ca pentru ei...pentru mine un beneficiu.
sau...lovesc pe cineva in trafic. pun la bataie RCA-ul....CASCO pentru mine , cum am mai spus asigurarile sunt la 2 companii diferite .
ce categorie de dauna accesez in cazul acesta , sau se poate spune ca mai dau ceva bani, sau cum ?
Ultima modificare: Miercuri, 12 Noiembrie 2014
ContSters324606, utilizator

Alte discuții în legătură

Lncident 2 autoturisme ale aceleiasi firme mihaiemil mihaiemil Buna ziua, Este vorba despre o tamponare usoara intre 2 masini, in care masina A a tamponat masina B din spate, in conditiile in care masina B era stationata ... (vezi toată discuția)
Casco vs. rca lorefaur lorefaur Buna seara, Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea problema: Doua masini, ale aceluiasi proprietar-societati comerciale-se ciocnesc si rezulta o ... (vezi toată discuția)
Despagubire rca invalida in cazul aceluiasi proprietar????????? D_axL D_axL Buna ziua! Lucrez la o firma care detine mai multe vehicule. Intr-o zi, s-a produs si inevitabilul si am lovit cu masina firmei un alt vehicol aflat tot in ... (vezi toată discuția)