avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 747 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Retinere ilegala impozit pe concediu de maternitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Retinere ilegala impozit pe concediu de maternitate

mi s-a retinut impozit pe concediu de maternitate, eu afland acest lucru la un an de la retinere.Ce ar trebui sa fac ca sa mi se inapoieze banii retinuti ilegal, si daca nu e prea tarziu acum sa fac aceste demersuri?
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 15:36, 17 Noiembrie 2014
1. Indemnizatia pentru concediul de maternitate NU se impoziteaza, conform art. 42 din Codul Fiscal.

2. - Faceti o cerere catre angajator si solicitati restituirea impozitului retinut si pe care l-au virat la stat.
- Din punct de vedere contabil aceasta suma poate fi retinuta din impozitul datorat pe luna in care vi se restituie impozitul retinut ilegal.
Multumesc mult.Am facut o cerere catre directiune si astept sa vad ce se intampla. Cei de la salarii mi-au spus ca nu mi se vor inapoia banii ,eventual prin sentinta judecatoreasca. Mie mi se pare ca nu prea vor sa mi-i restituie.
Poate va ajuta prevederile de mai jos - n-ar strica sa le aratati si celor de la firma.


HG nr. 44/2004 - Normele de aplicare a Legii nr. 571/2003 - Codul fiscal

129. În situaţia în care se constată elemente care generează modificarea veniturilor din salarii şi/sau a bazei de impunere aferente veniturilor unei persoane fizice, pentru care angajatorul/plătitorul a efectuat calculul impozitului lunar, recalcularea drepturilor respective şi stabilirea diferenţelor de impozit constatate se efectuează pentru luna la care se referă, iar diferenţele de impozit rezultate vor majora/diminua impozitul datorat începând cu luna constatării.
În situaţia în care la data efectuării operaţiunii de stabilire a diferenţelor de impozit de către angajator/plătitor exista relaţii contractuale generatoare de venituri din salarii, între acesta şi persoana fizică, atunci se procedează astfel:
- impozitul reţinut în plus se restituie persoanei fizice prin diminuarea cu sumele respective a impozitului pe veniturile din salarii începând cu luna efectuării acestei operaţiuni şi până la lichidarea acestuia;
- impozitul nereţinut se reţine de angajator/plătitor din veniturile din salarii începând cu luna constatării şi până la lichidarea acestuia.
În situaţia în care persoana fizică pentru care angajatorul/plătitorul a efectuat calculul impozitului lunar/anual nu mai are relaţii contractuale generatoare de venituri din salarii şi angajatorul/plătitorul nu poate să efectueze operaţiunea de plata/încasare a diferenţelor de impozit, atunci acestea vor fi administrate de organul fiscal competent.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Omisiune depunere declaratie contribualil luci_ion luci_ion Am un coleg care a avut anul trecut in intretinere sotia, timp de 3 luni. Din ianuarie sotia s-a angajat, insa nu am mai verificat situatia si colegul meu a ... (vezi toată discuția)
Impozit programator adi2bs adi2bs Am si eu o problema putin mai delicata. Lucrez ca programator de aproximativ 2 ani. In momentul in care m-am angajat eram inca in anul 3 de facultate ... (vezi toată discuția)
Impozit pe venit Jayr Jayr In 2009 functionarii publicii dintr-o institutie de stat, au primit tichete cadou. Angajatorul avea obligatia sa calculeze impozitul pe venit potrivit legii, ... (vezi toată discuția)