avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 726 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA 5% la cumpararea unei locuinte
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA 5% la cumpararea unei locuinte

Buna ziua,

Va rog sa imi dati si mie mai multe informatii despre ce inseamna achitarea a 5% TVA la achizitionarea unei locuinte noi. Cine are voie? Exista limita de varsta?etc.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: legalmgm , utilizator 13:57, 25 Mai 2015
Cota redusa de TVA este reglementata prin Ordonanta de Urgenta nr. 200/2008.
Cota redusa de TVA de 5% se aplica locuintelor care au o suprafata utila de maxim 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti.
Valoarea lor - inclusiv a terenului pe care sunt construite - nu trebuie sa depaseasca suma de 380.000 lei (fara TVA). Terenul pe care este construita casa nu trebuie sa aiba o suprafata mai mare de 250 mp, incluzand si amprenta la sol a locuintei.
In momentul vanzarii, unitatile locative trebuie sa poata fi locuite.
In cazul apartamentelor, cota indiviza a terenului aferent fiecarei locuinte nu trebuie sa depaseasca suprafata de 250 mp.

Persoanele casatorite/necasatorite pot achizitiona locuinte cu cota redusa de TVA:
- In cazul persoanelor necasatorite, sa nu fi detinut sau sa nu detina nicio locuinta in propietate, pe care au achizitionat-o cu cota de 5%;
- In cazul familiilor, sotul sau sotia sa nu fi detinut sau sa nu detina, fiecare sau impreuna nici o locuinta in propietate pe care au achizitionat-o cu cota de 5%.
Pentru a beneficia de cota de 5%, cumparatorul trebuie sa prezinte o declaratie pe proprie raspundere autentificata de un notar, din care sa rezulte ca sunt indeplinite conditiile legale pentru a beneficia de cota redusa de TVA.

Ultima modificare: Luni, 25 Mai 2015
legalmgm, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva achizitie apartament oviiul oviiul buna ziua, am achizitionat in anul 2010 un apartament cu credit imobiliar direct de la investitor platind tva 5%. Acum vreau sa iau alt apartament construit ... (vezi toată discuția)
Achizitie imobil tva - nelamurire/problema ctin_cristian ctin_cristian Buna ziua, Ma aflu in urmatoarea situatie: Doresc sa achizitionez un apt de la un dezvoltator imobiliar, apt nou. Am mai achizitionat acum 4 ani unul cu 5% ... (vezi toată discuția)
Plafon valoric sau de suprafata utila pentru pragul de tva 24% la achizitii imobiliare claudiubycn claudiubycn Buna ziua. Doresc sa achizitionez o casa are suprafata utila de 135 mp + garaj subteran(24mp) + beci (17mp) pe un teren de 300 mp care este la gri si mi-o ... (vezi toată discuția)