avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 468 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... probleme cu infiltratii de apa de la baie de vecinul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

probleme cu infiltratii de apa de la baie de vecinul de sus

Buna ziua!

Sunt proprietarul unei garsoniere.
3 ani inainte a inceput sa se pateze tavanul si peretele (spre colt intre tavan si peretele), apa provine cu siguranta de la apartamentul vecinului de sus, si este direct sub cadita de dus a lui, unde trece scurgerea.
Apa apare doar din cand in cand, special dimineata sau seara, asa ca, probabil defectiunii e de la scurgere.

Vecinului nu-i convine sa resolve situatia datorita faptului ca pentru ca sa ajunga la scurgere ar trebui sa sperga gresia... Asa ca a tras de timp pe aproape un an si jumatate, datorita si faptului ca apa aparea din cand in cand, si faptului ca eu nu locuiesc stabil acolo, asa ca nu avea cum sa-l bat la cap tot timpul.

Pata de apa a aparut in final din ce in ce mai rar, pana cand nu a mai aparut de loc, pe un an si jumatate problema nu a mai aparut...

Azi, apa a aparut din nou, data asta mult mai mult decat in trecut...

Am semnalat aparitia din nou a defectiunei la vecinul de sus, DAR de data asta nu mai vreau sa stau dupa el, as vrea daca incerca iar sa traga de timp, sa pot proceda legal, sa il fac sa repare defectiuna.

Intrebarea este:
Cum as putea sa il anunt "oficial" de defectiune, asa ca daca nu resolva singur problema, legal pot sa dovedesc ca lam anuntat in "data de"...
Si care ar fi procedura ulteriora?

Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: adema1980 , utilizator 14:06, 13 Noiembrie 2014
Legea 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari
Articolul 14
Proprietarul este obligat sa mentina proprietatea sa individuala, apartament sau spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta, in stare buna, pe propria cheltuiala . Nici un proprietar nu poate incalca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comuna sau individuala a celorlalti proprietari din condominiu.
Articolul 17
Daca proprietarul unui apartament ori spatiu sau oricare alta persoana care actioneaza in numele sau provoaca daune oricarei parti din proprietatea comuna sau unui alt apartament ori spatiu, respectivul proprietar sau respectiva persoana are obligatia sa repare stricaciunile ori sa plateasca cheltuielile pentru lucrarile de reparatii.
Articolul 18
In cazurile in care in cladirile de locuinte unul dintre proprietari sau chiriasi impiedica, cu buna-stiinta si sub orice forma, folosirea normala a cladirii de locuit, creand prejudicii celorlalti proprietari ori chiriasi, dupa caz, proprietarii sau reprezentantul legal al acestora pot solicita instantei sa hotarasca masurile pentru folosirea normala a cladirii, precum si plata daunelor.

Daca aveti asigurare a locuintei puteti sa va adresati firmei care v-a facut asigurarea, aceasta va poate repara ceea ce a stricat vecinul si recupereaza danele de la el.
Sau il puteti actiona in justitie pe vecin, daca acesta nu intelege sa repare defectiunea care este pe proprietatea lui, daca era pe parte comuna atunci era obligatia asociatiei sa repare.
Notificati vecinul cu obligatia remedierii defectiunii existente la instalatia individuala,sub sanctiunea obligarii la plata a cheltuielilor aferente solutionarii in instanta
Asigurare? Sa fim seriosi, nu exista in Romania asigurare contra petelor! Le-au luat oamenilor apele casele cu totul si nu s-au platit despagubirile pe motiv de "obiecte contondente" care ar fi daramat casele, nu apa.
Trimiteti o adresa (prin Posta cu confirmare de primire si continut declarat) prin care-l instiintati de pagubele produse si ca il invitati sa le constate si singur. Eventual sa-i comunicati si faptul ca tergiversarea reparatiei va produce pagube si mai mari in viitor iar o paguba semnificativa va putea face obiectul unei actiuni in instanta. Daca asta nu-l va determina sa plateasca ceva sau sa faca reparatiile necesare, macar va constitui o dovada de bune intentii pentru d-voastra (intr-o eventuala actiune judecatoreasca)
E adevarat ca daca nu exista colaborare si comunicare e grea viata la bloc, dar trebuie sa invatam sa traim impreuna. Eu am locuit la bloc am avut o preblema asemanatoare dar problema a fost mai usor de rezolvat de jos in sus decat invers, datorita unghiului de cadere l apei scurgerea e cumva mai aproape de dv. doar ca vecinul ar trebui sa suporte pretul si manopera lucrarii.
Buna, in primul rand multumesc mult pentru toate raspunsurile.

In al doilea rand, asociatia nu are treaba, nu e parte comuna, si nici nu e vorba de ghena, defectiune i sub cada de dush de vecinu de sus,ca a fost mutata pe peretele opus ghenei...

am sa fac cum a sugerat user adema.

am fost la posta, si mi-au spus ca pot sa trimit o scrisoare cu valoare declarata si confirmare de primire, de asta era vorba adema?

multumesc.
Ultima modificare: Joi, 13 Noiembrie 2014
riccetto80, utilizator

Alte discuții în legătură

Inundatie apartamente nana234 nana234 am un apartament nelocuit de mai multi ani si acum cateva zile coloana de scurgere ape reziduale de la bucatarie a refulat in apartament; nefiind nimeni acolo, ... (vezi toată discuția)
Teava scurgere vana... cine plateste? cme2097 cme2097 Buna ziua, vecina de sub mine se plange ca i se imbiba tavanul cu apa, de la scurgerea mea de la vana. Am fost la ea, am constatat problema. Am chemat ... (vezi toată discuția)
Tavan infiltrat vecin - am primit telefon noaptea acum câteva zile de la un vecin de ... radulucian 22 radulucian 22 Am primit telefon noaptea acum câteva zile de la un vecin de sub și de la asociația de locatari cum că e o scurgere sub la baia celui de jos și solicitare ... (vezi toată discuția)