avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 250 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Plafon valoric sau de suprafata utila pentru pragul de ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Plafon valoric sau de suprafata utila pentru pragul de TVA 24% la achizitii imobiliare

Buna ziua.
Doresc sa achizitionez o casa are suprafata utila de 135 mp + garaj subteran(24mp) + beci (17mp) pe un teren de 300 mp care este la gri si mi-o permit doar daca este pe TVA 5%. Costul ar fi de 78.000 euro la gri. As dori sa o iau la gri si sa continui amenajarea in regim propriu sau cu o firma.

Intrebarile:
Care este plafonul valoric maxim si/sau de suprafata utila al unei case cu teren pentru a fi eligibila pentru TVA 5%? Garajul si beciul se considera suprafata utila?
Daca casa depaseste limita de suprafata utila pentru TVA 5%, dar este la gri in ce regim de achizitie intra? Ce variante am de a o achizitiona pe 5%.

Multumesc.
Buna ziua,
Cota redusa de TVA de 5% se aplica pentru locuintele care au o suprafata utila de maxim 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti. Valoarea lor - inclusiv a terenului pe care sunt construite - nu trebuie sa depaseasca suma de 380.000 lei (fara TVA).

O alta conditie este ca in momentul vanzarii, unitatile locative sa poata fi locuite. In plus, terenul pe care este construita casa nu trebuie sa aiba o suprafata mai mare de 250 mp, incluzand si amprenta la sol a locuintei.

In cazul apartamentelor, cota indiviza a terenului aferent fiecarei locuinte nu trebuie sa depaseasca suprafata de 250 mp.

Cota redusa de TVA este reglementata prin Ordonanta de Urgenta nr. 200/2008.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva 5% la cumpararea unei locuinte ancahorbaniuc ancahorbaniuc Buna ziua, Va rog sa imi dati si mie mai multe informatii despre ce inseamna achitarea a 5% TVA la achizitionarea unei locuinte noi. Cine are voie? Exista ... (vezi toată discuția)
Tva 5% la a doua locuinta? irinuka2005 irinuka2005 Buna ziua.Stie cineva daca la programul a doua casa tva ul este tot de 5%? (vezi toată discuția)
Tva cumparare apartament carmen_filipoiu carmen_filipoiu Doresc sa cumpar un apartament de 2 camere care nu depaseste suprafata sau valoarea prevazute de lege. Detin impreuna cu sotul meu o casa in jud.Ilfov ... (vezi toată discuția)