avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 632 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Divort cu elemente de extraneitate
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Divort cu elemente de extraneitate

Buna ziua,
Locuim in strainatade din 2001. Suntem casatoriti din 2005 si nu am avut niciodata domiciliul comun in Romania. Avem doi copii 3si 5 ani. In 2012, in urma unor probleme am hotarat sa divortam. Dupa sfatul unui avocat local am depus cererea in Romania. Nu stiam ca as fi putut sa fac cererea aici. In acest moment procesul e pe rol, dupa ce s-a facut ancheta sociala la locuintele noastre respective din strainatate. Pot sa cer in acest moment o exceptie de competenta internationala pt ca procesul sa fie intrerupt si sa il reiau aici?
Va multumesc,
O zi buna
Cel mai recent răspuns: alphonse , utilizator 23:44, 25 Noiembrie 2014
pentru partea cu oprirea procesului, pentru necompetenta internaționala, având în vedere ca atât noi cat si copii locuim in străinătate de mai bine de zece ani nu are nimeni o părere?
Sunt competente ambele instante si cea romana si cea de la domiciliul dv. Are toata lumea o parere, dar nu e aceea pe care o cautati. Instanta romana isi spunea parerea despre necompetenta, daca era cazul, la inceputul procesului.

Daca partea adversa cere si program de vizita (care nu e chiar maximul, sincer, am vazut mult mai mari) si "custodie", e ok, va ajuta. In rest, nu stiu situatia de fapt, aia era mai importanta. Unde stau copiii, cu cine? Cine ii ingrijeste?
Parerea mea e sa va concentrati sa va aparati cat mai bine acolo unde e dosarul, sa vedeti care e situatia de fapt si cum o puteti imbunatati, care e starea si situatia copiilor, cum ii puteti ajuta pe ei in situatia asta dificila a divortului etc.
Articolul 8 din REGULAMENTUL (UE) NR. 1259/2010 AL CONSILIULUI
din 20 decembrie 2010
de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în domeniul legii aplicabile divorțului și separării de corp cum este interpretat?

Legea aplicabilă în absența exprimării opțiunii părților
În absența unei opțiuni în temeiul articolului 5, divorțul și separarea de corp sunt reglementate de legea statului:
(a) pe teritoriul căruia soții își au reședința obișnuită la data sesizării instanței judecătorești; sau, în caz contrar;
(b) pe teritoriul căruia soții își aveau ultima reședință obișnuită, cu condiția ca perioada respectivă să nu se fi încheiat cu mai mult de un an înaintea sesizării instanței judecătorești, atât timp cât unul dintre ei încă mai are reședința în cauză la data sesizării instanței judecătorești; sau, în lipsa acestuia;
(c) a cărui cetățenie este deținută de ambii soți la data sesizării instanței judecătorești; sau, în caz contrar;
(d) unde este sesizată instanța judecătorească.

[ link extern ]
Art. 2600

Legea aplicabilă divorţului

(1) În lipsa alegerii legii de către soţi, legea aplicabilă divorţului este:

a) legea statului pe teritoriul căruia soţii au reşedinţa obişnuită comună la data introducerii cererii de divorţ;

b) în lipsa reşedinţei obişnuite comune, legea statului pe teritoriul căruia soţii au avut ultima reşedinţă obişnuită comună, dacă cel puţin unul dintre soţi mai are reşedinţa obişnuită pe teritoriul acestui stat la data introducerii cererii de divorţ;

c) în lipsa reşedinţei obişnuite a unuia din soţi pe teritoriul statului unde aceştia au avut ultima reşedinţă obişnuită comună, legea cetăţeniei comune a soţilor la data introducerii cererii de divorţ;

d) în lipsa cetăţeniei comune a soţilor, legea ultimei cetăţenii comune a soţilor, dacă cel puţin unul dintre ei a păstrat această cetăţenie la data introducerii cererii de divorţ;

e) legea română, în toate celelalte cazuri.

(2) Dacă legea străină, astfel determinată, nu permite divorţul ori îl admite în condiţii deosebit de restrictive, se aplică legea română, în cazul în care unul dintre soţi este, la data cererii de divorţ, cetăţean român sau are reşedinţa obişnuită în România.

Detalii: [ link extern ]
Cum se interpreteaza asta in conditiile in care locuim in strainatate de 10 ani, si nu am ales nici o lege nici inainte nici dupa inceperea divortului. Legea si instanta sunt diferentiate din cate inteleg, pt ca se face o diferenta in Noul civil intre instanta competenta pentru divort si legea aplicabila acestuia. Poate instanta romana sa aplice o norma, lege etc. apartinand statului de resedinta?
Ultima modificare: Joi, 20 Noiembrie 2014
alphonse, utilizator
Nu stie nimeni? Ni si-a mai pus nimeni intrebarea asta?

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara veronika82 veronika82 Eu si sotul meu suntem casatoriti in Romania din 2011,traim in Spania, avem un copil de 4 ani si as vrea sa inaintez cererea de divort pt abandon familial si ... (vezi toată discuția)
Drept civil turc,divort paulaanca paulaanca buna.va rog sa-mi dati o solutie privind divortul dintre doi cetateni de origine turca. el locuieste in romania, ea in turcia,sunt casatoriti de 12 ani si nu ... (vezi toată discuția)
Divort in strainatate lenacov lenacov Buna seara As avea nevoie de o lamurire in urmatoarea situatie: Eu si sotul (roman) meu( inça) ne-am casatorit prin intermediul ambasadei Romaniei in ... (vezi toată discuția)