avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 615 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Impozit programator
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Impozit programator

Am si eu o problema putin mai delicata. Lucrez ca programator de aproximativ 2 ani. In momentul in care m-am angajat eram inca in anul 3 de facultate (Informatica aplicata in limba germana). Dupa vreo 2 luni de zile am absolvit si facultatea, si puteam sa intru in programul "Scutire de impozit". Din pacate cineva din firma a facut o greseala, si nu mi-a "actualizat" impozitul. Acuma de curand am avut o discutie cu ei si s-a rezolvat, impozitul o sa-mi intre la salariu in perioada urmatoare. Problema e urmatoarea. Timp de 2 ani(fara 2 luni) firma a platit impozit pentru mine, si ma intereseaza daca este vreo posibilitate sa-mi recuperez acei bani. Ma poate ajuta careva?

Va multumesc in avans,
Adi
Ultima modificare: Marți, 15 Octombrie 2013
adi2bs, utilizator
Cel mai recent răspuns: adi2bs , utilizator 15:09, 17 Octombrie 2013
Trebuie sa va recalculeze salariul de cand indeplineati conditiile de la art 55 C fiscal:

ART. 55 Definirea veniturilor din salarii
(4) Următoarele sume nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile, în înţelesul impozitului pe venit:
l) veniturile din salarii, ca urmare a activităţii de creare de programe pentru calculator; încadrarea în activitatea de creaţie de programe pentru calculator se face prin ordin comun al ministrului muncii, solidarităţii sociale şi familiei, al ministrului comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei şi al ministrului finanţelor publice;



Potrivit Norme metodologice Cod fiscal la art 59 Obligaţii declarative ale plătitorilor de venituri din salarii


129. În situaţia în care se constată elemente care generează modificarea veniturilor din salarii şi/sau a bazei de impunere aferente veniturilor unei persoane fizice, pentru care angajatorul/plătitorul a efectuat calculul impozitului lunar, recalcularea drepturilor respective şi stabilirea diferenţelor de impozit constatate se efectuează pentru luna la care se referă, iar diferenţele de impozit rezultate vor majora/diminua impozitul datorat începând cu luna constatării.

În situaţia în care la data efectuării operaţiunii de stabilire a diferenţelor de impozit de către angajator/plătitor există relaţii contractuale generatoare de venituri din salarii, între acesta şi persoana fizică, atunci se procedează astfel:

- impozitul reţinut în plus se restituie persoanei fizice prin diminuarea cu sumele respective a impozitului pe veniturile din salarii începând cu luna efectuării acestei operaţiuni şi până la lichidarea acestuia;

- impozitul nereţinut se reţine de angajator/plătitor din veniturile din salarii începând cu luna constatării şi până la lichidarea acestuia.

În situaţia în care persoana fizică pentru care angajatorul/plătitorul a efectuat calculul impozitului lunar/anual nu mai are relaţii contractuale generatoare de venituri din salarii şi angajatorul/plătitorul nu poate să efectueze operaţiunea de plată/încasare a diferenţelor de impozit, atunci acestea vor fi administrate de organul fiscal competent.


Pentru ca nu mai vi se retine impozit, concluzia logica este ca trebuie sa vi-l restituie.

Mai mult potrivit Codului muncii:

Art. 253. - (1) Angajatorul este obligat, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, să îl despăgubească pe salariat în situaţia în care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului în timpul îndeplinirii obligaţiilor de serviciu sau în legătură cu serviciul.
(2) În cazul în care angajatorul refuză să îl despăgubească pe salariat, acesta se poate adresa cu plângere instanţelor judecătoreşti competente.
Ultima modificare: Miercuri, 16 Octombrie 2013
Ioan Petru Butariu, Contabil
Salut,

Iti multumesc tare mult pentru raspuns. Imi este mult mai clar acuma. Mai am o singura intrebare. Din pacate nu am inteles cu exactitate ce presupune urmatorul pasaj :

impozitul reţinut în plus se restituie persoanei fizice prin diminuarea cu sumele respective a impozitului pe veniturile din salarii începând cu luna efectuării acestei operaţiuni şi până la lichidarea acestuia;

Cine va avea de suferit? Firma va recupera impozitul de la stat si mi-l va vira mie, sau firma va fi nevoita sa mi-l plateasca din propiul buzunar?
adi2bs a scris:

Salut,

Iti multumesc tare mult pentru raspuns. Imi este mult mai clar acuma. Mai am o singura intrebare. Din pacate nu am inteles cu exactitate ce presupune urmatorul pasaj :

impozitul reţinut în plus se restituie persoanei fizice prin diminuarea cu sumele respective a impozitului pe veniturile din salarii începând cu luna efectuării acestei operaţiuni şi până la lichidarea acestuia;

Cine va avea de suferit? Firma va recupera impozitul de la stat si mi-l va vira mie, sau firma va fi nevoita sa mi-l plateasca din propiul buzunar?


Societatea va recalcula salariile pe fiecare luna si va rezulta pt d-voastra impozit zero. Prin depunerea rectificativelor 112, va rezulta la ANAF impozit achitat in plus. Societatea va plati acum impozit pe venit din salarii mai putin pana la concurenta sumei. Ca si sume de bani nu va avea nimic de platit in plus, dar va trebuie sa refaca statele si declaratiile 112.

Deci va plati mai putin la stat si banii vi va returna.
Ultima modificare: Joi, 17 Octombrie 2013
Ioan Petru Butariu, Contabil
Iti multumesc tare mult pentru timpul acordat. Recomandat!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Omisiune depunere declaratie contribualil luci_ion luci_ion Am un coleg care a avut anul trecut in intretinere sotia, timp de 3 luni. Din ianuarie sotia s-a angajat, insa nu am mai verificat situatia si colegul meu a ... (vezi toată discuția)
Retinere ilegala impozit pe concediu de maternitate rodica_maslin rodica_maslin mi s-a retinut impozit pe concediu de maternitate, eu afland acest lucru la un an de la retinere.Ce ar trebui sa fac ca sa mi se inapoieze banii retinuti ... (vezi toată discuția)
Inregistrare gresita a deducerii in state de plata denisel denisel Am si eu o mare nelamurire si sper sa ma puteti lamuri dvoastra. Societatea de contabilitate cu care colaboram a facut o greseala in statele de plata ( eu ... (vezi toată discuția)