avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Omisiune depunere declaratie contribualil
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Omisiune depunere declaratie contribualil

Am un coleg care a avut anul trecut in intretinere sotia, timp de 3 luni. Din ianuarie sotia s-a angajat, insa nu am mai verificat situatia si colegul meu a ramas ca o are inca in intretinere.

Ce se intampla in cazul acesta, ce fel de probleme ar interveni? Trebuie facute declaratii rectificative sau cum ar trebui sa procedam, sa nu exista nici un fel de probleme? Se regleaza totul prin declaratia 205 de anul viitor cumva?

Multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 15:29, 13 Iulie 2014
Recalculati deducerea personala din ianuarie pana in iunie si stabiliti diferentele de impozit pe fiecare luna, apoi retineti suma totala angajatului cu titlul de diferenta impozit.

Normele de aplicare a Codului fiscal:
129. În situaţia în care se constată elemente care generează modificarea veniturilor din salarii şi/sau a bazei de impunere aferente veniturilor unei persoane fizice, pentru care angajatorul/plătitorul a efectuat
calculul impozitului lunar, recalcularea drepturilor respective şi stabilirea diferenţelor de impozit constatate se efectuează pentru luna la care se referă, iar diferenţele de impozit rezultate vor majora/diminua impozitul datorat începând cu luna constatării.
În situaţia în care la data efectuării operaţiunii de stabilire a diferenţelor de impozit de către angajator/plătitor există relaţii contractuale generatoare de venituri din salarii, între acesta şi persoana fizică, atunci se procedează astfel:
- impozitul reţinut în plus se restituie persoanei fizice prin diminuarea cu sumele respective a impozitului pe veniturile din salarii începând cu luna efectuării acestei operaţiuni şi până la lichidarea
acestuia;
- impozitul nereţinut se reţine de angajator/plătitor din veniturile din salarii începând cu luna constatării şi până la lichidarea acestuia.
În situaţia în care persoana fizică pentru care angajatorul/plătitorul a efectuat calculul impozitului lunar/anual nu mai are relaţii contractuale generatoare de venituri din salarii şi angajatorul/plătitorul nu poate să efectueze operaţiunea de plată/încasare a diferenţelor de impozit, atunci acestea vor fi administrate de organul fiscal competent.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retinere ilegala impozit pe concediu de maternitate rodica_maslin rodica_maslin mi s-a retinut impozit pe concediu de maternitate, eu afland acest lucru la un an de la retinere.Ce ar trebui sa fac ca sa mi se inapoieze banii retinuti ... (vezi toată discuția)
Impozit programator adi2bs adi2bs Am si eu o problema putin mai delicata. Lucrez ca programator de aproximativ 2 ani. In momentul in care m-am angajat eram inca in anul 3 de facultate ... (vezi toată discuția)
Deducerea personala pentru salariati zugelena zugelena Buna ziua Sunt profesor debutant ( 2 ani ), am 2 persoane in intretinere ; sotia si copil de 4 ani De la inceputul anului scolar nu mi s-a calculat la salar ... (vezi toată discuția)