avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 729 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Defectare produs in termenul de garantie
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Defectare produs in termenul de garantie

Am cumparat o baterie auto care avea ca termen de garantie 2 ani, garantia expira in ianuarie 2015. Acum o saptamana bateria s-a defectat, am mers cu ea la firma de unde am luat-o si conform certificatului de garantie mi-au dat o baterie pentru a-mi putea folosi masina, timp de 5 zile, timp in care bateria defecta a fost trimisa la reprezentanta pentru verificare/reparare. Dupa expirarea celor 5 zile cei de la firma mi-au dat o baterie noua, fara a-mi da si un alt termen de garantie pentru bateria noua.
As dori sa stiu daca este corect cum au procedat ei si anume daca pentru bateria noua nu ar fi trebuit un alt termen de garantie, si nu sa fie in interiorul garantiei pentru bateria care s-a defectat?
Cel mai recent răspuns: nicu1iancu , utilizator 07:08, 13 Septembrie 2022
Art. 15 din HOTĂRÂRE 394 /1995 (Produsele de folosinţă îndelungată care înlocuiesc produsele defecte în cadrul termenului de garanţie vor beneficia de un nou termen de garanţie, care curge de la data preschimbarii produsului).

Chiar dacă această hotărâre este brogată prin Legea nr. 449, personal consider că așa trebuie procedat, chiar dacă actuala legislație nu prevede expres acest lucru.
Ultima modificare: Miercuri, 12 Noiembrie 2014
ContSters334413, utilizator
Legea 449/2003, Art. 27:
(1) Prezenta lege intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2007.
(2) La data intrarii in vigoare a prezentei legi, se abroga:
[...]
b) Hotararea Guvernului nr. 394/1995 privind obligatiile ce revin agentilor economici - persoane fizice sau juridice - in comercializarea produselor de folosinta indelungata destinate consumatorilor, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 10 din 27 ianuarie 1997, cu modificarile ulterioare;

LegisPeritum, apreciez prima editare pe care ati facut-o mesajului dvs., mai precis faptul ca ati sters
HOTĂRÂRE 394 /1995 actualizata 2014

insa nu e corect sa va editati mesajele dupa ce apar raspunsuri care va contrazic. Va rog sa nu mai procedati asa, multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 12 Noiembrie 2014
Ares-3, moderator
Art. 27, alin. (2) din legea 449/2003: La data intrării în vigoare a prezentei legi, se abrogă:
(...)
b) Hotărârea Guvernului nr. 394/1995 privind obligaţiile ce revin agenţilor economici - persoane fizice sau juridice - în comercializarea produselor de folosinţă îndelungată destinate consumatorilor, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 10 din 27 ianuarie 1997, cu modificările ulterioare;
@LegisPeritum: Daca s-ar proceda asa cum considerati dvs, respectivul consumator ar beneficia de garantie la nesfarsit, avand in vedere ca, de fiecare data cand, in termenul de garantie, i s-ar defecta produsul, ar curge o noua garantie egala ca termen cu prima.
Pe de alta parte, o asemenea masura ar fi discriminatorie pentru ceilalti consumatori care beneficiaza de garantia minima, dar li se defecteaza produsele dupa ce iasa din garantie.
Ultima modificare: Miercuri, 12 Noiembrie 2014
gabrielaC5, utilizator
Multumesc pentru raspunsuri!
Am inteles ca nu beneficiez de un nou termen de garantie pentru produsul nou care l-a inlocuit pe cel vechi defectat in timpul perioadei de garantie, desi nu mi se pare corect ca pentru un produs sa am garantie 2 ani iar pentru alt produs, tot nou, sa am garantie doar cateva luni
Ar fi frumos pentru cumparatori sa fie asa, insa trebuie protejati si comerciantii :) Vand un produs, au o obligatie: 2 ani garantie de la data vanzarii.
Varianta ideala pentru cumparator in cazul in care produsul nu poate fi reparat este recuperarea pretului si cumpararea altuia; in acest caz incepe, desigur, o noua garantie insa asta nu e posibil decat daca cel defect nu poate fi inlocuit cu unul similar.

Alte discuții în legătură

Storcator in garantie defect, reparat de 2 ori sacko sacko In 10.09.2014 am achizitionat un storcator Moulinex pentru legume si fructe, pt. mine a fost esential sa stoarca legume zilnic, min. cca.1-1,5 litru / zi ... (vezi toată discuția)
Produs defectat in cadrul termenului de garantie dddgab dddgab Am cumparat un toaster care s-a defectat dupa 10 luni si cateva zile de la cumparare. Garantia este, conform certificatului, de 12 luni. Daca il voi da la ... (vezi toată discuția)
Produse defectuoase Saturnine Saturnine Buna ziua, Am tot cautat pe internet dar nu am gasit un raspuns concet . Daca achizitionez un produs ( sa zicem o pompa de bicicleta) ma duc cu ea acasa sa ... (vezi toată discuția)