avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 657 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale repartizarea profitului
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

repartizarea profitului

am un srl cu asociat unic. Daca in 2009 cand aproba bilantul anului 2008 distibuie la dividende doar o parte din profitul lui 2008 de ex. 50% si diferenta o lasa la profit nerepartizat poate peste o perioada de timp( 1 luna .6 luni, etc) sa repartizeze acest profit la dividende ?
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 21:17, 29 Mai 2009
Destinatiile profitului net de repartizat pot fi: sume repartizate la rezerve, sume repartizate pentru acoperirea pierderilor contabile din anii precedenti, dividende, participarea salariatilor la profit, alte repartizari. Nu este obligatorie repartizarea integrala a profitului. In cazul in care adunarea generala a actionarilor sau asociatilor amana repartizarea rezultatului sau a unei parti din rezultatul exercitiului, evidenta acestor sume se tine cu ajutorul contului “117”.

Potrivit Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, dividendul reprezinta cota-parte din profit ce se plateste fiecarui asociat. Dividendele se platesc asociatilor proportional cu cota de participare la capitalul social varsat, daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel. Ele se platesc in termenul stabilit de catre adunarea generala a asociatilor sau, dupa caz, stabilit prin legile speciale, dar nu mai tarziu de 8 luni de la data aprobarii situatiei financiare anuale aferente exercitiului financiar incheiat. In caz contrar, societatea comerciala va plati o penalitate aferenta perioadei de intarziere, la nivelul dobanzii legale. Nu se vor putea distribui dividende decat din profituri determinate potrivit legii.
Un raspuns lung dar nerelevant. Intrebarea este daca se pot acorda dividende in transe sau nu, iar nu ce e dividendul si cum se inregistreaza in contabilitate profitul nerepartizat.

Stimate domn, dividendele se pot distribui numai atunci cand se aproba situatiile financiare pe anul respectiv. Dupa acest moment profitul nerepartizat devine parte in situatia financiara pe anul curent, astfel incat isi pierde individualitatea si nu mai poate face obiectul vreunei decizii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Distributie dividente Emiliap Emiliap Daca AGA a unui SRL hotaraste cu ocazia aprobarii bilantului in Martie distribuirea profitului anului precedent in procent de 40 %, restul de 60 % ramane ... (vezi toată discuția)
Oug 193/2002, privind plata dividende marianonea marianonea daca din profitul de repartizat al unui SRL , AGA il repartizeaza-ca dividente - in mai multe transe ,plafonul de 10000 lei ,pentru plata in numerar , se ... (vezi toată discuția)
Distribuire dividende firma statului animis animis BUna ziua, va rog daca ma ajutati cu urmatoarea problema: - o societate care are ca si asociat unic consiliul local. in anul 2014 are profit. va rog sa imi ... (vezi toată discuția)